Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натурализираният украинец Семьон Новиков с първа титла от ДП по борба

Семьон Новиков (в синьо)
Снимка: bul-wrestling.org

Семьон Новиков триумфира с титла при дебюта на държавното първенство по класическа  борба в Сливен, съобщиха от федерацията. Натурализираният  украинец записа пет победи, като в оспорван финала при 87-килограмовите се наложи с 2:1 точки над национала Йоан Димитров. Преди това европейският шампион от 2020-а спечели с по 9:0 точки срещу Деян Ангелов и Христомир Пиронков, на четвъртфиналите надигра Теодор Георгиев с 8:0 точки, а на полуфинала острани  Светослав Николов с 9:5 точки. От този сезон натурализираният украинец вече има право да се бори за страната ни и на международния тепих. В кариерата си той има и две световни титли при 23-годишните.

Златото от миналата година защити неатурализираният чеченец Абу-Муслим Амаев. В категория 63 килограма състезателят на ЦСКА записа три категорични победи, без да даде точка на съперниците си. Във финала тоъ победи с технически туш Кристиян Бахчеванов. Амаев започна с туш срещу Християн Иванов, после се наложи над  Августин Спасов с 10:0 точки.

С титла от родното първенство си тръгна и Алекса Ерски, победител в тазгодишното издание е на телевизионото шоу „Игри на волята“. Сърбинът стигна до полуфиналите, без да даде точка, където се наложи над Илия Мустаков с 4:1, а в решаващата схватка преодоля Петър Горняшки с 8:0 точки. Срещите на Алекса в зала „Васил Левски“ изгледа годеницата му Елица Янкова, бронзова олимпийска медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016.

Шампион на първенството стана и борец №1 у нас за 2022 година. Кирил Милов триумфира при 97-килограмовите. Във финала европейският шампион и сребърен медалист от световното първенство спечели без борба.

С бронз в дебюта си при мъжете се окичи Гриша Назарян. Най-малкият син на именития Армен Назарян стигна до полуфиналите при 60-килограмовите, където бе спрян от бъдещия шампион Недялко Петров.

Травма отново застигна Тарек Абдеслам. Натурализираният египтянин се върна на тепиха след едногодишна пауза, но на четвъртфиналите получи контузия срещу Росиан Дермански, който след това взе и титлата в категория 82 килограма.

Шампиони станаха още Стефан Георгиев (55), Иво Илиев (67), Айк Мнацаканян (77), Мариян Маринов (130).
 
На първенството участва и цяло семейство – Юлиян Георгиев, който е играещ треньор и председател на клуб Ботев-93 (Враца), неговият син Димитър, който направи дебют при мъжете със 7-о място, и съпругата му Ирена Георгиева, която утре ще участва при жените.

Схватките при дамите започват от 10 часа и ще бъдат излъчвани на живо на сайта на БФ Борба.

В неделя е надпреварата при мъжете в свободния стил.



По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ига Швьонтек

Ига Швьонтек и Жасмин Паолини ще си оспорват титлата на Откритото първенство на Франция

Полякинята Ига Швьонтек и италианката Жасмин Паолиини се класираха за финала на Откритото първенство на Франция по тенис при жените. Жазмин Паолини надигра категорично Мира Андреева с 6:3, 6:1 на полуфиналите и за първи път в кариерата си ще играе на финал в турнир от Големия шлем.  В спора за трофея 28-годишната италианка ще срещне трикратната..

публикувано на 06.06.24 в 19:57

НСА и общините Столична, Кюстендил и Банско с инфраструктурен проект за над 58 милиона лева

Проект за над  58 800 000 лева  за развитие на спортна инфраструктура представиха днес ръководството на Национална спортна академия "Васил Левски" и общините - Столична, Кюстендил и Банско.  Близо 49 милиона от средствата са безвъзмездни по европейско финансиране по програма за развитие на регионите, а останалите 10 милиона  са съфинансиране осигурено от..

публикувано на 06.06.24 в 19:50

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни.  Същия ден футболистите се събират на режим в София, като в следващите три дни шампионите ще тренират в столицата, като междувременно ще минат на медицински изследвания и фитнес тестове. На 12 юни в 14,00 ч. в хотел "Зу" в София Лудогорец ще даде пресконференция.  На 14 юни отборът заминава за..

публикувано на 06.06.24 в 18:38

Церемонията по връчването на Златната топка ще се проведе на 28 октомври в Париж

Най-престижната церемония по връчването на индивидуалните награди в световния футбол, Златната топка, ще се проведе в Париж на 28 октомври, съобщи новият организатор на събитието УЕФА. Номинациите ще бъдат обявени на 4 септември, което ще позволи на гласуващите в анкетата да вземат предвид Европейското първенство и Копа Америка по футбол за мъже и..

публикувано на 06.06.24 в 18:03

Клубовете от Висшата лига на Англия гласуваха за запазването на системата ВАР

Клубовете от Висшата лига на Англия подкрепиха решението да запазят системата за видеоасистент съдии (ВАР) през следващия сезон на годишното си общо събрание. Това съобщиха от пресслужбата на лигата. Според "Дейли Мейл" гласуването е било 19:1 в полза на запазването на ВАР. Висшата лига възнамерява да приложи следните подобрения на ВАР: намаляване на..

публикувано на 06.06.24 в 17:40

Зверев е последният полуфиналист на "Ролан Гарос"

Александър Зверев е последният тенисист, който достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос". Германецът победи Алекс де Минор с 6:4, 7:6(5), 6:4 в тричасова битка. Първият сет бе интригуващ. Двамата тенисисти размениха ранни пробиви, но никой не успя да се откъсне в резултата. Ключов се оказа седмият гейм, в който Зверев за втори път проби подаването..

публикувано на 06.06.24 в 05:55
Илиян Радулов

Илиян Радулов стартира с успех на турнир в Кордоба

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнир по тенис в испанския град Кордоба с награден фонд 25 хиляди долара. Стартиралият от квалификациите Радулов преодоля първия кръг след успех с 6:3, 2:0 и отказване на представителя на домакините Алберт Педрико Кравцов след 53 минути игра. Българският тенисист изостана с 1:3 в първия сет, но..

публикувано на 05.06.24 в 21:23