Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Докато частите на политическия елит не намерят начин реално да си взаимодействат, ще ходим на избори"

Марчела Абрашева: Дошло е време да се признае, че е редно да има ясен кабинет на малцинството

"Тайно мнозинство в парламента не ми се струва възможно"

Марчела Абрашева
Снимка: Савина Спасова

"Дошло е време да се признае, че е редно да има открит и ясен кабинет на малцинството - независимо кое от двете големи малцинства, вместо да се претендира, че е възможно тайно мнозинство в парламента, това не ми се струва възможно. След днешния ден стана очевидно, че не може вече да се твърди, че формулата - отвсякъде по малко и временно да решим въпроса, може да работи. Не може да работи нито в зала, нито извън залата на парламента".

Това каза пред БНР социологът Марчела Абрашева.

"Трябва да бъде намерено някакво решение двете значителни малцинства - едното е около т.нар. партии на промяната, а другото - на по-традиционните партии, които са системни. ... Докато частите на политическия елит не намерят някакъв реален начин да могат да взаимодействат с взаимни компромиси, не само на думи, ще продължаваме да ходим на избори", коментира Абрашева.

По думите на Марчела Абрашева, независимо какъв ще бъде резултатът от ветото на президента, няма основание да се твърди, че промените в Изборния кодекс са били в името на възстановяването на равното, прозрачно и честно избирателно право, защото и голямата част от избирателите смятат така:

"Няма основание повече да се твърди, че тези промени са базспорни и са защото избирателите ги искат".

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националният осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях са..

публикувано на 09.05.24 в 13:26

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна геополитическа ориентация и стратегически цели" - това заяви президентът Никос Христодулидис в..

публикувано на 09.05.24 в 13:22
Мария Капон

Мария Капон: Време е за смелост!

"От едноличен модел на Борисов преминахме в двуличен модел на Борисов и Пеевски. Той трябва да бъде разграден с установяване на силно управление на страната. Затова и ние решихме след известна пауза, че е крайно време да направим нещо. Време е за смелост ". Това каза пред БНР Мария Капон от партия "Ние идваме!". "За нас битката срещу..

публикувано на 09.05.24 в 13:22

Активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева

Към 31 декември 2023 година активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева, а повишението им спрямо края на 2022 година е с 19%. Това сочат окончателните резултати от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за миналата година, публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). Общият брой на осигурените в четирите..

публикувано на 09.05.24 в 13:11

Сдружението за модерна търговия против регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки, призова президента Румен Радев да наложи вето на новата регулация за надценката на хляба. Промените се отнасят до определянето на пределна търговска надценка от 15 процента за основните видове хляб. Нулевата ДДС ставка за хляба..

публикувано на 09.05.24 в 13:11
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц разкритикува призивите за отслабване на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни. Във видеообръщение по случай Деня на Европа Шолц призова гражданите да гласуват на предстоящите европейски избори. Някои популисти искат Германия да напусне ЕС, други - да го отслабят, а трети виждат в Русия и Китай..

публикувано на 09.05.24 в 13:05