Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния остават извън Шенген, Австрия и Нидерландия казаха "не"

Край Информационния център на Европейския съвет в центъра на Букурещ, 8 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Шенгенската зона от 1 януари ще бъде приета само Хърватия, а България и Румъния остават извън зоната без граничен контрол - това е резултатът от днешното гласуване в Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи от ЕС.

Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген, Нидерландия застана само срещу нас, а Хърватия  получи зелена светлина от всички държави членки.

България трябва да направи допълнителни стъпки, каза министърът по миграцията на Нидерландия Ван дер Бюрх след края на заседанието на министрите в Брюксел: "Има разлика между Румъния и България. Румъния можеше да влезе в Шенген, но България трябва да направи още няколко стъпки, преди да бъде готова".

Същевременно Ван дер Бюрх призна, че двете държави не могат да бъдат разделени при вота и затова ситуацията е в ръцете на България: "Винаги може да се предложи нещо в дневния ред на Съвета, зависи от другите страни членки", каза нидерландският министър, запитан кога въпросът отново ще бъде разгледан. 

Според министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, в рамките на следващата година страната ни може да постигне положителен резултат.

Това, че България и Румъния няма да получат одобрението на Австрия, бе ясно изразено още сутринта от министъра на вътрешните работи Герхард Карнер: "Аз съм твърдо "за" да бъде отложено разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, тъй като към момента намирам за неправилно да разширяваме система, която не функционира. Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни граница. Трябва да проследим дали системата ще започне да функционира, така че Австрия и други страни да не се сблъскват със сегашния поток от нелегални мигранти".

По-късно стана ясно, че Нидерландия настоява за България да бъде изготвен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, преустановена от Еврокомисията преди две години.  Това припомни и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която изрази разочарование от днешното решение на Съвета:

"Бих искала да се обърна и към гражданите на Румъния и България - вие заслужавате да сте пълноправни членки на Шенген. Вие заслужавате да получите достъп до свободното движение в Шенгенското пространство. И бих искала да ви кажа, че не съм разочарована, но така или иначе, споделям разочарованието си с гражданите на двете страни. Разбира се, ролята на Комисията е да бъде оптимистично настроена и да предприеме следващите действия. Ние ще направим това и съм убедена, че ще постигнем присъединяването на България и Румъния по време на този мандат. Това ще бъде мой приоритет".

Че двете страни са готови за Шенген смята и министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан: "Според мен, Румъния и България са готови за членство в Шенген. Аз съм много благодарен на двете страни за цялата работа, която свършиха пред последната година и последния месец.  Убеден съм, че времето им ще дойде скоро".

Вит Ракушан обаче отхвърли възможността другата седмица да се проведе извънреден Съвет по правосъдие и вътрешни работи, на който евентуално да се стигне до компромис за приемане на България и Румъния в Шенген:

"Ще поддържаме контакти с Нидерландия и Австрия, опитваме се да започнем този диалог с тях и, разбира се, ще останем във връзка и с представителите на България и Румъния. Тяхното присъединяване към Шенген все още е наш приоритет, но наистина се съмнявам, че страните членки са готови да проведат извънреден Съвет до края на нашето председателство. Но както обещах и на вашия министър, ще направя всичко възможно до края на нашето председателство“, коментира министърът, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Ракушан уточни, че от правна гледна точка разделянето на България и Румъния не е възможно, след като се появиха спекулации и за такъв вариант.

След като този топ приоритет на изтичащото чешко председателство на ЕС не беше осъществен, очакванията се прехвърлят към идващото от Нова година шведско. Министър Иван Демерджиев е разговарял с шведския си колега и е получил уверения, че усилията в полза на страната ни ще продължат. Австрия е конструктивно настроена, смята той:

Запитан от "Хоризонт" дали ще предприемем ответни мерки срещу Австрия и Нидерландия, министър Демерджиев отговори лаконично: "В момента обмисляме диалог, когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще ви кажа кои са следващите стъпки."

"Лош ден за Европа" - така германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер нарече днешното решение България и Румъния да не бъдат приети в Шенген "Иска ми се да бяхме взели друго решение, резултатът не е добър за Европа от геополитическа гледна точка", каза още Фезер, цитирана от агенция Ройтерс.

Същевременно от Прогресивния алианс на социалистите и демократите настояха председателката на Европейския парламент Роберта Мецола да поиска Съветът на ЕС и Европейската комисия да направят изявления следващата седмица пред пленарната зала на Европарламента в Страсбург по повод днешното решение на страни членки да блокират присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Евродепутатите от Алианса определят решението като "катастрофално, несправедливо, недопустимо и неподплатено".

"България и Румъния си свършиха работата, изпълниха изискванията и заслужават да станат част от Шенген. С подобни решения може да се разруши европейското единство", се казва в изявлението им в "Туитър".

Темата "Шенген" стана фокус и на политическите реакции у нас. Парламентарно представените политически сили коментираха в Народното събрание решението, взето в Брюксел:

От ГЕРБ смятат, че решението е вредно за единството на Евросъюза, особено в сегашната геополитическа обстановка.

Бившият външен министър Екатерина Захариева посочи, че това е неприемливо, защото България е изпълнила всички условия още през 2011-а и е инвестирала много средства за опазване на външната граница:

"Да престанат да измислят аргументи, които категорично не съответстват на шенгенските условия. Когато български министър-председател, в случая  господин Петков, обикаля европейски и световни столици, да обяснява колко е зле в България, как от него започва всичко, всъщност дава аргументи на скептичните държави и е част от причината България в момента да има "не", коментира Захариева.

От "Продължаваме промяната" обвиниха ГЕРБ. Съпредседателят на формацията Кирил Петков каза, че в свои разговори с европейски лидери те са изразявали съмнение, че ако Бойко Борисов се върне на власт, и старите практики ще се върнат отново: "Те казаха: "Ние не сме били слепи нито за "Капитан Андреево", нито за "Росенец", така че ние имаме голям страх, че ако се върне правителство, контролирано от ГЕРБ, старите практики ще се върнат отново". Аз вярвам, че България заслужава да бъде в Шенген. Ние не сме втора категория хора. Вместо да правим агресивна реторика, трябва да си свършим работата", каза Петков.

"България трябва да предоговори условията за членство, или изцяло да излезе от Европейския съюз" - е категоричната позиция на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов:

"Очеизвадно става вече с оглед на това решение, което беше взето, че Европейският съюз всъщност държи България като в "студен резерв", който винаги трябва да си остане студен. И затова всъщност с това решение стана очевидно, очеизвадно ясно, лицемерието на тази евроатлантическа шайка".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че няма за какво да се сърдим. Това, което е необходимо, са реформи и най-вече в прокуратурата:

"Реформи. Трябва да си стегнем службите за сигурност, граничния контрол, правосъдието, всички структури, които трябва да се борят с корупцията - нещо, което България не може да направи и това спъва възможността ни да се интегрираме в Европейския съюз".

"Поредното оставане отвън е несправедливо спрямо България и българския народ" - заяви и Александър Николов от "Български възход".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които..

публикувано на 28.03.24 в 11:41
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са "2 в 1", много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува на машините

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и организация на изборния процес. Най-скъпите избори през последните години бяха местните през есента..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде взето на 1 април. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително,..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни сектори - от опити да се прикрият виновните политически лица за железопътната катастрофа, която..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на "Топлофикация - София"

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз":..

публикувано на 28.03.24 в 10:30