Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България се различава много от Европа по темите за войната, за "зеленото" и за ЛГБТ"

Андрей Райчев: България без Европа е изключително лошо място

"Символични са опитите за правителство с първите два мандата"

Андрей Райчев
Снимка: Ани Петрова

"Символични са опитите за правителство с първите два мандата. Донякъде това е предизборно, но не в лош смисъл, показват, че имат силни и компетентни хора. ... Не очаквам нищо, освен омръзнали на хората дрязги".

Този коментар направи социологът Андрей Райчев в предаването "Политически НЕкоректно" с Петър Волгин.

"До предсрочни избори през март нищо няма да се промени, до септември - да", посочи той и подчерта, че политиците трябва да прекратят сатанизацията помежду си:

"Това развращава и хората".

По думите на социолога България в момента "прехарчва":

"Не може пенсиите да са със заеми, те трябва да се изкарат от работещите хора". 

Пред БНР Андрей Райчев коментира още:

"България много се различава от Европа по темите за войната и мира, за "зеленото" и за ЛГБТ. ... Това е ценностно разминаване, фундаментално е това различие!. ... Но България не може да си позволи остра политика по тези теми, защото няма да ни разберат и ще изглеждаме в техните очи като "троянски кон" и ще бъдем низвергнати. България е лоялен съюзник на НАТО, не че обичаме особено НАТО, но българинът съзнава ясно, че без това НАТО няма как. Със сигурност България е една от най-проевропейските страни, но няма как, разминаваме се. ... България трябва да е по-ниска от тревата, защото, ако блесне това ценностно различие, ще ни изхвърлят. България без Европа е изключително лошо място. За три месеца ще се мутризира, ще се появят новите олигарси, които са си чисти бандити, ще се появят силови групировки ...".

Социологът подчерта, че политиците у нас говорят неискрено по тези теми или не говорят, но има само една зона, където свободно може да се говори:

"Можеш да кажеш, че Бойко Борисов или Кирил Петков е мошеник. И това няма да направи впечатление на никого. Но не можеш да кажеш, че Володимир Зеленски е мошеник? Не, край! Получаваме абсурда, при който можем да обиждаме собствените си ръководители, но не можем да обиждаме някой чужд ръководител. Това е истински парадокс. Това е автоцензура, свързана с едно двусмислено положение на България, в което тя е в Европа".

Според Райчев Европа е пълна с консенсуси, но няма цели:

"Голямата жертва на войната в Украйна е Европа. ... Няма политика и се е самообрекла на загуба, каквото и да се случи. Виждаме само реакция, а реакцията е поведението на жертвата. ... Европа е 600 млн. души и не може да си направи армия ли? Без армия е придатък на Вашингтон. Трябва да се поляризира, а не да върви по зелено-либералния консенсус. ЕС трябва да престане да бъде договор между Германия и Франция, а да бъде отношение между 300 млн. леви и 300 млн. десни".

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Максима, крал Фелипе VI, крал Вилем-Александър и кралица Летисия вдигат тост в кралския дворец в Амстердам, 17 април 2024 г.

В Нидерландия: Здравословен проблем привлече медийно внимание към испанската кралица

Кралицата на Испания Летисия остана седнала по време на ръкуването при представянето на гостите, участващи в галавечерята, организирана по повод първото държавно посещение в Нидерландия на кралското семейство. Медиите в Испания коментират, че това се случва за първи път и причината е здравословен проблем на испанската кралица. Кадрите, на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52