Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираните европейски артисти за наградата "Music Moves Europe 2023"

"Music Moves Europe Awards" e награда финансирана от Европейския съюз. Тя се връчва на перспективни артисти, които представят европейското звучене на днешния и утрешния ден. Годишните награди имат за цел да развият международните кариери на бъдещите големи европейски изпълнители. Всяка година 15 са номинираните европейски артисти. Те са избрани след анализ на данни и препоръки от музикални професионалисти от цяла Европа. Носителите на наградите се определят от независимо жури от петима професионалисти в музикалната индустрия. Те ще избере петимата победители  за наградите на журито Music Moves Europe. Всяка награда е на стойност €10 000. Журито ще присъди и Голямата награда, като победителят към наградата от 10 000 евро, ще получи ваучер за поддръжка на Green Touring на стойност 5 000 евро. Всички артисти очакват с интерес и кой ще грабне наградата Public Choice, резултат от вота на европейските радиослушатели. Те дават своя глас онлайн, а стойността на наградата на слушателите е 5 000 евро. Церемонията по връчването на наградите Music Moves Europe Awards 2023 ще бъде в четвъртък, 19 януари 2023 г. в Грьонинген- Нидерландия.
CMAT от Ирландия е една от номинираните артисти за наградата „Music Moves Europe Awards“. Това е сценичното име на Сиара Мери-Алис Томпсън. Тя живее в Дъблин с баба си и дядо си, в момента се възстановява от пристрастяването към сайт за онлайн пазаруване. CMAT сочи като свои вдъхновители Дори Превин, Джон Грант, Парис Хилтън, XTC. Между дебюта си през април 2020 г., със сингъла „Another Day“ и албума й отфевруари 2022 г. „If My Wife New I’d Be Dead“, CMAT трупа фенове и силна подкрепа. CMAT коментира, след издаването на албума си: „Досега в моята музикална кариера хората са ме категоризирали много погрешно. Много хора смятат, че съм автор на лековати, забавни песни. Никога няма да се обидя, но го приемам много сериозно. Надявам се с този албум тези хора най-накрая да разберат, че всъщност съм наистина, наистина добра в писането на песни.“- завършва красивата ирландка. Все пак публиката оцени качествата на дебютния й албум, защото той стана № 1 в класацията на Ирландия. Предстои и дебютното ирландско турне на CMAT, а датите за концерта й в Лондон бяха разпродадени за часове. Оставаме още малко в компанията на 26 годишната певица, автор и музикант CMAT, която създава фолк, поп и кънтри музиката си от 2017-та година насам. 
Amelie Siba  е още една млада надежда на европейската музикална сцена, номинирана за наградата „Music Moves Europe“. Амели е млад автор на песни от Прага и вече е една от ключовите фигури на съвременната независима музикална сцена в Чехия. Тя пише нежни и интимни песни. В основата им са нейните дълбоко лични истории, отразяващи както ретроспекция, така и настоящи състояния на духа й. Нейните текстове, подобно на записки в дневник, се въртят около състоянието на прага на зрелостта, отношенията с другите и търсенето на самата себе си, преодолявайки вътрешната болка, несигурност и откриването на нови ценности. Музиката й, запечатана в два впечатляващи албума, може отначало да изглежда депресираща, но всъщност е изпълнаена с надежда и вяра в по-доброто бъдеще. Амели разказва своите истории на фона на изтънчени мелодии, под акомпанимента на китара и фина електронна музика, което придава на песните й характерна замечтана атмосфера. През последните няколко години Амели издаде няколко сингъла, дебютен мини албум, озаглавен „It Was Nice to Meet You“, и албума "Dye My Hair" от 2020 година, записан и продуциран от самата изпълнителка. Дебютният й албум спечели на седемнадесетгодишната тогава авторка на песни, наградата Apollo на критиците в родината й. В началото на 2021 г. Амели издаде второто си EP, озаглавено "When is our time". Включвайки електронен звук, песните в това EP придобиват денс нотка, без да губят характерния си уют. През 2021 г. Амели работеше по завършването на втория си албум, в който участват и гост артисти от съвременната алтернативна сцена. 

