Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът: Смирението, молитвата и благодарността към Бога бъдат наши постоянни спътници през годината

Снимка: bg-patriarshia.bg

„Нека смирението, молитвата и благодарността ни към Бога бъдат наши постоянни спътници през настъпващата година!“ с тези думи Българският патриарх Неофит се обърна към всички християни в първия ден на Новата година. Обръщението на патриарх Неофит беше прочетено от Негово високопреосвещенство митрополит Антоний, който отслужи традиционната Света Василиева литургия в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". То гласи:

С благодарност към Бога и нова надежда прекрачваме прага на още една година от третото хилядолетие след Въплъщението на Божия Син и наш Изкупител и Спасител – Господ Иисус Христос. Молим се за по-добри и светли бъднини, за повече благоволение между човеците, за дълбок, истински мир във всяко човешко сърце, навсякъде по нашата изстрадала земя.

През изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна, братоубийствена война. Конфликт, в който едни срещу други се изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения. Това злочестие имаше своето въздействие и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и държава разделения и противопоставяния, които помрачиха църковния и общностния ни живот.

Затова нека днес, в началото на Новолетието, отново да отправим най-искрените си молитви към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко ожесточено сърце и щедро да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща благодат, за да можем да градим настоящето и бъдещето си в единство и в единомислие, с добра и блага воля, във взаимно разбирателство и взаимопомощ, защото от Спасителя знаем и трябва добре да помним, че „… всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои“ (Мат. 12:25).

Нека Новата 2023-та година бъде година на дълбоко и искрено покаяние за нашите грехове, година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. Само така ще можем да строим живота си и този на нашите деца в съгласие с Божията свята воля, постигайки Божия замисъл и божественото предназначение, с които човекът е сътворен – да управлява като добър стопанин поверения му от Твореца свят, да достига святост и богоуподобяване.

Нека смирението, молитвата и благодарността ни към Бога бъдат наши постоянни спътници през настъпващата година! Да търсим и да изпълняваме не своята егоистична и несъвършена воля, а Божията воля, която ясно ни е засвидетелствана на страниците на Божественото Писание, от които Господ и днес ни говори и казва: „Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие“ (Иоан 10:10). И още: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам“ (Иоан 14:27). Да бъдем – по думите на апостола – „синове на светлината и синове на деня“ (1 Сол. 5:5), достойни за дара на преизобилната Божия любов.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!


Много вярващи християни се стекоха към патриаршеската катедрала в първия ден на новата година, за да отправят своите молитви към Бог.  Пред иконата на Св. Василий Велики, чиято памет почитаме днес, беше извършен водосвет с молебен за здраве през Новата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър отбеляза исторически рекорд за туристически посещения

Кипър завършва летния сезон с нов исторически рекорд за туристически посещения. Хотелиерите очакват положителната тенденция да продължи през септември и октомври, а сезонът да обхване и ноември. Статистическата служба отчете почти 555 000 пристигания на туристи през август, което е най-високото постижение за всички времена в Кипър. То надмина броя..

публикувано на 19.09.24 в 04:40

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04