Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Гълъб Донев вижда клопка в срока за предоговаряне на ПВУ

Служебният премиер Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС, архив

Следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори и консултации с отделните структури на ЕК за това каква процедура да се следва след решението на Народното събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта за енергетиката. Това обяви премиерът Гълъб Донев, който смята, че предоговарянето ще е продължителен процес, а срокът до 31 март, заложен от депутатите може да постави клопка пред тази реализация.

Служебният премиер запита дали българските депутати си представят, че могат да задължат до 31 март Европейската комисия да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост на България и да извърши съответните оценки, което отнемало поне два месеца според него. Затова решението на Народното събрание задължава и останалите 26 страни членки да направят подобни стъпки и допълни:

"Представете си как Франция, Германия, Италия и другите държави-членки на Европейския съюз, трябва да се съобразят със срока, който определя Народното събрание, но това, което служебното правителство ще предприеме - още следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори консултации с Европейската комисия, с отделните структури нейни по това как да бъде, каква процедура да се следва за това решение на Народното събрание."

Донев допълни, че с поставените пред служебното правителство срокове може би се поставят и клопки за реализацията му.

Що се отнася до гласуваната от депутатите вчера отстъпка за горивата, до края на месеца ще е готова методиката, по която да се подпомагат гражданите, но по това правителството работи не от вчера, а от края на миналата година, уточни премиерът и каза, че ще има подоходен критерий и отстъпката няма да е за всички.

Донев обаче остава оптимист, че с третия мандат за съставяне на правителство ще се сформира такова, като обясни:

"Оптимист съм за това да има диалог. Всички линии, бариери, червени нишки, всичко, което депутатите използват в своя речник, за да обяснят сближение или раздалечаване между позициите на отделните партии, че ще намерят разума и че ще работят за това България да има редовно правителство, което да поеме и да решава най-наболелите проблеми, които стоят пред обществото, така че аз съм оптимист за това депутатите от 48-ия парламент да намерят разум, да знаят много добре какви са проблемите, които стоят за решаване пред българското общество, така че да постигнат това съгласие и да съставят редовно правителство с третия мандат".

Премиерът Донев не водил лично разговори с президента Румен Радев дали ще остане като служебен премиер, ако третият мандат не успее и бъде назначено второ служебно правителство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03