Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетите на Емилия Милчева: Спасение винаги има, просто трябва да го потърсим

Емилия Милчева
Снимка: Личен архив

"Случките, които ни се случват всеки ден, са важни, защото ни дават малки уроци. Около Коледа мен ме зареди една случка, разказана в сайта на изданието "Сега". Историята на един човек, който с бастуна си е успял да донесе генератор, който ще бъде изпратен за Украйна. Животът на този човек не е бил лесен. Сега е пенсионер, учител е по образование. Загубил е едното си дете в казарма. Въпреки това е преизпълнен с доброта и смирение. Виждаш човек, който се е издигнал над битовизмите, над това, с което не можем да се справим - злобата, агресията, навика да се храним с това, което се случва на другите". 

Това каза пред БНР журналистът Емилия Милчева. 

Тя е автор на сборника с разкази "Ела и ме спаси", описващи историята на 20 души, всеки от който търси решение на проблемите си, търси избавление от страховете си и търси спасението си. В социалните мрежи Милчева прави последователите си съпричастни на чутото и на видяното от нея в градския транспорт, по улицата, в различни институции. Всичко това - събрано в "Моите университети". 

Според нея човечността не си е отишла, а дразнещо е брандирането на Коледа с призиви за доброта - "като че ли, ако ей сега направим нещо добро, ще се спасим: 

"Това е маркетингов трик по Рождество". 

Ако имате малко повече късмет, спасението ще ви намери. 

Защото всеки от нас има нужда да бъде спасен, поне веднъж. 

От илюзии, от страхове, от някои демони. 

Спасението има много лица и обикновено не го разпознаваме като такова от първия път. 

Може да е смърт – за госпожа Кети, любов – като при Наталия, коте за лудия, бебе за шофьорката на такси, пътуване за Борис, шинели за хора без палта… 

И всички сме едновременно спасени и спасители, защото, спасявайки някого, всъщност спасяваме себе си. 

В предаването "12+3" Емилия Милчева допълни, че всеки път, когато искаш да спасиш някого и искаш да му помогнеш, ти реално спасяваш себе си, "помагаш си, защото така се събираш"

"Ако човек се огледа, винаги ще намери хора, готови да му подадат ръка. Въпросът е да се огледа и да потърси тази помощ. Спасение винаги има, просто трябва да го потърсим". 

Като журналист тя не изневерява на себе си в писането на проза. Заради преклонението пред истината и факта. Затова и художествената измислица в разказите е малка:  

"Когато журналист направи нещо истинско, когато историята не е измислена, това докосва хората, всеки открива нещо". 

"Ела и ме спаси" е първа книга за Емилия Милчева, журналист, работила в БТА, в. "Труд", в. "Класа", Градски вестник, сайтовете Webcafe, Ureport, ClubZ, телевизия BiT. Сега работи за Deutsche Welle и онлайн изданието Тоест. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54