Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Българският либерален елит не харесва България

Снимка: Ани Петрова

Когато се вгледате по-внимателно в действията на българския политически елит, особено в онази негова част, станала известна като "жълтопаветна", не може да не ви направи впечатление следното. Това са хора, които ни най-малко не се интересуват от проблемите, които вълнуват повечето българи. Нещо повече, представеният в политиката умнокрасивитет съвсем открито се дистанцира от вълненията на сънародниците си. Според тези, които постоянно се хвалят как изповядвали някакви невиждани от никой нормален човек "евроатлантически ценности", повечето българи сме неуки и нямаме никаква представа от "съвременните моди". Ето защо за нищо не трябва да бъдем питани, а всички решения трябвало да се взимат от въпросния "поевропейчен елит", който знаел отговорите на всички въпроси. Сигурен съм, че ако имаха тази възможност, умнокрасивите политици веднага биха отменили и изборите, че даже и демокрацията като цяло, защото тези неща само развалят техните теории.

Нека ви дам конкретни примери за това как описаният по-горе елит няма нищо общо с нормалните българи. Сигурно сте забелязали, че според тези хора България има две основни задачи – да влезе в Шенген и да приеме еврото. От безкрайните им приказки по въпроса оставаме с впечатлението, че в момента, в който тези цели бъдат изпълнени, страната ни ще се превърне в най-прекрасното място на света. Изобщо жълтопаветният елит се е превърнал в нещо като кучето на Павлов, спомене ли се за Шенген и еврозоната, започва да слюноотделя от удоволствие. Нека оставим радостните емоции на елита и да се опитаме да разсъждаваме разумно. Колко българи познавате, за които влизането в Шенген и приемането на еврото са смисъл на живота и се нуждаят от тях, както всяко живо същество се нуждае от слънце и въздух? 

Да, за умнокрасивитета, съставен не само от политици, но и от активисти на НПО сектора, грантови анализатори и неизвестно как придобили състоянието си богаташи, това са много важни неща. Те силно страдат, че когато им скимне да се разходят до Париж, Милано или Виена, се налага да чакат малко повече, докато попаднат на някое от тези любими места. Сигурен съм също така, че изпитват силен дискомфорт, задето още не сме приели еврото. Тези хора са убедени, че това е единственият факт, поради който гражданите на държавите от еврозоната ги гледат с пренебрежение. Ето затова настояват и ние час по-скоро да влезем там, за да не се "излагаме пред чужденците"

Нека сега оставим елита да се тормози заради несбъдналите му се мечти и да видим от какво се вълнуват нормалните българи. Последното, за което се сещат пенсионерите, енергийно бедните, хората на минимална работна заплата и изобщо всички, които трудно свързват двата края, е Шенген и еврозоната. Те никак не се вълнуват от това дали ще чакат половин час повече, преди да се разходят по Шанз-Елизе или да посетят бутиците в Милано. Повечето българи са на светлинни години разстояние от консуматорския рай дори в българските му измерения, а за чужбинските да не говорим. Абсолютното същото важи и по отношение на другата кардинална цел, за която политическият ни елит мечтае – приемането на еврото в максимално кратки срокове. Няма никакво значение дали пенсията ти ще бъде 700 лева или 350 евро, нали? Пак няма да ти стига за нищо. А като прибавим и неизбежното повишаване на цените, което съпътства преминаването към друга валута, поводите за радост съвсем се изпаряват. 

Оооооо, ама това е пренебрежимо малко повишение, веднага ще ревнат "носителите на експертизата". И, да, когато си сред хората, които получават 5, 6, 10 хиляди лева на месец, когато получаваш редовни финансови постъпления заради това, че наляво и надясно обясняваш какво прекрасно нещо е еврото, покачването на цените на основните хранителни продукти няма как да те развълнува. И ето тук е основната разлика между елита и нормалните хора. Тези с многото пари и луксозния начин на живот никога няма да разберат как живеят останалите, от какво произлизат тревогите им. Елитът си повтаря мантрите за Шенген, еврозоната, евроатлантическите ценности и обявява всеки, който не предъвква тези клишета, за "Ганю" и "патреот". И, да, либералите от Последния ден, стипендиантите на чуждестранни фондации, политическите проектанти винаги правят гнусливи физиономии, когато се сблъскват с проблемите на обикновените хора. И изобщо положението днес е същото като онова, описано преди толкова години от Христо Смирненски – "Два свята, единият е излишен!". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54