Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временните парламентарни комисии за "Джемкорп" и дървата за огрев представят резултати от работата си

Снимка: Ани Петрова

Две временни комисии представят днес резултатите от своята работа - комисията, изясняваща Меморандума с “Джемкорп”, и комисията за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев.

Депутатите започват работа с ратифициране на споразумение за финансов принос с Европейския съюз и на спогодба за въздушни съобщения с правителството на Саудитска Арабия, предаде репортер на БНР.

Те трябва да изслушат и докладите за работата на две временни комисии. Първата изясняваше обстоятелствата около подписването на прекратяването на меморандума за един милиард долара с фирмите "Джемкорп" и "Ай Пи 3 корпорейшън". В него е записана препоръката докладът да бъде изпратен до ДАНС и Министерския съвет за предприемане на по-нататъшни действия.

Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за настоящия отоплителен сезон е установила, че голяма част от населението се е презапасило, като в същото време целева помощ са получили само около 9000 от над 255 000 правоимащи.

В програмата е включено и приемане на промените в закона за пазарите на финансови инструменти с вносител Министерския съвет и първо четене на поправки в закона за водите, с които се облекчава режимът на изграждане на кладенци за собствени нужди, внесен от "Възраждане".

Вицепремиерът Атанас Пеканов ще бъде изслушан от парламентарната подкомисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслушат служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по актуални въпроси.

А служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев ще говори в Комисия по транспорт и съобщения.

Министърът на културата Велислав Минеков ще отговаря на актуални въпроси на заседание на парламентарната Комисия по културата и медиите, а министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев - на депутати от ресорната комисия.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Милов

Иван Милов: Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май

Надявам се никога повече да не честваме като днешния 6 май. Колегите от гвардейската част показаха трите вида въоръжени сили и само това. Когато сме спестявали милион, два сме губили десетки. Това заяви Иван Милов от Легия "Г. С. Раковски" в интервю пред БНР в Деня на храбростта. "С колеги днес се чувствахме минорно, днес от Граф..

публикувано на 06.05.24 в 13:41

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна със замразени руски активи

"От този форум трябва да излезем с конкретни предложения в подкрепа на производителите и иноваторите в областта на дроновете в Украйна", подчерта във встъпителното си обръщение върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на форума за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 13:40

Лондон обмисля да изпраща мигранти и в Ирак

Правителството на Обединеното кралство смята да използва Ирак за прехвърляне на търсещи убежище в рамките на сделка от типа на тази с Руанда, показват изтекли документи, видени от Скай нюз. Плановете означават, че това може да доведе до депортиране на хора от Обединеното кралство в страна, в която правителството не препоръчва никакви..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Гергьовденска възстановка в Арбанаси: посрещнаха светеца на бял кон

С гергьовски люлки и обредни погачи посрещат днешния празника в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. Стотици миряни и туристи дойдоха в църквата-музей "Св. Георги", където във възстановка посрещнаха светеца на бял кон. Църквата "Свети Георги" в Арбанаси е от 16-и век и е уникална с това, че в притвора светецът е изобразен на трон, а..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение . Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов преди дни. И това на фона на скорошното решение на парламента, според което от 2025 година трябва да вдигнат заплатите на военните средно с 30 процента .  "Ще видим..

публикувано на 06.05.24 в 13:17

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава Международният детски фестивал "Великденско яйце" с участието на групи от Молдова, Украйна, Северна..

публикувано на 06.05.24 в 13:12
Маестро Найден Тодоров

Нови дигитални записи на химните на България и на Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха в зала "България" нови дигитални записи на химните на България и на Европа.  Според Тодоров през 21-ви век - времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз.  Основа на..

публикувано на 06.05.24 в 13:05