Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки трети пенсионер ще получава от 1 януари догодина пенсия под линията на бедност от 504 лв.

Снимка: Радио ВИДИН

Малко над 665 хиляди пенсионери - или всеки трети, ще получават  от 1 януари догодина пенсия под линията на бедност от 504 лева - това обяви служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров пред ресорната парламентарна комисия.

На блиц контрол пред депутатите от комисията той допълни, че до края на годината се очаква да бъде представена официално дефиницията на понятието енергийна бедност.

Експертните сметки за броя на пенсионерите, които ще останат с доход под официалната линия на бедност за 2023 година от 504 лева, са правени при сега действащото законодателство, уточни вицепремиерът Лазар Лазаров:

"В случай, че пенсиите бъдат осъвременени от 1 юли с 12 на сто, тогава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще надхвърли този праг. Мисля, че ще достигне 523 лева и стотинки".

Въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Социалната комисия на НС за намеренията на служебното правителство относно увеличение на минималната работна заплата доведе до размяна на реплики между нея и вицепремиера Лазаров:

"Не помните какво говорите или ни лъжете? Поне не ни убеждавайте, че не сте имали намерение и никога не се казвали, че ще въведете автоматичен механизъм. Ако вие не помните, ние помним. Просто отговорът трябваше да е кратък и ясен: служебният кабинет замразява минималната работна заплата и няма никакво намерение да увеличи този доход за 500-600 хиляди работещи бедни. Оправяйте се, уважаеми депутати, каквото вие решите, това ще бъде", каза лидерът на БСП.

Министърът отговори: "Съжалявам, госпожо Нинова, че задавате един недостатъчно толерантен подход за общуване. Никъде, под никаква форма не съм се опитвал да заблудя нито народните представители, нито обществеността. В рамките на Националния съвет аз тристранно сътрудничество до този момент съгласие по отношение на механизъм за определяне на минималната работна заплата няма".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затворнически присъди за двeте активистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и 23-годишната Фийби Плъмър бяха задържани и след това признати за виновни за престъпно увреждане на..

публикувано на 27.09.24 в 17:23

Възрастна българка е арестувана в Гърция за телефонна измама за голяма сума

Възрастна българка е арестувана в Гърция за телефонна измама за голяма сума. Арестуваната българка е на 76 години и възрастта й учудила дори полицаите. Тя е заловена при получаване на пари и бижута от телефонна измама на гръцка пенсионерка. Престъплението е извършено в град Арта. Мъж, който се представил за лекар, поискал от гъркинята да..

публикувано на 27.09.24 в 16:53
Николо Коцев и Джо Лин Търнър

Николо Коцев: Такъв филм има специална стойност за меломаните

Световна премиера на документалния филм "The making of Nostradamus" и художествена изложба са тази вечер в "Сити марк арт център" в София. И лентата и експозицията разказват за създаването на рокоперата "Нострадамус" от Николо Коцев, който в проекта си е обединил жанрове като рок, симфонична музика, опера и филм. "Премиерата на..

публикувано на 27.09.24 в 16:53

От 1-ви октомври възстановяват директния влак "Синия Дунав" от Русе до София

Директният влак "Синия Дунав" от Русе до София е възобновен и от 1 октомври ще пътува в продължение на три месеца, съобщи областният управител на Русе Драгомир Драганов. След повече от четиримесечни усилия на Областната администрация и със съдействието на министри и депутати в Европейския парламент директният влак от Русе към София ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 16:49
Проф. Людмил Вагалински

Проф. Вагалински: Един от откритите надписи може да напише липсваща страница от историята на траките

Необикновен археологически сезон изпраща екипът на проф. Людмил Вагалински, а новите разкрития на Хераклея Синтика привлякоха интереса на целия свят към древния град , унищожен от две силни земетресения в края на четвърти век.  Само през последните два месеца, по време на аварийно-спасителните дейности по разчистване на големия канал на..

публикувано на 27.09.24 в 16:41
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06