eee gee е поредната перспективна млада певица и автор, номинирана за наградата „Music Moves Europe“. Ема Гранквист е от Дания и е известна още като eee gee. Освен певица, тя е и текстописец. Нейната ненатрапваща се музика, събужда меланхолия, надежда и едновременно с това ирония. През 2022 г. тя издаде дебютния си албум „Winning“, който беше последван от първата й изява като хедлайнер, в разпродадения хотел Cecil в Копенхаген. Малко след това Ема изнесе и първия си концерт на най-големия фестивал в Скандинавия- Roskilde. Нейният пълноценен разказ за любовта, живота и всичко между тях прави всяка песен на eee gee лесна за разбиране. „Това е музика за интроверта, който постоянно е тласкан към неудобния екстровертен начин, по който се развива светът.“

Goldkimono също е сред 15-те номинирани за наградата „Music Moves Europe“, които ще бъдат обявени и връчени на 19 януари на церемония в Грьонинген, Нидерландия.  Goldkimono е настроение. Честота, звукова вибрация, движеща се през ефира в хип-хопа ритъма на 90-те, със скоростта на лежерното време на накой остров. Наречете го чувство, естетика или настроение за нидерландския продуцент, автор и артист Тиенус Кониененбург (съавтор в мегахита на Kygo „Firestone“), при него „Всичко е енергия“. Вълни, нежно заливащи пясъка, колело на скейтборд, удрящо се в тротоара на крайбрежната алея на Венис Бийч, стоманени струни, докосващи дървото на китарата му – звукът на Goldkimono е осезаем в дебютния му албум „The Legend Of The Goldkimono“. 

Hause Plants е инди рок група от Португалия. Създадена в Лисабон, тя е резултат от работата на четирима тийнейджъри в нощните клубове и барове на португалската столица. Младите музиканти попадат във водовъртежа на музиката, слушайки на живо групи като The Strokes, Yeah Yeah Yeahs и The Rapture. Започват сами да създават авторска музика, която впечатлява със завладяващите мелодии и опияняващ звук, демонстриращ влияние от модерни вдъхновения като Wet Leg, Turnstile и The Garden. Цялата група Hause Plants се премести в Бруклин- Ню Йорк за 6 месеца през 2022 г. за записа на мини албума „Sleeping With Weird People“. Премиерата му се състоя през юни 2022 г. С този проект португалските музиканти от  Hause Plants ни пренасят в своя свят на общуване, носталгия и приключения.

Jerry Heil е певица и автор на песни от Украйна, която стартира кариерата си чрез канала си в YouTube през 2012 г. Тя издаде сингъла си „Охрана, отмена“ през 2019 г. и веднага записа първия си хит в украинските класации. Малко след това същата песен спечели музикалната награда Jager. Днес Джери Хайл вдъхновява милиони зрители в YouTube със своите песни и кавъри. Тя изпраща важно послание към света срещу войната, заедно с предишната носителка на наградата MME украинската рапърка Alyona Alyona. Двете записаха песента „Купала“, която прави препратка към украинското историческо наследство и по- точно украиноезичният филм "ВЕЧЕР НА ИВАН КУПАЛА", заснет в студио "Довженко" ПРЕДИ 50 ГОДИНИ! Песента KUPALA сякаш се превърна в саундтрак към него и съживи филма за нас, съвременниците!- коментира украинката Джери Хайл и продължава: „И отсега нататък всяка творба, която създаваме, ще донесе на света представата за гения на украинската култура и музика в частност, с нейната уникалност на звука. И ценност за световната индустрия. Ние вече го правим с участието на германската певица Ела, която изпя украинска песен на немски — вълшебно начало!- завършва Джери Хайл. 

