Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева и Руслан Стефанов пред БНР:

Имиджът на ЕС като мирен проект пострада, изпитание за Европа винаги ще има

"Путин напада установения ред, Китай е невъзможен участник в анти-Путин лагера, предстоят интересни избори в Турция"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европейският съюз е мирният проект в глобален план и беше основан върху здравите основи - икономически връзки, търговия, за които се смяташе, че войната е невъзможна. Години по-късно виждаме, че това не е така. Имиджът на ЕС като мирен проект пострада. И това стряска други обединения, които използват основата и копират ЕС. В този смисъл успехът за Украйна в тази война ще бъде и успех за ЕС". 

Това каза пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. 

Според Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), изпитание за Европа винаги е имало и ще има

"Идеята на Европа, че може да съществува без геополитическа и геоикономическа реалност, постепенно беше разтърсенаУсловността на интеграцията в Европа намаля - страните - кандидатки за членство, правеха все по-малко в защита и вяра в ценностите на Европа... Войната в Украйна ще се води и ще се печели на бойното поле. Дългосрочно проблемите за Русия тепърва предстоят. Тепърва Русия ще усеща проблеми с достъпа до технологии. Дългосрочната деградация на руската икономика ще е много по-сериозна... Съмнявам се, че, гледайки историята на Путин, е съмнително, че той ще спре тази война, докато е жив. Военното решение е ключово - доставката на оръжие за Украйна, така че да може да се защити. Тази доставка обаче Европа не може да направи, няма капацитет". 


В предаването "Събота 150" той посочи, че дългосрочната стратегия на ЕС е откъсване от зависимостта от изкопаемите горива и от зависимостта от Русия

"Европа трябва да реши практичен проблем - как да спре финансирането на войната на Путин. Това може да се случи и с таван върху петрола. Руският петрол не влиза в Европа и голям потребител спира да взима този петрол... Това ще секне постепенно приходите в руския бюджет". 

Весела Чернева смята, че всяка страна в Европа има различни виждания за край на войната - смяна на режима в Русия; "Украйна да не загуби, Русия да не победи". 

"Европейският съвет за външна политика работи по стратегия, която да замени т.нар. пет принципа на ЕС по отношение на Русия. Опитваме се да създадем модел на онези качества, които ЕС трябва да придобие, за да придобие имунитет спрямо Русия. Ако Русия е вирус - как ЕС да направи състоянието си така силно, че да не може Русия да въздейства върху членките. Това е начин тези различи да бъдат преодолени... Военната помощ за Украйна е първостепенна, но не по-малка е логистичната помощ от страна на ЕС. Във военно положение САЩ имат средствата да подпомогнат украинската отбрана. В икономическо отношение ЕС е първостепенният играч". 

Владимир Путин напада установения ред, подчерта Стефанов, и допълни, че това, което прави Русия в Украйна, е насочено срещу реда в Европа, който гарантира сигурността на Стария континент

"Кризата в Украйна ясно доведе до яснота, че сме в една лодка със САЩ заради общите интереси, не защото се харесваме". 

За Весела Чернева Китай е невъзможен участник в анти-Путин лагера

"За страни като Индия, Китай, страни от Азия, но и от Африка това е регионална война. Разделението на света между западния лагер и останалите не е валидно. За Китай е ясно, че има граници, до които Путин може да се чувства покрит от Китай, но те не са далече. Ако Путин заплашва с ядрено оръжие, това не е нещо, което се харесва на Китай. Интересът на Китай е ясен - Западът да се занимава с Русия, а не с Китай; да има достъп до евтини енергийни ресурси. Осъзнаването къде са тези разграничителни линии е много важно". 


По думите на Чернева турският президент Реджеп Т. Ердоган е финансово по-стабилен, разширил е външнополитически пространството около себе си през т.нра. зърнена сделка: 

"Вътрешнополитически изглежда, че в неговата опозиция изглежда има търкания. Не смея да кажа, че мачът е свирен и Ердоган ще спечели изборите през пролетта. Вотът през май ще бъдат интересен. Кой ще е външнополитическият жест, който той ще избере - това е неизвестното". 

Руслан Стефанов подчерта, че икономиката не решава всички проблеми, политиката винаги има първенство, но дългосрочно е важна за устойчивостта на режима

"Това е проблемът за авторитарните режими - както в Турция, така и в Китай. От една страна турската икономика, както и руската е зависима олигархично, концентрирана икономическа власт, от друга страна - зависима от Европа. Дори да се удвои или утрои търговията на Турция с Русия, това няма да е повече от търговията с една Нидерландия например. Да не говорим за достъпа до технологии. Дългосрочно големият проблем на Турция с авторитаризма, както и навсякъде, е, че нерационалните решения ще имат ефект върху икономиката. Дългосрочно цената ще бъде платена, турското население ще обеднее. Войната в Украйна създава проблеми за Европа, ще има рецесия, което ще рефлектира върху турската икономика, свързана с Европа". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макет на крепостта, патриаршеската резиденция и базиликата в Дръстър.

Силистра е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България

От 4 до 8 юни Силистра ще е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България.  Ще бъдат изнесени 20 доклада за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и учени от Румъния. Тази конференция ще бъде различна от другите, на които Регионалният исторически музей е бил домакин,..

публикувано на 03.06.24 в 14:49

Трима младежи са в реанимация след катастрофа на пътя Лом - Козлодуй

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимация на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътно-транспортно произшествие, което е станало снощи, след като са самокатастрофирали с автомобил . Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за..

публикувано на 03.06.24 в 14:29

БЛС: Основните възнаграждения на медиците да са обвързани със средната заплата

Българският лекарски съюз предлага основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров. Той посочи, че по този начин се определят заплатите в образованието и това дава възможност да бъдат предвидени необходимите средства:..

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Архимандрит Дионисий

Архимандрит Дионисий не е получил уведомление от Светия синод, че ще участва в подготовката за избор на патриарх

Никой не ми се е обадил официално, нито съм получил писмено уведомление.  Така архимандрит Дионисий коментира п оявилата се информация, че на последното си заседание Св. Синод на БПЦ го е избрал за помощник на Западноевропейския митрополит Антоний в организацията на избора на наследник на патриарх Неофит.  "Последно със Светия синод..

публикувано на 03.06.24 в 13:34

Близо 600 000 бюлетини за вота 2 в 1 пристигнаха в Благоевград

Близо 600 000 бюлетини за предстоящите избори на 9 юни, както и протоколите за попълване на резултатите от двата вота, пристигнаха под полицейска охрана в Благоевград.  В присъствието на областния управител и председателя на РИК бяха премахнати пломбите на камиона с изборните книжа, които ще се съхраняват до четвъртък в специално помещение и..

публикувано на 03.06.24 в 13:28
Кольо Колев

Кольо Колев: Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват

Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.  * Проучването на агенция "Медиана" е проведено в периода 25 май – 1 юни сред 990 интервюирани граждани..

публикувано на 03.06.24 в 13:22
Президентът Румен Радев удостои с орден

Президентът удостои с орден "Стара планина" първа степен Иван Николов от Босилеград

Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен лидера на българското национално малцинство в Сърбия, общественик, публицист, писател, изследовател и правозащитник Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център в Босилеград получи най-високото държавно отличие за изключително големи заслуги за..

публикувано на 03.06.24 в 13:20