Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авария в саниран блок в Плевен. Очакват изпълнителят да отстрани проблема

Илия Халвански
Снимка: Латинка Светозарова

Голямо парче от изолацията на саниран блок в Плевен се е отлепило от тавана и по чудо няма пострадали. Това се е случило при входната врата, точно пред асансьорите. 

Блок 118 в ж.к.“ Дружба“ има 94 апартамента. Инцидентът е станал в събота сутринта и вероятно това е причината да няма пострадали, коментира домоуправителят Илия Халвански, който е председател на сдружението за саниране на 15–етажния блок.

"Санирането приключи преди няма две години. Пада таванът - вата, дебела 5 см, 15-20 квадрата е паднало. Във входа вътре, пред асансьорите, фоайето. Не е направено както трябва."

Халвански е наблюдавал процеса по саниране, но признава, че не е строителен специалист, за да прецени качеството. 

"Трябваше отговорник да движи тези неща, да идва  да контролира работата. Блокът има 5 години гаранция след санирането."

Очакват помощ от общината.

Подпряно е с подръчни материали, с тръби, дъски и не може да издържи, ако пак започне да пада, онагледява картината домоуправителят.

Блокът е саниран безплатно по националната програма. Хората са недоволни, твърди Илия Халвански.

"Всеки снима и се възмущава от некачествената работа."

Изпълнителите, проектантите, контролът се избират чрез обществена поръчка. Общината в случая е координатор. 

Изпълнителят ще дойде на място, за да решат въпроса, уверява инж. Николинка Стоянова.

"Отговорността е единствено на изпълнителя. Не може да отговаря общината. Имаме наш представител, който е присъствал, но не на всяка операция и действие на обекта. Той контролира изпълнението, но си има строителен надзор, който подписва документите, инвеститорски контрол…"

Предстои следващ етап от санирането на блокове.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждение за силен дъжд, на места придружен с гръмотевици

Предупреждение за опасно време е обявено за почти цялата страна. В Югозападна България действа оранжев код за силен дъжд, придружен с гръмотевици. В планинските райони валежите ще са значителни. Има условия и за градушки, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

публикувано на 03.05.24 в 07:31
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу..

публикувано на 03.05.24 в 04:25
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.

Свищовското село Горна Студена организира празник на козунака и шареното яйце

В свищовското село Горна Студена днес за първи път ще се проведе празник на козунака и шареното яйце. В двора на военния музей, където е била главната квартира на Руската дунавска армия, кулинарното и певческото си майсторство ще представят 12 села от региона. От 9:00 часа в двора на военния музей в Горна Студена майсторките от региона ще..

публикувано на 03.05.24 в 04:11

Зеленски: Срещата на върха в Швейцария ще бъде първата реална възможност за справедлив мир в Украйна

Глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за започване на установяването на справедлив мир в Украйна, каза днес в ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. "Тези дни заедно с Швейцария завършихме изпращането на покани за срещата на върха. Конкретните дати, на които ще се състои..

публикувано на 03.05.24 в 04:03
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48