Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев не казва за третия мандат, говоренето в НС му приличало на предизборно

Снимка: Добромир Видев

Президентът Румен Радев все още разчита на изпълнение на втория мандат, въпреки че в понеделник "Продължаваме промяната" ще го върнат неизпълнен. Радев предупреди, че много важни за България закони ще останат неприети на време, ако се върви към нови избори и нов парламент. 

Коментарите президентът направи във времето след "мълчаливото" отхвърляне на ключова за "Продължаваме промяната" декларация и поканата към партията в понеделник да върнe мандата. 

На днешния празник Богоявление по традиция се извърши водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. На церемонията, която се проведе пред Паметника на незнайния войн в столицата, присъстваха президентът Румен Радев, председателят на парламента Вежди Рашидов, служебният премиер Гълъб Донев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, военни, общественици и граждани. 

След церемонията държавният глава коментира актуални теми от политическия живот и подчерта, че ако се стигне до връчването на трети мандат, ще обяви решението си в срокПрезидентът все още не иска да говори за даването на третия мандат, преди да са изчерпани възможностите за втория. "Парламентът явно се дави все повече във все повече скандали", каза той. По думите му говоренето дотук приличало повече на предизборно.

Румен Радев предупреди, че депутатите ги чака много работа по важни закони, които са свързани с приемането на България в Шенген, с ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост, както и антикорупционните закони.

"Ако няма парламент сега, това означава, че тези закони ще се гледат едва юни месец, а това излага на риск постигнатото от България като успех пред европейските институции". 

Радев поздрави военните за празника. И отново призова да се осмисли факта, че модернизацията на армията не е еднократен акт и че националната сигурност е в основите на просперитета на всяка една държава. Радев увери, че Министерството на отбраната прави всичко възможно да гарантира летателната годност на изтребителите МиГ-29 и тази година. И определи това като тежка задача, свързана с редица компромиси. 

Само преди дни Министерството на отбраната каза, че Полша може да предостави два двигателя за самолети МиГ-29. Водят се разговори за ремонт на още четири двигателя. Цената и параметрите на бъдещ договор все още се уточняват. Позицията на отбранителното ведомство е, че ресурсът на МиГ-овете не може да бъде удължаван, защото това е рисково и за екипажите. Вече има разговори с Полша за два от двигателите за МиГ. Договор се очаква до края на януари. Полша обаче е отказала да предостави други шест обещани двигателя, защото е преценила, че ще трябва да има резерви и за техните МиГ-29, обясни министърът. Словакия не може да предостави само двигатели. Предложили са продажба в пакет със самолети и резерви части, посочи Стоянов. 

Още на срещата на министрите от НАТО през януари България ще поиска ускоряване на отговорите за предоставяне на изтребители, "втора употреба", докато дойдат първите нови F-16 след 2025-а. 

От Швеция в началото на февруари се очаква груба оферта дали може да за да предоставят заместващи изтребители. Франция не е отговорила на писмата за искане за оферта. Министърът не очаква отговор от САЩ за втора употреба F-16. Към момента предложението на Израел не е задоволително заради състоянието на предложените F-16. България не иска заместващите изтребители да бъдат на лизинг "втора употреба", казват от МО. 

снимка: Добромир Видев
Тържественият водосвет на бойните знамена беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църкваВ ритуала тази година са включени знамената-светини, сред които на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, бойните знамена на гвардейската част, Военната академия в София и на военни формирования. Имаше много хора, времето бе чудесно и церемонията бе проследена с интерес. 

С тържествени богослужения в цялата страна православната църква отбелязва един от големите християнски празници - Богоявление. На този ден се чества кръщението на Иисус Христос в река Йордан. В храмовете по време на Великия водосвет се приготвя богоявленска вода за здраве и душевно очистване на вярващите. На Йордановден имен ден празнуват над 133 хиляди българи



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08