Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маккарти бе избран за председател на Камарата на представителите

Кевин Маккарти (в средата) реагира след избора
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканецът Кевин Маккарти бе избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес. Той получи 216 гласа от общо 428 гласували, докато лидерът на групата на демократите Хаким Джефрис бе подкрепен от 212 представители. 

Маккарти, който е представител от щата Калифорния, спечели 15-ото гласуване в Камарата на представителите след четиридневна изтощителна конфронтация, като обеща съкращаване на разходите и направи отстъпки, с които спечели много от колегите си.

Обратът дойде, след като Маккарти се съгласи с много от исканията на конгресмени от Групата на свободата, които се противопоставяха на неговата кандидатура. Те настояваха за промени в правилата и други отстъпки, които дават на редовите членове по-голямо влияние в законодателния процес. Така той победи в една от най-големите битки за поста в историята на САЩ.

Веднага след гласуването Кевин Маккарти произнесе първата си реч като председател на Камарата на представителите и положи клетва. Трудното начало на конгресмените обаче може би подсказа, че им предстои не лека работа оттук-нататък.

 Американският президент Джо Байдън поздрави сдържано Маккарти. "Американският народ очаква от своите лидери да управляват така, че да получава онова, от което се нуждае. Точно това трябва да направим сега", се посочва в изявлението на Байдън.

Президентът демократ добави, че е готов да работи с републиканците, когато има такава възможност, и очаква те също да проявят готовност за сътрудничество с него.

Изборът на Маккарти слага край на един сложен период на отношения в Конгреса , белязан от напрежения и в редиците на републиканците.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също поздрави Кевин Маккарти за избирането му за председател на Камарата на представителите. Той написа в Туитър, че подкрепата на САЩ за Украйна е била от жизненоважно значение за успехите на бойното поле и разчита, че помощта ще продължи до постигането на обща победа във войната срещу руската агресия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в ловешкото село Радювене

В ловешкото село Радювене е обявено частично бедствено положение.: Още от сутринта екипи на електроразпределителното дружество отстраняваха повален от бурята огромен бор, който прекъсна електропроводи и остави без ток десетки домакинства в селото. Кметът на Радювене Игнат Игнев пък правеше оглед на щетите. "Дървото е паднало тук, това е единият от..

публикувано на 13.06.24 в 17:40

10-и случай на сифилис в област Монтана от началото на годината

Десети случай на разболял се от сифилис тази година регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана. Първият за годината бе установен в край на февруари. Един от тях е на новородено дете, припомниха от хигиенната инспекция. За цялата минала година случаите на сифилис в област Монтана са 14, а в рамките на три месеца са установени 10...

публикувано на 13.06.24 в 17:39
Росица Матева, говорител на ЦИК

ЦИК обяви имената на българските евродепутати

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати:  Ивайло Вълчев от листата на ИТН Петър Петров Волгин от "Възраждане" Станислав Стоянов от "Възраждане" Рада Лайкова от "Възраждане" Никола Минчев от ПП-ДБ Радан Кънев от ПП-ДБ Христо Петров от ПП-ДБ Андрей Ковачев от..

публикувано на 13.06.24 в 17:21
 Давид Кюранов

Давид Кюранов: Никой не ни учи как да бъдем родители

"Много е интересно днешното поколение тийнейджъри, това по моите наблюдения са деца, които са доста по-зрели от нас, на техните години, когато сме били,  сподели за "Нощен Хоризонт" Давид Кюранов от Асоциация "Родители" и координатор на Националната кампания "Да бъдеш Баща". Давид Кюранов е социолог и изследовател, част от екипа на  Асоциация..

публикувано на 13.06.24 в 17:07
Явор Сидеров

Явор Сидеров: В тезата на Борисов за бъдещо правителство има противоречие

В тезата на Бойко Борисов за бъдещо правителство има противоречие , защото хем говори за експертно правителство, хем говори за политически разговори с останалите партии в 50-ия парламент и за постове за ГЕРБ, а това са политически назначения. Това мнение изказа пред БНР историкът и политически анализатор Явор Сидеров и уточни: "Той казва, че това,..

публикувано на 13.06.24 в 16:46

Километрични опашки на граничния пункт край Дуранкулак

Километрични опашки от автомобили, автобуси и тежкотоварни камиони затрудняват преминаването през граничния пункт край Дуранкулак, област Добрич. Четирикилометрова е опашката от камиони и на границата с Румъния при Кардам. Двата гранични пункта работят с пълния си капацитет, но не успяват да се справят с увеличения през летния туристически..

публикувано на 13.06.24 в 16:34

Засилено полицейско присъствие след масово сбиване в центъра на Габрово

Засилено е полицейското присъствие в Габрово след масовото сбиване в центъра на града в изборния ден.  Случаят предизвика недоволство сред местните жители и заради това, че само преди месец имаше сбиване с ранени между две младежки групи.  В онлайн петиция се събират подписи с искане за незабавни мерки за опазване на обществения ред...

публикувано на 13.06.24 в 16:29