Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Алексиев: 28 запалвания в системата на железниците в последната година и половина

Снимка: bdz.bg

28 запалвания в системата на железниците (БДЖ и частни превозвачи) са се случили в последната година и половина, съобщи Министърът на транспорта Христо Алексиев в ресорната парламентарна комисия.

Той посочи, че са разпоредени спешни мерки за подобряване на режима на проверка, на поддръжка на подвижния състав на БДЖ, както и на доставка на резервни части за бъдещо предотвратяване на инциденти с влакове.

Сред причините за инцидентите са остарелят подвижен състав, който е на приблизително 40 години, проблеми с ремонта и поддръжката, както и с липсата на персонал. Министър Христо Алексиев посочи:

"За мен дори и един запален локомотив е много, защото това не трябва да се случва. За това има причини. Те се коренят доста назад във времето поради това, че е неглижирана поддръжката много дълго време наистина и председателят на Комисията господин Свиленски беше прав, че по-скоро политиката дълги години беше БДЖ да изглежда добре на счетоводни книжа да бъдат изплатени дълговете, но за сметка на това се неглижира крайно поддръжката, да не говорим за закупуване на нов подвижен състав".

В ход е извършването на повече контролни проверки на експлоатационния персонал и техническото състояние на повижния състав, за да не се допускат повече инциденти.
Проведен е извънреден инструктаж на персонала. Разпоредено е увеличаване на времето и обема за извършване на експлоатационни прегледи. Нареден е преглед на електрическите измервателни устройства и пожароизвестителната инсталация на локомотивите.

По разпореждане на Христо Алексиев се изпълняват проверки на веригите за защита и измерване на електрическата енергия, както и за състоянието на кабели, шини и укрепващите елементи за двигатели на локомотиви.

В най-кратък срок ще се достави и съвременна техника за диагностика на натоварванията в електрическите системи.

Председателят на транспортната комисия Георги Свиленски заяви, че на Министерството на транспорта и на БДЖ ще бъде препоръчано да разработят стратегия за развитието на компанията:

"Дългосрочна стратегия, върху която българският парламент да се произнесе с оптимистичен, песимистичен вариант, защото с решения на парче няма как да се решат проблемите в БДЖ. Важното, което очакваме, е БДЖ да се явявт на обществената поръчка, която ще бъде обявена за обществената услуга след 2024-та година, не да бъде преотстъпена на някой чужд превозвач".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо" , който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор "Самсон" в Пловдив и 100 години от "Макаби" София. Най-големите звезди на "Макаби Яфо" от златният му..

публикувано на 20.04.24 в 12:48

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич, сърбите обявиха бойкот и с избирателна активност под 4% бяха избрани кметове от албанското..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Премиерът Димитър Главчев вчера е предложил на президента Румен Радев самият той да поеме поста на външен министър. Това заяви самият Главчев в Козлодуй.  Служебният министър-предедател поиска смяната на назначения от самия него Стефан Димитров преди няколко дни, като поиска смяна със зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който обаче отказа..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев , създателят на най-мащабното културно събитие у..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия "Грузинска мечта" и нейният..

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната европейска граница в област Еврос е силно охранявана и защитена, заяви заместник-председателят на..

публикувано на 20.04.24 в 11:19