Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Медицински надзор" започва проверка по случая със загиналото 3-годишно дете във Враца

Снимка: БГНЕС

"Медицински надзор" започва проверка в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца след вчерашния случай, при който загина 3-годишно дете, а пристигналата на място лекарка се оказа с положителна проба за алкохол, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Очакват се и резултатите от аутопсията на 3-годишното дете, които ще дадат яснота къде е настъпила смъртта и дали е било възможно да бъде спасено от медиците, както твърдят близките на семейството, уточнява БГНЕС.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“ и б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК – нарушаване на правила за движение при управление на моторно превозно средство с причиняване на смърт на дете и телесни повреди на повече от едно лице, съобщиха от прокуратурата.

Установено е, че вечерта на 10.01.2023 г. на път от гр. Враца за гр. Криводол се движел лек автомобил "Пежо", управляван от К.Й. (на 20 години).

Около 18.50 ч. превозното средство самокатастрофирало, като излязло извън пътното платно и се обърнало.

Вследствие на инцидента била причинена смърт на возещото се на задната седалка дете - 3-годишния Б.Д. Майка му – Р.Д. (на 21 години) е била транспортирана в болнично заведение в тежко състояние с опасност за живота. Пострадал е и пътуващият на предната седалка Б.Д. (на 23 години).

След получен сигнал за пътен инцидент на място пристигнали полицейските служители и извършили оглед на местопроизшествието.

По първоначални данни причината за ПТП е нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Водачът на лекия автомобил е тестван за употреба на алкохол и наркотици с отрицателен резултат.

Назначена е съдебномедицинска експертиза. Предстоят разпити на свидетели и назначаване на автотехническа експертиза.

По повод публикации в медиите, касаещи действията на служителите от екипа за спешна медицинска помощ и недоволството, изразено от страна на близките на пострадалите в пътния инцидент, Окръжна прокуратура – Враца възложи извършване на проверка на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Тя следва да установи спазване на медицинските стандарти при оказване на помощ и други изисквания, свързани със спешното състояние на пострадалите при катастрофата, уточнява БГНЕС.

Старши комисар Цветко Нинов - директор на Обласктната дирекция на МВР във Враца:

"Пробата на доктора е положителна за алкохол и резултатите са предоставени на директора на ЦСМП-Враца".


Нинов отказа да потвърди каква е концентрацията на алкохол, но неофициалната информация е, че става дума за 1,44 промила. Пробата беше взета по настояване на близките на загиналото в пътния инцидент тригодишно дете. Те бяха категорични, че лекарската е била пияна:
"На пожарникарите викам: "Елате да вдигнем колата, моля ви се". Аз сам вдигам колата, а те седят отстрани. Защо?".
Самата д-р Димова заяви, че не употребява алкохол.
В часовете след инцидента снощи пред Спешния център във Враца се събраха роднини на загиналото дете, които обвиниха медиците за смъртта на тригодишния Бисер.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съонщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че всички 17 български евродепутати ще работят за приемането на България в еврозоната и необходимата реформа в нея. "Защото не само ние, а и европейските граждани чакаме развитието на общото ни семейство на Европейския съюз и според мен това ще бъде най-доброто доказателство и най-добрата бариера..

публикувано на 17.06.24 в 13:47
Йенс Столтенберг

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, обяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг. Йенс Столтенберг заяви пред британския вестник “Дейли телеграф“, че е имало консултации “на живо” между страните..

публикувано на 17.06.24 в 13:45
Николай Марков

Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна. Това заяви пред БНР лидерът на партия "Величие" Николай Марков за очакваната покана от..

публикувано на 17.06.24 в 13:34

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и град Севастопол - до 23 юни 2025 г. Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в ЕС на продукти с произход от незаконно анексираните Крим или град Севастопол, както и..

публикувано на 17.06.24 в 13:26

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г. Регламентът обхваща редица сухоземни, крайбрежни, сладководни, горски, земеделски и градски..

публикувано на 17.06.24 в 13:17

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От месечния отчет за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване става ясно, че общите разходи..

публикувано на 17.06.24 в 12:57