Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Мелитопол в изгнание вижда края на войната догодина, но пита - с цената на капитулация мир ли ще е това?

"След 10 месеца на окупация нашите граждани искат да напуснат окупираните територии, но никой не иска да се върне, никой не иска да сътрудничи"

Иван Федоров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За да разберем текущата ситуация, трябва да знаем, че Русия сега гледа на Мелитопол като на техен логистичен и административен център в Южна Украйна. Там те извършват т.нар. филтрация на украинците, тероризират и отвличат хора, спряха всички услуги за гражданите. Ако говорим за медицинските услуги - вече няма такива, болниците се използват за лечение само на руските военни. Много от нашите лекари напуснаха окупираните територии, защото никой не може да гарантира тяхната безопасност. Доставката на лекарства също е голям проблем. Проблем е и доставката на храни, тъй като пътищата от Украйна са прекъснати. Доставя се храна от Крим, която обаче е много скъпа, а почти 80% от нашите граждани са безработни, нямат приходи от заплати и живеят само от спестяванията си, които имат тази особеност, че свършват в един момент. Така че социалните условия са много трудни."

Така описва ситуацията в Мелитопол Иван Федоров, кметът на града в изгнание, който беше един от шестимата представители на украинския народ, получили наградата "Сахаров".

Пред БНР Федоров определя като още по-трудна ситуацията с безопасността.

"През последните 10 месеца Русия отвлече над 700 граждани. Някои от тях бяха държани в затвор за 3 дни, други за 6 месеца. Дали ги отвеждат в Русия? Някои бяха отведени в следствения изолатор в затвора Лефортово край Москва - петима души. Сега прокуратурата ще повдигне обвинение. Някои бяха отведени в Крим, временно окупираният Крим. Главната ни задача в Украйна е да се разменят военнопленници, но следващата задача е да се разменят цивилни граждани. Над 700 от тях бяха отвлечени. Затова ние призоваваме нашите граждани да напуснат окупираните територии, да опитат при първа възможност, но в момента това е трудно."

Украински представители по време на церемонията по връчването на наградата на името на Андрей Сахаров  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"С Румъния подписахме меморандум, който предоставя жилища и храна на украинските граждани при благоприятни условия. Като говорим за зимните условия, зимата в Европейския съюз не е като зимата в Украйна в момента. Стана дума, че е студено в Европейския парламент, заради намалената температура на отоплението, но това не е същият студ като в Украйна", изтъква Иван Федоров.

"Затова ние не само молим гражданите да напуснат окупираните територии, но имаме и конкретни предложения към тях къде да отидат. Преди две седмици руснаците започнаха нов вид репресии - забраниха на мъжете да напускат окупираните територии без съответен военен "билет". За да напуснеш, трябва да имаш разрешение от военните. Знаем защо го направиха - защото се подготвят да ги мобилизират. Те искат да използват нашите мъже на Мелитопол като пушечно месо на фронта, да се бият срещу своите, срещу Украйна."

След като част от Кримския мост беше унищожена, голяма част от трафика между Крим и Русия беше пренасочен през Мелитопол, припомня кметът в изгнание, който бе отвлечен в първите дни на военните действия в Украйна и бе върнат при една от първите размени на военнопленници.

"Мелитопол е нещо като граница с Крим. Беше унищожен мостът на един от главните пътища. Дали това е добре или зле? Не е добре! Руснаците правят много провокации и разрушаването на моста вчера може да е било такава провокация. Те разбират, че нашите военни ще дойдат да освободят Мелитопол, така че това е един начин да ги спрат или затруднят. Това не е стандартна ситуация."

Ирина Недева и Иван федоров  Снимка: БНР

Какво означава да си кмет в изгнание? Как се организират нещата от разстояние?

"Преди две години, когато бях избран за кмет, имах друг дневен ред, други задачи, но днес имаме нова реалност и трябва да се съобразяваме с нея. Градът на първо място се състои от граждани и сега имаме три групи от тях. Първата са граждани, които са останали във временно окупираните територии, ние трябва да имаме контакт с тях, да им доставяме стоки, храна, лекарства, правна и административна помощ, помощ за документи, от които имат нужда. Накратко - поддържаме връзка с нашите граждани там и се опитваме да им помогнем доколкото е възможно. Втората категория са граждани, които са напуснали и се разпръснати из цяла Украйна. Задачата ни е да намерим международни организации, които да им помогнат финансово, да им предоставят хуманитарна и психологическа помощ и други.

Относно училищата - за следващото лято имаме две задачи. Първата задача - малко под 700 ученици завършват училище и ще постъпят в университет. Разбира се руснаците ги агитират да изберат руски университети. За нас беше истинско предизвикателство, но ние успяхме да ги накараме да изберат украински и 95% от тях влязоха в украински или европейски университети. И успяхме, но беше наистина трудно. Следващото предизвикателство беше нашите ученици да учат в украински училища. Знаете, след ковид пандемията всички училища са готови за онлайн обучение. В момента обучаваме онлайн над 12 000 ученици от Мелитопол, това са над 75% от учениците", разказва Федоров в предаването "Хоризонт до обед".

"Повече от половината от учениците са напуснали окупираните територии, така че за тях няма опасност да учат от разстояние, особено от Европейския съюз. Но някои ученици учат от Мелитопол. Това разбира се е опасно, защото ако руските окупационни власти намерят учебен софтуер, приложения,  шрифтове или учебни пособия от украинската учебна програма, те могат да бъдат депортирани."

Мелитопол  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запитан колко силна е местната съпротива, Иван Федоров отбелязва:

"Мисля, че следните факти говорят най-добре за успеха на съпротивата: нито един заместник кмет, нито един началник на отдел или директор, на която и да е институция се е съгласил да сътрудничи на Русия и на окупаторите. Нито един директор на училище или детска градина не се е съгласил да сътрудничи с руснаците. След тези 10 месеца на окупация нашите граждани искат да напуснат окупираните територии, но никой не иска да се върне, никой не иска да сътрудничи. Така, че съпротивата е силна и руснаците ще видят още по-силна съпротива, когато нашите военни наближат Мелитопол. Руснаците ще бъдат атакувани не само извън Мелитопол, но и в самия град. И ние всички ще го видим това."

Някои политици и анализатори казват, че искат мир, а не война и затова не искат да се дава оръжие на Украйна. Какво мисли кметът на Мелитопол за тези аргументи?

"Ние също искаме мир. Но въпросът е как? С цената на капитулация - мир ли ще е това? Това няма да е мир и затова целият свят вижда, че това не е възможно. Всички искат мир, но въпросът е по какъв начин и на каква цена."

Как кметът в изгнание си представя бъдещето?

"Искам да сме заедно… с моя град", лаконичен е Иван Федоров.

Вижда ли се краят на тази война?

"Да. Виждам края на тази война следващата година. Можем да освободим и защитим цялата си територия, надявам се. Надявам се, че ще мога да помогна на нашите военни и мисля, че всеки трябва да го направи."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15