Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестгодишният Алекс събира пари, за да започне да говори

| обновено на 01.01.23 в 14:41

Шестгодишният Алекс не може да говори. Нуждае се от средства, за да бъде лекуван в чужбина. Журналистът Десислава Николова му помага:


"Много присърце приех тази кауза, защото познавам от дълги години цялото семейство. Много ме трогна неговата история. Не само по Коледа трябва да сме човечни. Ангажирах се с тази кауза и събирането на средства за лечението на малкия Алекс".

За детето се грижат майка му и баба му. Има напредък в лечението му до сега, казва Десислава Николова, но му предстоят още процедури в Мексико. Лекували са го в Украйна, преди военните действия.



"Алекс се роди преждевременно, раждането беше проблемно и с редица усложнения. Грижехме се за малкото човече с много, много любов. Той растеше месец, след месец и ние бяхме едно щастливо семейство - мама, баба и Алекс. Забелязвахме някои странности, но мислехме, че децата са неповторими.А това беше нашето малко слънчице!


След втората му годинка започнахме да наблюдаваме промени,които ни накараха да потърсим отговори при специалисти. Решихме, че няма да чакаме и да се молим Алекс да преодолее сам проблемите си, а ще търсим терапии, които биха помогнали на малкото ни момченце. Направихме редица изследвания и консултации , докато разберем, че една от причините за състоянието му е самото раждане и изваждането му с вакуум. Неврологът, които прави изследване на мозъчната дейност/ ЕЕG Лорета и QEEG / ни съобщи , че е налична травма в областта на центъра за говор. Локализирани бяха източници на кортикално забавяне в зони на Бродман 20, 21, 22, 40 и 41. Тези области представляват ключови възли на езиковата мрежа за разбиране и продукция в човешкия мозък. В допълнение се установява нарушена функционална свързаност между двете полукълба на мозъка на Алекс, което предполага нарушена комуникация между полукълбата и недостатъчна интеграция на входящата информация. Друга основна причина се оказа огромен проблем със стомашно-чревния тракт,така наречената дисбиоза.

Малкото момченце живееше в свой собствен свят, беше изгубил очен контакт, не ни виждаше, не отговаряше на името си, гледаше в една точка, предпочиташе да стои сам, дори се изолираше в тъмна стая. Будеше се през нощта, плачейки жално, не можеше да спи. Единственият му приятел беше една бебешка възглавничка, която носи и сега със себе си.Бяха забравени думичките”мама и баба”. Хранеше се лимитирано, затова пък дъвчеше всичко останало- кабели на нощни лампи, зарядни устройства, дрехи,камъчета и т.н. Детето ни непрекъснато се влошаваше, а ние търсехме лечение. Накрая открихме нашия път към “светлината”.

Алекс успешно премина през три дълги и доста трудни терапии , целящи постигане на баланс в стомашно-чревен тракт, подобряване на общото здравословно състояние и моделиране на имунната система. Изпълнявахме стриктно указанията на наблюдаващите ни специалисти и стъпка по стъпка Алекс започна да се променя, да излиза от черупката си, да се усмихва, да има очен контакт, научи се да кара скутер, да се катери и започна да изпълнява команди, обича да плува и да язди пони. Иска да играе с децата на детската площадка, усмивката вече сияе на лицето му. Това е огромен прогрес за нас! Дори преподавателите в училището за деца със специални нужди отбелязаха, че малкият мъж за няколко месеца има напредък, равняващ се на година и половина той се променя, терапиите работят и промените ни дават увереност, че това е неговият път! За нас е изключително важно да му помогнем, да му дадем тласък в развитието, защото изоставането, в сравнение с неговите връстници, е значително.

Трудно се наваксват пропуснати години и на малкият боец му предстоят още много битки! Тази две години бяха тежки, изпълнени с отчаяние, сълзи, надежда и много, много упорит труд. С помощта на всички Вас, които ни подкрепихте с даренията си, успяхме да се справим с многото препятствия,огромните финансови разходи, свързани с изследвания, терапии, биобаланс на червата, хомеопатия, кранио-остеопатия и… с огромното натоварване на месечния ни бюджет за всички тези терапии, добавки,медикаменти и изследвания. Благодаря от сърце! До тук с общи усилия се справихме и Алекс заминава за втора вливка на стволови клетки в клиника Angel’s Hope, Мексико.

Изборът направихме след редица консултации и с други клиники. Д-р Оливър Леон от Angel’s Hope и на база изследването, доказващо травмата на центъра за говор ни посъветва да направим три последователни терапии, през четири месеца всяка за да получим възможно най-добри резултати. Алекс изживя много, той е едно малко, но много борбено момченце, което иска да говори, за да играе с други деца, за да разказва преживяванията си, за да споделя емоциите си, за да ни дарява с обич! Нека да го подкрепим в борбата му. Благодаря! Цел на кампанията - £ 20 000 или 45000 лв. Тази сума включва две процедури по вливане на NK cells, SCT чрез IV с включени екзозоми, IT и nebuliser с екзозоми, както и разходите за самолетни билети и хотел".

Интервю с Десислава Николова чуйте в звуковия файл.

Банковата сметка, в която се набират средства е: 

КВС Банк
IBAN BG98RZBB91551094847881
Людмила Пеева /бабата на Алекс/





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18