Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Горе на баира става панаира - когато Хари среща Гергов

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здравейте, скъпи съучастници и приятели на “Новини с добавена стойност” - един бюлетин в стил аристократичен етно пънк-рок.

И мен като българския народ взе да ме хваща скомина от българската политика, затова обърнах поглед към новините от жълтата преса и булевардната литература.

Светът на известните и богатите.

Принц Хари, по документи Хенри Съсекски, написа автобиография с твърди корици, продаде милиони екземпляри за нула време и разтърси света за ужас на Бъкингам.

Тоя фарфалак Хари е по-малък от мен, а вече мемоари написал и сума ти лири стерлинги касира, едва ли не повече от Георги Гергов с неговите маневри за усвояване на Пловдивския панаир.

Мемоарите на Хари са малко по-вълнуващи от българската политика, макар че тая литература е пълна с аморални глупости. Описва се примерно трудното съзряване на принца - когато Хари бил на 17, някаква кака го ошляпала зад кръчмата. Било унизително преживяване. Има си хас да напише, че е било възхитително, нали жена му наднича през рамото как си пише автобиографичните бележки.

Хари може да се е разбунтувал и да скандализира кралското семейство в Бъкингам, но жена си гледа да не я ядосва. И така е правилно.

Но все пак това са булевардни драсканици, панаирджийска работа, като овладяването на Пловдивския панаир или скъсяването на дистанцията между Статуквото и Реформацията. Според последните политически веяния, Статуквото може малко да се реформира, Реформацията леко да се деформира - и да се ошляпат набързо в тъмното зад кръчмата в името на България!

Между другото, църковната Реформация в Англия е проведена от Бай Хенри Осми, адаш на днешния ни герой Хари. Хенри Осми през 16 век направил големи реформи в държавата и църквата. Но най-известен останал в пожълтелите страници на Историята с жълтите факти от биографията си. Шест пъти тоя негодник се женил за различни булки. Много бил непостоянен в чувствата си, иначе сериозен държавник.

И той станал по-късно герой на много булевардни произведения.

Булевардното изкуство - това е стар термин, възникнал във Франция през 17 век. Тогава в Париж на Булевард дю Темпл почнали да се появяват частни театри, които нарекли “булевардни”. За да привлекат широката публиката, те се ориентирали към по-лековати сюжети с повече джиджи биджи - еротика, алкохол, танци-манци, еврибари на магари с Меган и Хари. От театъра понятието се прехвърлило и на другите изкуства като синоним на нещо лековато-пошловато-сензационно.

Тия мемоари на Хари голям панаир направиха в кралското семейство, Бог да пази краля и кралицата-консорт!

God save the Queen, пееше Джони Ротън преди години, когато пънк-рокът беше млад. Старият пънкар Джони Ротън сега извършва ритуално естетическо самоубийство - напира да участва на Евровизия, този буржоазен антипод на пънк-рока.

Но така е то - гледните точки имат свойството да се коригират в името на големите цели, които си поставяме.

Това важи за всички класи и съсловия - и в демокрациите, и в диктатурите - днеска едно, утре друго. Днеска се чегъртаме, утре пишем мемоари как сме се обединили, но без да се коалираме. А в Пловдив - парадокс. Враждуващи футболни агитки се обединиха в своята класова и гражданска ненавист срещу Георги Гергов и панаирите на общинския съвет.

Футболните запалянковци писаха послания с остри квалификации, които аз тук не мога да повторя, защото съм изискан като един принц Хари на българската публицистика.

Захвана се Хари

да пише мемоари.

Гергов няма мира -

иска панаира.

Горе на тепето

пече се кюфтето.

Дядо Георги,

не яж кюфтето,

ще ти се пръсне шкембето!

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни отсъствия от училище по домашни причини

Утре, 5 март, изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни в една учебна година, в които ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини след мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител. То е записано в проект на правителствено постановление за изменение на Наредбата за приобщаващото образование...

публикувано на 04.03.24 в 16:12

Диана Найденова, КНСБ:15 млн. лв. повече се насочват към заетост на 9900 безработни и 8600 за обучение

88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои да бъде одобрен от правителството.  Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. С тях ще бъде осигурена..

публикувано на 04.03.24 в 15:54

Модернизират уличното осветление в Мездра

Модернизират уличното осветление в Мездра и четири села от общината с близо 500 хил. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Уличното осветление ще бъде цялостно обновено в Мездра и селата Руска Бела, Дърманци, Моравица и Игнатица. В тези населени места ще бъдат демонтирани старите лампи и ще бъдат поставени нови 1400 LED..

публикувано на 04.03.24 в 15:41
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Няма никаква интрига, всичко е ясно - Тръмп и Байдън ще бъдат кандидатите

Няма никаква интрига, всичко е ясно - Тръмп и Байдън ще бъдат кандидатите на своите партии на тези избори за президент на САЩ. Това заяви пред БНР дипломатът Стефан Тафров и добави: " За Супер вторника, който е на 5 март, няма абсолютно никаква интрига. Не си спомням първични избори и в двете партии да са без интрига и всичко да е ясно. ... Ще..

публикувано на 04.03.24 в 15:36

Молби за напускане и напрежение в БСП - Кюстендил

Над 20 молби за напускане са подали членове на клубове на БСП в Кюстендил, казаха активисти. Това е станало при скорошното посещение и среща на лидера Корнелия Нинова с местния актив на социалистите.  Напускането още не е факт, защото не е спазен устава, коментираха ситуацията в местната организация.  Състоянието на общинската организация на..

публикувано на 04.03.24 в 15:32
Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация

Наталия Маева: България е в "ледена епоха" за белодробни трансплантации

България няма договор с нито една държава и клиника за трансплантация на бял дроб. Само за последните седмици са починали трима млади пациенти, нуждаещи се от бял дроб , съобщи Наталия Маева в интервю пред БНР. Тя е председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония.  "В момента сме в "ледена епоха" . България продължава..

публикувано на 04.03.24 в 15:26

Страните от ЕС се споразумяха по препоръката на ЕК за пестене на газ

Страните членки постигнаха политическо споразумение по препоръката на Европейската комисия пестенето на газ да продължи. Въпреки че сигурността на доставките за Съюза се е подобрила, все още е необходимо намаляване на търсенето. Така ще бъде осигурено достатъчно количество за съхранение през следващата зима. ЕК препоръчва на страните..

публикувано на 04.03.24 в 15:12