Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите излизат на протест в подкрепа на енергийната сигурност на страната

Снимка: Ани Петрова

КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" организират протест пред Народното събрание под надслов "Да защитим енергийната сигурност на страната".

Акцията е заради поетия в Националния план за възстановяване и устойчивост ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 година спрямо нивата им през 2019 година. Синдикалистите настояват парламентът да задължи правителството да започне преговори с Европейската комисия за предоговаряне на Плана.

Има риск заради предвиденото намаляване на емисиите с 40 процента от производство на електроенергия страната ни да се превърне от износител на ток в страна, зависима от внос от други държави, особено през зимните месеци, както и да се стигне до затваряне на ключови енергийни мощности, без да са осигурени реални алтернативи, коментира за Българското национално радио вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов:

„Подобно действие е всъщност изцяло в противоречие на националните ни интереси и сигурност, а и също ще ограничи силно възможностите за предоставяне на компенсации за бизнеса, за регулирания пазар. Такова действие ще бъде и крайно негативно за целия наш регион на Балканите и за целия енергиен пазар на Европейския съюз. Не на последно място това ще постави в риск и хиляди работни места във въглищните региони".

От КНСБ и „Подкрепа“ настояват от Плана за възстановяване и устойчивост да отпадане поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента до 2026 година, като за целта правителството започне незабавни преговори с Европейската комисия за предоговаряне на текстовете в документа. В средата на миналия месец синдикатите организираха дискусия по темата с участието на народни представители и на работодателските организации и беше приета декларация с исканията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Крумова

Теодора Крумова, "Амалипе": Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите

Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите . Няма как продаването на гласове да е специфика само на ромската общност. Това каза пред БНР Теодора Крумова от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и подчерта, че е обществена тайна това, че всички партии са изкушени да купуват гласове в ромските квартали :..

публикувано на 04.06.24 в 14:07

Токът за бита поскъпва средно с 1,4% от 1 юли

Електроенергията за бита ще поскъпне средно с 1,4% от 1-ви юли, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли Най-голямо е увеличението за абонатите на "Електрохолд", които ще плащат с 2,7 на сто..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Д-р Николай Михайлов: В парламента трябва да се изпратят хора, свободни от пропаганда

" От изключително значение е да се произнася думата "мир" на всички равнища - така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне, независимо от мерките то да бъде..

публикувано на 04.06.24 в 13:48
Джеф Готлийб

Джеф Готлийб, МВФ: Младите безработни и неучащи са огромен проблем за пазара на труда в България

Усещането за нивото на корупцията в България остава много високо, коментира Джеф Готлийб, регионален представител на Международния валутен фонд за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Според Готлиб в България има много висок процент от млади хора в трудоспособна възраст, които нито учат, нито работят, а това е огромен проблем за пазара на труда...

публикувано на 04.06.24 в 13:48
Александър Сабанов

Финансови корекции за близо 3,7 млн. лв. по проекти на Община Силистра

Заради пропуски в методиката на избор на изпълнител при обществени поръчки и заради просрочване на договори Община Силистра има наложени финансови корекции в размер на близо 3,7 милиона лева. Водят се дела за обжалване на нанесените санкции, но се очаква това да доведе до икономии при изпълнение на общинския бюджет за годината. Основно..

публикувано на 04.06.24 в 13:33

Дублират се членове на ОИК и на РИК в Благоевград, а председателят е един и същ. Как ще съчетаят работата?

Броени дни остават до изборите за национален и европейски парламент, а някои от делата за оспорване на резултатите от местните избори в област Благоевград продължават да държат в напрежение политическите сили, обществото и избирателните комисии. Интересното в областния център на Пиринско е, че част от състава на Общинската избирателна комисия..

публикувано на 04.06.24 в 13:17
Протестиращите са на ключовото кръстовище до ТЕЦ

Протестиращите на пътя Гълъбово - Мъдрец обявиха, че остават, докато не започне ремонт

На протест с блокада на международния път Русе - Свиленград в отсечката Гълъбово - Мъдрец излязоха днес жителите на села от общината. Те настояват пътната отсечка да бъде ремонтирана, тъй като свързва населените места и се използва от работещите в част от рудниците и топлоцентралите в комплекса "Марица Изток". Третокласният път е построен..

публикувано на 04.06.24 в 13:13