Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев не казва за третия мандат, говоренето в НС му приличало на предизборно

Снимка: Добромир Видев

Президентът Румен Радев все още разчита на изпълнение на втория мандат, въпреки че в понеделник "Продължаваме промяната" ще го върнат неизпълнен. Радев предупреди, че много важни за България закони ще останат неприети на време, ако се върви към нови избори и нов парламент. 

Коментарите президентът направи във времето след "мълчаливото" отхвърляне на ключова за "Продължаваме промяната" декларация и поканата към партията в понеделник да върнe мандата. 

На днешния празник Богоявление по традиция се извърши водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. На церемонията, която се проведе пред Паметника на незнайния войн в столицата, присъстваха президентът Румен Радев, председателят на парламента Вежди Рашидов, служебният премиер Гълъб Донев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, военни, общественици и граждани. 

След церемонията държавният глава коментира актуални теми от политическия живот и подчерта, че ако се стигне до връчването на трети мандат, ще обяви решението си в срокПрезидентът все още не иска да говори за даването на третия мандат, преди да са изчерпани възможностите за втория. "Парламентът явно се дави все повече във все повече скандали", каза той. По думите му говоренето дотук приличало повече на предизборно.

Румен Радев предупреди, че депутатите ги чака много работа по важни закони, които са свързани с приемането на България в Шенген, с ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост, както и антикорупционните закони.

"Ако няма парламент сега, това означава, че тези закони ще се гледат едва юни месец, а това излага на риск постигнатото от България като успех пред европейските институции". 

Радев поздрави военните за празника. И отново призова да се осмисли факта, че модернизацията на армията не е еднократен акт и че националната сигурност е в основите на просперитета на всяка една държава. Радев увери, че Министерството на отбраната прави всичко възможно да гарантира летателната годност на изтребителите МиГ-29 и тази година. И определи това като тежка задача, свързана с редица компромиси. 

Само преди дни Министерството на отбраната каза, че Полша може да предостави два двигателя за самолети МиГ-29. Водят се разговори за ремонт на още четири двигателя. Цената и параметрите на бъдещ договор все още се уточняват. Позицията на отбранителното ведомство е, че ресурсът на МиГ-овете не може да бъде удължаван, защото това е рисково и за екипажите. Вече има разговори с Полша за два от двигателите за МиГ. Договор се очаква до края на януари. Полша обаче е отказала да предостави други шест обещани двигателя, защото е преценила, че ще трябва да има резерви и за техните МиГ-29, обясни министърът. Словакия не може да предостави само двигатели. Предложили са продажба в пакет със самолети и резерви части, посочи Стоянов. 

Още на срещата на министрите от НАТО през януари България ще поиска ускоряване на отговорите за предоставяне на изтребители, "втора употреба", докато дойдат първите нови F-16 след 2025-а. 

От Швеция в началото на февруари се очаква груба оферта дали може да за да предоставят заместващи изтребители. Франция не е отговорила на писмата за искане за оферта. Министърът не очаква отговор от САЩ за втора употреба F-16. Към момента предложението на Израел не е задоволително заради състоянието на предложените F-16. България не иска заместващите изтребители да бъдат на лизинг "втора употреба", казват от МО. 

снимка: Добромир Видев
Тържественият водосвет на бойните знамена беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църкваВ ритуала тази година са включени знамената-светини, сред които на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, бойните знамена на гвардейската част, Военната академия в София и на военни формирования. Имаше много хора, времето бе чудесно и церемонията бе проследена с интерес. 

С тържествени богослужения в цялата страна православната църква отбелязва един от големите християнски празници - Богоявление. На този ден се чества кръщението на Иисус Христос в река Йордан. В храмовете по време на Великия водосвет се приготвя богоявленска вода за здраве и душевно очистване на вярващите. На Йордановден имен ден празнуват над 133 хиляди българи



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална информация няма пострадали.  Причините за пожара са в процес на изясняване,

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42