Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Придобиването на отбранителна техника трябва да води към индустриално сътрудничество и трансфер на технологии

Президентът разговаря с представители на "Локхийд Мартин" на "Дондуков" 2

Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Радев е провел среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, специализирана в самолетостроенето и ангажирана с производството на изтребителите Ф-16 Блок 70 за българските Военновъздушни сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии", е заявил президентът Румен Радев по време на разговорите на "Дондуков" 2.

Радев е изразил очакване започналото производство и доставката на изтребителите Ф-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство:

"България продължава да търси устойчиви решения, които да не допуснат страната ни да загуби отбранителни способности, предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените изтребители Ф-16 Блок 70".

Създаването на условия за ремонт и поддръжка на летателната техника в България, което ще оптимизира влаганите от страната ни ресурси за отбрана, както и възможностите за развитие на нови отбранителни технологии у нас, също са били сред обсъдените теми в рамките на срещата, допълват от прессекретариата на президента

И още:  По време на разговора е изразен интересът на страната ни за задълбочаване на партньорството с американската компания и в областта на безпилотните летателни апарати. Поставен е и въпрос, свързан с възможността за осигуряване на хеликоптери за обучение на български пилоти. Подкрепа в тази насока би допринесла за успешната реализация на проекта за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), посочват от прессекретариата на държавния глава.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Художествена галерия

В Троян и Монтана отбелязат Международния ден на музеите

Музеите в Троян се включват с различни образователни и забавни събития в 27-то издание на европейската инициатива "Нощ в музея", която тази година съвпада с професионалния празник на музейните специалисти - Международният ден на музеите, който се чества от 1978 година насам. От рано сутринта до късно вечерта Музея на занаятите, Конака и..

публикувано на 18.05.24 в 08:40
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че тримата са били идентифицирани и посочи, че те са загинали още при атаката по..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в карнавално шествие през града ще преминат децата, а после ще се качат на сцена, за да разиграят..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно спасяване. В инициативата ще се включат около 20 деца на възраст между 5 и 16 години, поясни..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна..

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват..

публикувано на 18.05.24 в 07:38