Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убити са двама лидери на "Ислямска държава"

хеликоптер НАТО Афганистан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски части са убили още двама души на ръководни длъжности в "Ислямска държава". Това се е случило при среднощен удар в Източна Сирия и показва продължаващото съдействие между САЩ и сирийските кюрди, въпреки турските заплахи спрямо тях.

Малко преди 3 ч. местно време тази сутрин американските сили са прелетели с хеликоптер, от който целите им, чието точно местоположение не се уточнява, са били поразени. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека, мястото е селото Ал-Зор, а в операцията са участвали и бойци на доминираното от кюрди обединение Сирийски демократични сили.

Убитите са джихадистки командири на регионално ниво, цивилни жертви няма, а от американското централно командване наричат операцията "съвместна".   

Предполагаемото съдействие с кюрдските сили идва в момент, в който те са основна военна цел на друга страна от НАТО - Турция. Анкара смята кюрдските автономисти за отговорни за атентата в Истанбул миналия месец, като в последните седмици президентът Реджеп Ердоган най-напред нареди масирана кампания от въздушни удари, а обяви и намерение за нова сухопътна операция.

Съединените щати, които от години воюват съвместно с кюрдите срещу "Ислямска държава", призоваха Турция към сдържаност. Това направи и Русия, която има военно присъствие в някои от кюрдските територии.

Днес в телефонен разговор с Владимир Путин Ердоган призова за изтеглянето на кюрдските сили от 30-километровата зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Делин: Велоалеята по "Патриарха" ще свързва в мрежа още 7

Седем велоалеи ще свързва новото трасе за велосипедисти по столичния бул. "Патриарх Евтимий" и ще се бъдат в мрежа. Това обясни в интервю пред БНР Иво Делин от Велоеволюция. "Най-актуалната и противоречива е тази велоалея по "Патриарх Евтимий", проект който дълги години Столична община забавяше, явно предната администрация нямаше воля да..

публикувано на 07.05.24 в 13:00
ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК с водач Росен Желязков

ГЕРБ-СДС се регистрира за евроизборите: Води Росен Желязков, без Мария Габриел

ГЕРБ-СДС регистрира листата си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков. Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. Асим  Адемов заема седмото място в листата. На шесто място е главният секретар на СДС..

публикувано на 07.05.24 в 12:59

Путин положи клетва за нов президентски мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат. "Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам Конституцията на Руската федерация, да защитавам суверенитета и независимостта,..

публикувано на 07.05.24 в 12:48

Ваня Григорова начело на листата на "Солидарна България" за евровота

Ваня Григорова ще води листите на "Солидарна България" за европейските избори и в 25 МИР - София в битката за националния парламент. Днес от формацията регистрираха листите си в ЦИК и в районните избирателни комисии. "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК Григорова обясни мотивите да участва и в двата вида вота и..

публикувано на 07.05.24 в 12:27
Мартина Бозукова

Мартина Бозукова: Скандалът ще бъде катализатор за ускрояване на процедурите по изграждане на детска болница

Този скандал ще изиграе ролята на катализатор за ускрояване на процедурите по изграждане на национална детска болница. Такава прогноза направи пред БНР Мартина Бозукова, журналист от Mediapool. Вчера служебният премиер обяви, че    ще изпрати на ДАНС и прокуратурата сигнал по случая с частната детска болница "Мама и аз". "Проектът се..

публикувано на 07.05.24 в 12:14

Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписват утре президентите на двете страни в рамките на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Баку. Визитата на българската делегация е по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Във фокуса на посещението ще бъдат укрепването и..

публикувано на 07.05.24 в 12:13
Иван Брегов

Иван Брегов: Прокуратурата отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не дължи отчет пред обществото за работата си, получава добри бюджетни средства и се пази зад собствените..

публикувано на 07.05.24 в 12:00