Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние внимаваме какво да говорим, а това вече е робство. Не бива да стигаме до езопщината"

Мартин Карбовски: Като овце си блеем един на друг, а върху нас се стоварва сопата на презокеанския овчар

"У нас има една меритокрация, която е на власт заради заслуги към чужди посолства. Най-фаталната ни грешка е, че ги спасяваме на избори"

Мартин Карбовски
Снимка: Борислава Борисова

Не сме мръднали един милиметър в това, което би трябвало да се нарича демокрация. Най-накрая някой трябва да сложи българските интереси на масата.

Това мнение изрази пред БНР журналистът Мартин Карбовски.

Според него ние сме "кошмарно зависими, губим суверенитет в другата посока, с другия Голям брат" и "трябва да се даде възможност на тази нация да диша и сама да решава".

Вече нямаме суверенитет - продоволствен, енергиен, военен, смята Мартин Карбовски.

"Каква е тази Европа и каква е тази мечта, която ти зачерква нещото, с което продаваш ток и ти е един от малкото хубави бизнеси?"

"Не се казва свободата да говорим. Казва се суверенитет. Казва се - ще споделяме дори загуба на суверенитет, за да бъдем в ЕС. (…) Време е да кажем "Долу Европа!" Ако ще затваряте Маришкия басейн, ако ще продължавате да се шегувате с АЕЦ "Козлодуй", ако не правите нови мощности, ние след 10 години няма да продаваме ток. Тогава вече "Долу Европа!". Каква Зелена сделка, какви 60 лева!", коментира журналистът в предаването "Политически НЕкоректно".

Карбовски нарече подписването за закриване на мощности в Маришкия басейн "национално предателство".

"И това са хора, които искат единствено да се харесат на Брюксел и Вашингтон. Това заличава нашата национална идентичност, заличава държавата. Ние ще загубим тази държава. Тук вече 2+2 прави 4 в тази математика. Няма как това да продължава - ние да подаряваме суверенитет."

Ние се отказваме постепенно от суверенитет, защото "у нас има една меритокрация, която е на власт заради заслуги към чужди посолства", подчерта Мартин Карбовски.

"И това е най-фаталната ни грешка – че ги спасяваме на избори, че продължаваме да гласуваме за тях."

"В момента се говори само за Плана за възстановяване. Политиците искат просто да вземат няколко милиарда по ПВУ. Тук вече нищо наистина не се произвежда. (...) Избираме мошеници – хора, които нямат никаква идея да засадят един картоф", добави той.

Ситуацията няма да се оправи с избори, скептик е журналистът. По думите му "вървим към пропаст, която явно ще бъде кървава", защото се променя геополитическата ситуация.

"Чудно е да има избори, но това, ако продължава да не може да се оправи с избори, то ще избие, ще изпуши, ще се запали. Няма как."

"Надежда има, но със сигурност трябва нещо ново, защото ПП-тата изгоряха като бенгалски огън", а "Да, България" продължава да е  "някаква патерица на Борисов и ще се опитат да направят някакво ужасно правителство отново", каза още Карбовски.

Журналистът коментира и цензурата в социалните мрежи. 

"Заради споменаването на Хитлер, Сталин и Баязид получавам не просто червена бюлетина. Там пише – вие сте от личностите, които са свързани с тероризма, биха могли да бъдат свързани с тероризма и призивите към насилие", обясни той и даде пример с един от профилите си, който има почти 530 хиляди последователи и е под заплаха да бъде изтрит.

Според него Фейсбук лепва "лепенка на устата" и на либерали, и на консерватори.

"Нормалността на говоренето във Фейсбук се изгуби. Хората – и либерали, и консерватори, губят контакт помежду си заради безумието на ботовете вече. Ботовете станаха безумни."

"Каквото и да пуснеш вече – защо си с шапка, защо си без шапка. Правилата на Фейсбук са абсолютно неясни. Влизаме в нещо, което наричам интерниране", заяви журналистът.

"Ние внимаваме какво да говорим, а това вече е робство. В момента, в който започнеш да говориш с басни, ти вече си Езоп, а Езоп е роб. Не бива да стигаме до езопщината."

"Те те шантажират. Искат да пускаш само котенца, да пускаш само правилните неща."

"Заключени" са Евгени Дайнов, карикатуристът Христо Комарницки, Манол Глишев, отбеляза журналистът, според когото "тези хора трябва да могат да говорят".

Никой не се замисля, че може да се направи стартъп, българска мрежа, аналог на Фейсбук, посочи Мартин Карбовски.

"Абсолютно е време за някакъв стартъп, който да позволи нормалното общуване на български в мрежа, за която нашите специфики на общуване трябва да са разбираеми."

Фейсбук и социалните мрежи така са вдигнали нивото на цензура, че вече не можеш и да хитруваш, обобщи той.

"Не разбираме, че като овце си блеем един върху друг, а върху нас сопата на презокеанския овчар се стоварва."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Максима, крал Фелипе VI, крал Вилем-Александър и кралица Летисия вдигат тост в кралския дворец в Амстердам, 17 април 2024 г.

В Нидерландия: Здравословен проблем привлече медийно внимание към испанската кралица

Кралицата на Испания Летисия остана седнала по време на ръкуването при представянето на гостите, участващи в галавечерята, организирана по повод първото държавно посещение в Нидерландия на кралското семейство. Медиите в Испания коментират, че това се случва за първи път и причината е здравословен проблем на испанската кралица. Кадрите, на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52