July Jones е сочена като бъдещата суперзвезда от Словения, с отличителен външен вид и своя собствена гледна точка. Нейните въздействащи електро поп песни комбинират остри като бръснач запомнящи се музикални теми, с далновидни продуцентски решения и нефилтрирани текстове за връзки, странности и психично здраве. След като се  утвърди като търсен текстописец, талантливата словенска музикантка сега стартира свой собствен проект. Джули Джоунс издаде дебютния си микстейп „Silly Little Dream Pt. 1', първата част от концептуална трилогия..

Kids Return е френското дуо номинирано за наградата „ММЕА“. Зад името Kids Return стои преди всичко невероятната история за приятелството между Адриен Розе и Клеман Савойе. Подобно на филма на японския режисьор Такеши Китано, от който носи името си, проектът на френското дуо изследва дълбочината на фалшивата наивност на детството и емоционалната сила на носталгията, когато се размива границата между радост и тъга. Звукът на Kids Return се намира някъде между калифорнийския поп на The Mamas And The Papas, оркестрациите на филмовия композитор Vladimir Cosma, черпи от енергията на групата Blur и вокалните хармонии на американската инди рок група MGMT. Двамата от Kids Return композират, продуцират и  пишат заедно в своето парижко студио или в къща в Пиренеите, използвайки аналогово оборудване и акустична китара. След това резултатите се оркестрират от струнен квартет. 

KOIKOI групата от Сърбия, пореден претендент за за наградата „ММЕА“. Тя се състои от творци от белградска музикална сцена с обща любов към инди рока и алтернативния поп. Техният дебютен албум „Pozivi u stranu“ от 2021 година, получи позитивни отзиви от критиката. Белградската група е създадена през зимата на 2017 г. Музикалният стил на KOIKOI съчетава психеделичен рокендрол, арт-рок и пънк елементи с електроника, ню уейв и елементи от сръбския фолклор. Текстовете им са за фантазия, изкуство и части от живота. Членове на бандата са Марко Грабеж, Емилия Джорджевич, Ивана Милкович, Иван Павлович Гизмо.  KOIKOI - определят ги като скъпоценен камък за всички, които знаят, че изтънченият инди поп е новият пънк. 

OSKA е от Австрия  и също очаква да е отличена с наградата „Music Moves Europe“. Дебютният й сингъл „Distant Universe“ излезе през 2020 година. Историята на ОСКА започва, когато се мести във Виена на 18 години, за да учи поп и джаз пеене. Тя става известна с лайв изпълненията си на улицата, последвани от договор със звукозаписна компания през 2020 г. и появата на дебютното  EP „Honeymoon Phase“. Миниалбумът е приет позитивно от музикалната критика. В дебютния си албум от 2022 г., „My World, My Love, Paris“, OSKA преплита истории за семейния си живот и преживяванията на един млад човек, който расте в този странен свят. Тя беше подгряваща по време на европейското турне на Tom Odell.

Monikaze е млад творец от Литва. Тя е многостранен композитор и продуцент на електронна музика и има подписан  договор с британски лейбъл. Литовката наскоро получи наградата M.A.M.A за 2021-ва година, в категорията „Най-добър изпълнител на електронна музика“. Нейната музика е описвана като аван-поп, съчетаващ суровите вокали на Мониказе с различни електронни и акустични текстури, често вдъхновени от жанрове като IDM, електроника, джаз или инструментални произведения от пост-минималистични композитори. 

Музиката на испанката Queralt Lahozе е изпъстрена с латино и ърбън влияния. Соул, хип-хоп, трап и денсхол се сливат с андалуска копла и болеро, разкривайки фламенко произхода на красивата певица. Голяма част от семейството на Карал се е преместило от Гранада в Барселона и нейната музика се корени в традициите, правейки мост между минало, настояще и бъдеще. Карал Лаос се доказа като един от най-мощните гласове на испанската сцена и без съмнение се превърна в музикалната сензация на 2021 г. Тогава 31 годишната певица издаде първия си дългосвирещ албум "Pureza". Той получи много висока оценка от музикалните специалисти и от публиката. Миналата година Караль изнесе поредица от концерти в Европа и САЩ. 

