Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макарани ще приеме предложението на италианската федерация по гимнастика

Емануела Макарани и ансамбъла на Италия на олимпийските игли в Токио
Снимка: news.italy24.press

На извънредно заседание продължило  над 3 часа, италианската федерация по гимнастика отстрани Емануела Макарани  от поста главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на Италия.Тя  остава треньор на ансамбъла. Целта е да го класира за Олимпиадата в Париж. По всичко изглежда, че Макарани ще приеме това решение.  Тя е  разследвана от спортната прокуратура и от регионалните на Монца и Бреша за предполагаемо малтретиране и психологически натиск над състезателки.

Президента на италианската федерация по гимнастика Герардо Теки, обясни, че решението Макарани да остане треньор на ансамбъла  не е било гласувано, а взето от него след като изслушал изказванията на заседанието,  мнението на президента на ИОК Джовани Малаго, на родителите на гимнастичките, самите гимнастички и психоложката на тима  и уточни: „Нейната задача – на Макарани  е да  класира тези момичета на Олимпиадата, които са фантастични. Смятам, че ще приеме,  така, ще има възможност да се защитава”. Отговорът на Емануела Макарани не закъсня:” С чувство на уважение  взимам  предвид  решението на съвета на федерацията, уважение, което изпитва към институциите, за които работя”. Тя споделя още, че президентът на федерацията Герардо Теки  й се обадил ,  доволен от решението, защото „след задълбочените анализи беше потвърдено, че средата е здрава  и спортът на високо ниво се прави с хора, които се чувстват комфортно в тази среда. Той беше щастлив, че не е загубил едно богатство” , уточнява Макарани пред агенция АНСА. Звучи като съгласие!!!
От федерацията се надяват, че спортната прокуратура към нея, която разследва именитата треньорка за предполагаемо малтретиране на състезателки, ще се произнесе до 2-и февруари. Макарани трябва да представи своята защита до 24-и януари и да изчака решението на спортния трибунал. На 2- и февруари  предстои ново заседание на федерацията по гимнастика. Тогава ,трябва да бъде връчен мандата на Емануела Макарани само като треньор на ансамбъла – пост, който тя би трябвало да приеме, защото  от главен треньор до само треньор на ансамбъла e един вид  понижаване на нейната позиция до сега, на която бе издигната през 2018-а година – Главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика. Означава, че вече няма да е на върха ,за да отговаря за цялостната дейност на този спорт в Италия. Временно, тази длъжност сега заема президента на федерацията по гимнастика Герардо Теки. На 2-и февруари ще бъде приет и  бюджета на федерацията по гимнастика, включително и на художествената, който ще включва новия договор на Емануела Макарани и на асистентката й Олга Тишина.  

Трябва да кажем, че ден преди извънредното заседание на федерацията по гимнастика, край международния гимнастически център в Дезио, гимнастички от различни местни клубове и родителите им изразиха солидарност към Емануела Макарани. Тя е 56-годишна бивша гимнастичка и тренира  националния отбор от 26 години насам. От Олимпиадата в Атина през 2004-а до сега ансамбъла  има  59 медала: 3 олимпийски,  36 са от  световни първенства, а 20 от европейски. Смята се, че решението Макарани да остане като негов треньор е политически успех на самия ансамбъл единен с нея.  Остава да се класира за Олимпиадата в Париж догодина. 


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гарет Саутгейт

Изкуственият интелект навлиза в националния отбор на Англия

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024, което ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия. Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия също е смятана за един от претендентите за титлата. Но в щаба са доволни, че партньорството на..

публикувано на 15.05.24 в 16:09
Александър Зверев

Зверев и Циципас са четвъртфиналисти в Рим, Медведев отпадна

Третият поставен Александър Зверев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим. Представителят на Германия се наложи над португалеца Нуно Боржеш с 6:2, 7:5 в четвъртия кръг след час и 27 минути игра. Двамата си размениха общо четири пробива в първия сет, приключил с..

публикувано на 15.05.24 в 06:32
Продадоха часовници Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Продадоха часовници на Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Часовници, принадлежащи на великия пилот от Формула 1 - Михаел Шумахер, бяха продадени за около 4 милиона швейцарски франка (4,41 милиона долара) от аукционна къща Christie's в Женева (Швейцария). Осемте часовника, включително  такива на Rolex, F.P. Journe и Audemars Piguet бяха обявени за продажба от семейството на Шумахер, който не е..

публикувано на 15.05.24 в 06:03
Волейболистите загубиха от Естония с 2:3 в контрола.

Бленджини започна със загуба в националния по волейбол

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби първия мач под ръководството на новия треньор Джанлоренцо Бленджини - 2:3 (25:22, 19:25, 25:18, 28:30, 13:15) срещу Естония в официална контрола, играна в столичната зала „Христо Ботев“ пред публика. Днес предстои втора проверка, но срещата е затворена за фенове, като нашите се готвят за Лигата..

публикувано на 15.05.24 в 06:00

Спартак Плевен победи Рилски спортист и изравни резултата в полуфиналната серия

Отборът на Спартак Плевен победи Рилски спортист с 83:81 (19:22, 19:20, 26:21, 19:18) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в четвъртия мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и изравни резултата в серията на 2:2 успеха. Решителният пети двубой ще се играе на 17 май в Самоков. Талиб Занна бе..

публикувано на 14.05.24 в 21:32
Фернандо Каранга

Каранга и Текпетей с общо 10 мача наказание от Дисциплинарната комисия на БФС

Дисциплинарна комисия към Българския футболен съюз наложи солидни санкции за футболистите на ЦСКА-София Луис Фернандо Да Силва Монте-Каранга и Бърнард Текпетей от Лудогорец след срещата между двата тима от 32-ия кръг на Първа професионална лига. Каранга бе санкциониран със спиране на състезателни права за общо шест мача, а Текпетей - за четири...

публикувано на 14.05.24 в 20:06

Волейболистките на България загубиха от Нидерландия в Лигата на нациите

Представителният тим на България по волейбол за жени отстъпи пред Нидерландия с 0:3 (14:25, 20:25, 22:25) в турския курорт Анталия в първа среща от първата седмица във волейболната Лига на нациите (VNL) за 2024 година.  Следващият двубой на българските националки ще бъде на 16 май срещу Япония от 17:00 часа. В Анталия следват мачове срещу Италия на 17..

публикувано на 14.05.24 в 18:46