Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внучката на Жулиета Шишманова: Още си спомням танците от спектаклите на Нешка Робева и сега мога да ги изиграя

След броени часове на сцената на зала 1 в НДК ще се развихри купон и то не какъв да е, а "Купон по нашенски". С него трупата на голямата Нешка Робева  „Нешенъл Арт“ ще отбележи своята 20-годишен юбилей. Събитието ще се проведе с две години закъснение заради Ковид пандемията, а в него ще участват Берковската духовамузика, която ще отбележи 120 години от създаването си, ИвоПапазов - Ибряма, Деси Добрева, Петя Панева, Влади Въргала, група „Грамофон“, световни шампиони в различни спортове.

Зрителите ще видят и изпълнение на актуалната световна шампионка по художествена гимнастика - София Рафаели. Възпитаничката на Кристина Гюрова и Жулиета Канталупи, които са дъщеря и внучка на легендарната Жулиета Шишманова спечели титлата в многобоя на шампионата на планетата в София през септември.

„Няма как да не дойда. Няма как да откажа тази покана. В залата на Нешка Робева аз научих много неща. Била е гимнастичка на баба ми, така че съм длъжна да дойда, защото съм и много благодарна“, сподели специално за БНР внучката на Жулиета Шишманова – Жулиета Канталупи.


„София ще вземе участие в този спектакъл, но няма да играе свое съчетание. Вчера на репетицията Нешка направи промяна. Тя много хареса нейния танц и тя ще се представи с него без уред. София е много щастлива. Нищо не знаеше за това шоу, не знаеше, че аз съм играла в него. Аз още помня танците. Още знам стъпките. Вчера на репетицията докато ги гледах, си потропвах в ритъм, а София ме гледа, казах й, че още ги помня, защото ние ги играехме адски много. Отвори ми се главата към нови неща – към българските танци и начина да изразяваш музиката, не само в художествената гимнастика. На мен ми беше много хубаво. Върнах се назад във времето и наистина ми стана хубаво отново да слушам Нешка Робева зад микрофона“, добави успешната треньорка и направи равносметка на отиващата си 2022 година

„Много дълга беше тази година. Много хубава и много неочаквана, защото не очаквахме всичко това да стане. Борихме се цяла година – и в личния си живот и в художествената гимнастика. Ще продължим да се борим, но годината беше много хубава“,  обобщи Жулиета Канталупи и разкри бъдещите планове

„Направихме четири нови съчетания със Софи. Сменихме всички композиции. Естествено не са готови. Поставени са в първоначален вариант. Сега ни чака много работа по усъвършенстването им. Опитахме се да бъдем различни, да търсим нови елементи. Опитали сме се по четири различни начина да изразим музиката. Пожелавам си София да е здрава и ние да сме здрави, за да можем да работим добре. Когато човек работи постига това, което иска. Така че си пожелавам да сме здрави и любовта към гимнастиката да остане все такава“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Велислав Вуцов

Съдийската комисия осъди остро поведението на Велислав Вуцов

Съдийската комисия към Българския футболен съюз осъжда остро поведението на старши треньора на ФК Янтра (Габрово) - г-н Велислав Вуцов, се казва в позиция на комисията. Треньорът на Янтра Велислав Вуцов бе глобен с 2500 лева от Дисциплинарната комисия за поведението си. "Георги Йорданов се казва. Приканвам всички хора в Габрово, които идват на мача,..

публикувано на 08.05.24 в 18:17
Валентина Георгиева и Филип Янев

Радушно посрещане на Валентина Георгиева в нейния клуб

Европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева и нейният треньор Филип Янев беше посрещната официално от състезателките от нейния клуб Левски-Спартак в залата по спортна гимнастика на стадион "Георги Аспарухов". Децата й бяха подготвили много изненади, цветя и торта, а на събитието присъства и президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев и..

публикувано на 08.05.24 в 17:59
Йошихито Нишиока

Григор Димитров научи съперника си за втория кръг на турнира в Рим

Японецът Йошихито Нишиока ще бъде съперник на Григор Димитров във втория кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс 1000" в Рим. На старта на надпреварата 80-ият в световната ранглиста Нишиока се наложи над австриеца Себастиан Офнер с 6:3, 2:6, 7:6(4) след 2 часа и 21 минути игра. До момента японецът и поставеният под номер 8 в..

публикувано на 08.05.24 в 17:52
Гергана Топалова

Гергана Топалова започна с успех в Бостад (Швеция)

Националката на България за "Били Джийн Кинг къп" Гергана Топалова се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Бостад (Швеция) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер 2 Топалова стартира с успех в основната схема над германката Теса Йохана Брокман с 6:3, 6:4 за 88 минути. Българката поведе с 5:1 по пътя си към успеха..

публикувано на 08.05.24 в 17:45
Ангел Кодинов

Двойката ни кану завърши шеста във финала на 500 м

Българската двойка Ангел Кодинов и Преслав Георгиев завърши на шесто място във финала на 500 метра двойка кану за Световната купа, валидна и за олимпийските квалификации в унгарския град Сегед. Българите дадоха време 1:41.77 минути, като останаха на повече от четири секунди зад победителите Алексей Коровашков и Иван Щил от Русия, които се състезават..

публикувано на 08.05.24 в 17:17
Любомир Ганев

УС на БФВолейбол утвърди нова методология за определяне на националните отбори

Управителният съвет на Българска федерация по волейбол (БФВ) разгледа 11 точки на днешното си заседание в София, което продължи над два часа. Една от най-важните бе свързана с обсъждане и възможност за въпроси от страна на членовете на УС относно процеса и методологията по избор на разширен състав за национален отбор мъже за лято 2024. Тя бе включена..

публикувано на 08.05.24 в 17:09
Георги Иванов (в средата) и Атанас Караиванов (вдясно)

Футболните клубове внесоха предложения за промяна на формата на първенствата

Българските клубове внесоха предложение пред Българския футболен съюз за промяна на футболния календар и структурата на първенствата във водещите две дивизии от следващия сезон.  Най-важните идеи са Първа лига да бъде разделена на плейофи в състав - шампионска четворка, четворка за последната квота за европейските клубни турнири и последна осмица от..

публикувано на 08.05.24 в 15:05