Sans Soucis е номинацията на Италия за наградата „ММЕА“. Псевдонимът идва от детските години на чаровната италианка и означава „безгрижен“. Sans Soucis е автор на песни, певица и продуцент. Тя издава музика като независим артист от 2018 г. и така  постави началото на своето емоционално пътуване, за да преоткрие себе си духовно и звуково. Последният й дългосвирещ албум „On Time For Her“ е нейната най-лична изповед, поставяща на фокус детската и расова травма, в търсене на собствената идентичност в западното общество. San Soucis съчетава класическите италиански песни с алтернативен R&B и електроника, плюс влияние на конгоанска румба, което добавя особено очарование към нейния звук. Черпейки вдъхновение от редица артисти, противоречащи на жанра, включително Франк Оушън, Джони Мичъл, Лорин Хил, Джеймс Блейк и Сейнт Винсент, Sans Soucis усъвършенства стила си, опирайки се на своите италиански и конгоански корени.

Schmyt  издаде само две песни през 2020 г., но това беше достатъчно за публиката, за да разбере, че Schmyt не е явление еднодневка, а има амбицията да прекрои немскоговорящата поп музика. Доказателство са студийните сесии с музиканти като Тил Линдеман от Rammstein, рапъра и продуцент Туа и реге/денсхол/поп звездата Питър Фокс. Синглите на Шмид заеха водещи позиции в плейлистите на Германия и място в „New Music Hotlist 2021”. Шмит издаде своя дебютен албум през май 2022 г., озаглавен „Universum Regelt". Истинското име на германския певец е Юлиан Пол Шмит. Той има класическо музикално образование, от дете свири на цигулка, по-късно на тромпет и китара. Продължава обучението си в Холандия с джаз и поп пеене. По време на следването си, се запознава с основателите на хип-хоп електро групата Rakede и се присъединява към тях през 2007 г. като водещ вокал. Остава в групата до разпаднето на състава през 2020 г. Няколко месеца по- късно Шмид издаде дебютния си сингъл "Nobody", с който постави началото на соловата си кариера. Музикалният журналист Алекс Барбиан го нарече пионер на "Новата немска балада", хибрид на поп и хип-хоп. 

Белгийската инди група "The Haunted Youth" е последната 15-та номинация за наградите „ММЕА“. Създадена е от 29 годишния Joachim Liebens. Тяхната хипнотична музика напомня за групи като MGMT, Slowdive или The Cure. Песните им засягат темите за отчаянието, надеждата и чувството, че си неразбран и неподходящ. С дебютния си сингъл „Teen Rebel“ групата спечели конкурса за таланти на "Studio Brussel" и впоследствие беше ротиран в много европейски страни. Дългоочакваният им дебютен албум излезе на 4 ноември 2022 година със заглавието „Dawn Of The Freak“. The Haunted Youth станаха любимци на публиката в Белгия и Нидерландия още с първия сингъл, който издадоха. Нещо повече, ранните сингли като „Coming Home“ и „Gone“ веднага привлякоха вниманието в Обединеното кралство и САЩ. За Йоахим Либенс правенето на музика е начин да се изправи пред демоните от миналото си и признава: "Това е терапия, начин да се справя с моето съществуване. И се надявам, че този албум ще бъде достатъчно универсален и достъпен, за да му се насладят и други хора по същия начин както аз.“ Liebens вложи сърцето и душата си в "Dawn Of The Freak", като написа всички песни и продуцира албума. Групата има много характерен и моментално разпознаваем звук със замечтаната китара, меланхолични синтезатори и кадифения глас на Liebens. 



По публикацията работи: Жени Монева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР определи финалистите в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

74 песни бяха допуснати за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио (БНР) за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Селекционна комисия от музикални редактори в БНР определи 12-те финалисти, които ще изпълнят песните си на живо пред жури (съставено от композитори, певци, автори..

публикувано на 20.04.24 в 08:30
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25