Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребението на папа Бенедикт XVI ще бъде на 5 януари

Тялото на Бенедикт XVI ще бъде изложено в базиликата "Свети Петър" от понеделник

Снимка, публикувана от вестника на Светия престол "Osservatore Romano" на 23 юли 2010 г., показва папа Бенедикт XVI по време на почивката му в замъка Гандолфо, близо до Рим.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск ще ръководи заупокойната служба за Бенедикт XVI на 5 януари на площад "Свети Петър" във Ватикана. Тя ще започне в 09:30 ч. местно време, съобщи днес директорът на пресслужбата на Светия престол, след като бившият папа почина на 95-годишна възраст, предаде АФП.

Тази сутрин в резиденцията си в манастира Mater Ecclesiae във Ватикана на 95 годишна възраст почина почетния папа Бенедикт XVI.  Здравословното му състояние се влоши малко след Коледа. 

През 2013 година папа Бенедикт XVI, който наследи папа Йоан Павел II след смъртта му, се оттегли поради здравословни причини  – нещо, което се случи за първи път в историята на  Ватикана. На негово място бе избран папа Франциск, а Бенедикт XVI, чието светско име е Йозеф Ратцингер, получи званието "почетен" и се оттегли в своята резиденция във Ватикана.

Роден на 16 април 1927 г. в Германия, в селището Марктъл на река Ин, Йозеф Ратцингер постъпва в семинарията на 12-годишна възраст, а дванайсет години по-късно е ръкоположен за свещеник. Завършва теология в Мюнхен, през 1977г папа Павел VI го прави кардинал, а през 2005-а е избран за папа.

Почти осем години по-късно, той обяви оставката си от понтификата. В понеделник - 2 януари, тялото на почетния папа Бенедикт XVI ще бъде изложено за поклонение в базиликата "Св. Петър"  в Рим. 

Световни лидери отдават почит по повод кончината на почетния папа

Недатирана семейна снимка, предоставена от архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг на 20 април 2005 г., показва бащата Йозеф (вдясно) и майката Мария Ратцингер (в центъра)  с децата им Мария, Георг и Йозеф младши (отляво надясно), направена след като двамата синове стават свещеници в Римокатолическата църква.

Бенедикт XVI  беше "великан на вярата и разума" и "голям човек, когото историята няма да забрави", заяви днес италианската министър-председателка Джорджа Мелони, цитирана от АФП.

"Като "германски" папа Бенедикт XVI  беше за мнозина, и не само в тази страна, специален църковен водач", заяви германският канцлер Олаф Шолц в профила си в Туитър и го нарече "борбена личност" и "интелигентен богослов".

Френският президент Еманюел Макрон почете паметта на "Негово Светейшество Бенедикт XVI , който работи с душа и ум за един по-братски свят".

Според британския премиер Риши Сунак визитата на папата през 2010 г. в Обединеното кралство е била исторически момент както за католиците, така и за тези, които не изповядват католицизма.

Полският президент Анджей Дуда го нарече "близък сътрудник на Свети Йоан Павел Втори", имайки предвид родения в Полша папа, който бе глава на Римокатолическата църква от 1978 до 2005 г.

Архиепископът на Кентърбъри, духовен водач на Англиканската църква, заяви, че почетният папа Бенедикт  XVI е бил "един от най-великите богослови на своето време".

Руският патриарх Кирил го нарече "защитник на традиционните ценности".

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на католиците в България и по света по повод кончината на почетния папа Бенедикт XVI:

"Папа Бенедикт XVI беше изключителен теолог и лидер, който води мъдро Католическата църква, като реформира и утвърди нейната роля сред предизвикателствата на променящия се съвременен свят", заявява българският президент.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Температурен рекорд беше регистриран във Великобритания

Вчерашната събота беше най-топлият ден от началото на годината в Обединеното кралство, съобщиха от британската метеорологична служба. Температурите достигнаха 25,9 градуса в Източен Съсекс и 25,7 градуса по Целзий в Северна Шотландия.  Националната метеорологична и климатична служба на Обединеното кралство заяви, че рекордите едва ли ще задържат дълго,..

публикувано на 12.05.24 в 05:25

България ще бъде представена на "Форум на разнообразието" в Никозия

"Форум на разнообразието" /Diversity Forum/ се провежда днес на централния площад на кипърската столица Никозия. България ще бъде представена на фестивала от танцовия ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър. "Да отпразнуваме заедно разнообразието, равенството и приобщаването", кани Центърът за социални иновации, който организира..

публикувано на 12.05.24 в 05:22

Огромни запаси от нефт и газ в Антарктида са били открити от Русия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на девствения регион за изкопаеми горива, предупредиха британски дипломати, цитирани от "Сънди телеграф"...

публикувано на 12.05.24 в 04:54

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства. Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. За Швейцария настоящото първо място е..

обновено на 12.05.24 в 02:50