Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланията на сънародниците ни в чужбина към България

Снимка: архив

България не е като една човешка длан, България е навсякъде, където има българи, които милеят за нея, а срещите на Радио България със сънародниците ни зад граница от Австралия и Нова Зеландия, САЩ, Бразилия, Бенин и Сингапур, Северна Македония, Турция и много други държави показват, че такива има навсякъде. Всички те споделяха с БНР своите мечти, радости и тревоги, свързани с България. Иван Цанков е секретар на Асоциация “Българите в Аржентина”. Той живее в южната страна от 22 години. Никога не пропуска възможността да гласува, когато в България има избори и следи българската политика повече, отколкото аржентинската. Защо?

Иван ЦанковЖивотът на друго място не ни е превърнал в чужденци за България. Ние продължаваме да сме българи. По-голямата част от живота ни е минал в България. Там сме родени и сме се образовали, там са приятелите и семействата ни и не можем да се откъснем от това.”

По-младото поколение на българската емиграция възприема по малко по-различен начин живота зад граница. Александър Браянов е на 26 години. От 7 години живее в Манчестър, Великобритания, където се занимава с IT и изкуство. Прави избора си заради по-високия стандарт, който му дава и повече свобода, но когато има възможност се връща за малко на родна земя. Какво според него би направило България по привлекателна за младите - и би ги накарало да се задържат тук:

Икономическата интеграция с останалия свят, изключвайки IT сектора, е на доста по-забавено ниво и това действително пречи на много хора да се развиват. Освен това е модерно сред младите хора да сменят местоживеенето си и аз също го предпочитам. По мой впечатления това е международен феномен.”


Разхвърлени по света са и българите от историческите диаспори. Само в Одеса те са 50-60000. Въпреки войната продължава дейността си Всеукраинския център на българската култура в Одеса. Да го затвориш не е добре - хората се нуждаят от място, където да се срещат, да поговорят, споделя председателят на центъра Дмитрий Терзи. Как войната в Украйна засегна живота на българите там?

“Войната е много тежка. Бих казал, че не можеш да си представиш в главата, че такова нещо може да бъде, но тя стана и е жестока. Това е тежест, това са загуби - загуби икономически и човешки. Аз искам да организирам младежите и да започнем да събираме снимки на загинали българи - от деца до възрастни хора, в това число естествено и хора, които се намират на фронта. С тях да направим една голяма изложба на загиналите, която да покажем тук, а може би и в България, защото България трябва да знае, че нашият народ участва активно в тази битка - и с пари, и с кръв, и със страдание, с мъки. Много искаме войната да свърши колкото се може по-бързо.

Иван АбажерВ България присърце следим проблемите на българското малцинство в Украйна, но българи има и от другата страна на границата - в Крим.След анексирането на полуострова те се оказаха извън фокуса ни. Не сме много, но всички българи тук знаят своя произход, споделя Иван Абажер, председател на регионалната Българска национално-културна автономия в Крим “Паисий Хилендарски”. Но също така посочва:

От 2014 г. за съжаление българската страна не дава възможност на българите от Крим да посетят своята прародина - почти не се издават визи, това става много трудно. А всъщност има много хора, които искат да посетят България, да видят природата и да могат да общуват със своите сънародници.”

Надежда Стоянова е българка, която живее от години в Бостън, САЩ. България е във всеки един от нас, твърди тя. Постоянно следи живота в страната ни и е една от редовните доброволци при организирането на български избори зад граница. Какви са мечтите й?

Моите мечти са България да дръпне от този праг на бедността, в който е държана повече от 25-30 години вече. Да се отсеят достойните, почтени, умни, образовани и милеещи за страната държавници и политици и ние да упражняваме като граждани непрекъснат контрол върху това, което те са обещали и върху това, което са изпълнени.”

България е прекрасна държава, но за да се превърне в едно наистина притегателно място за живеене, всеки от нас трябва да даде своя принос, убедена е Емилия Благоева - учител по йога в Торонто, където живее от над 20 години:

“Тази година като бях във Варна направих нещо много символично - отидох да даря кръв. Аз съм принципен кръводарител, но от сега нататък реших да дарявам кръв в България. Докато дарявах кръв се помоли на фино, на духовно ниво, кръвта ми да помогне за по-доброто бъдеще на България.”

Снимки: архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38