Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ потвърдиха решимостта си да продължат подкрепата за Украйна

Уепди Шърман (вдясно) и Олексий Резников на срещата им в Киев
Снимка: ФБ на Уенди Шърман

Два дни след ракетния удар по жилищна сграда в Днипро Съединените щати потвърдиха решимостта си да продължат да подкрепят Украйна в областта на сигурността, икономиката и енергетиката. Това заяви първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман в Киев, където разговаря с украинския президент Володимир Зеленски и министъра на отбраната Олексий Резников.

"Украйна се нуждае от бойни танкове, тежки бронирани машини и артилерия“, заяви украинският президент Володимир Зеленски, който благодари на Великобритания за обещаната военна помощ.

Киев очаква на световния икономически форум в Давос и на срещата на групата Рамщайн да бъде поет ангажимент за още оръжейни доставки.

След атаката срещу индустриалния град Днипро Зеленски заяви още, че украинските служби за сигурност събират информация за руски военни, които са подготвили и извършили ракетния удар. По последни данни в поразения жилищен блок са загинали 40 души, сред които 3 деца.

"Няма съмнение -всеки виновен за това военно престъпление ще бъде идентифициран и изправен пред съда. Ракетният удар в Днипро, както и други подобни удари, попадат по-специално под юрисдикцията на Международния наказателен съд. И ние ще използваме всички налични възможности - както национални, така и международни, за да гарантираме, че всички руски убийци, всички, които дават и изпълняват заповеди за ракетен терор срещу нашия народ, ще бъдат съдени. И търсим гаранции, че те ще изтърпят наказанието си", заяви във видеообръщението си тази нощ Зеленски.

За международен трибунал срещу виновниците за руската агресия срещу Украйна настоява и Германия. Външният министър Аналена Бербок заяви в Хага, където е седалището на Международния наказателен съд, че руските удари по гражданската инфраструктура на Украйна са престъпления срещу човечеството.

След ракетния удар срещу жилищна сграда в Днипро в Москва неизвестни са поднесли цветя пред паметника на украинската писателка Леся Украинка в руската столица. До цветята е оставена и снимка на разрушения блок, допълва руският опозиционен интернет портал "Астра".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер" за ваксината срещу Covid-19

Главният прокурор на щата Канзас Крис Кобах заведе дело срещу фармацевтичната компания "Пфайзер" с твърдението, че са подвели  обществеността относно безопасността и ефективността на ваксината срещу Covid-19 и са нарушили Закона за защита на потребителите. Канзас е първият щат, който завежда подобно дело.Засега са потвърдили за подобни..

публикувано на 18.06.24 в 09:54

В Кюстендил: 5000 лв. глоба, ако измиeте колата си с питейна вода

Ползването на питейна вода за дейности, които не са свързани с питейно-битовите нужди на населението – като напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, на моторни превозни средства и други, е забранено с нарочна заповед на кмета на Общината инж. Огнян Атанасов.   Глобата при нарушение е до 5 000 лева, като при повторно нарушение ще..

публикувано на 18.06.24 в 09:46

България ще отдели над 2 на сто от своя БВП за отбрана през 2024 г.

Очаква се България да похарчи през тази година 2,18 на сто от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, става ясно от огласените тази нощ от НАТО данни за разходите на страните членки.  Така за първи път страната ни достига и дори надвишава целта най-малко 2 на сто от БВП на всяка държава от алианса да бъдат изразходвани годишно за тази цел...

публикувано на 18.06.24 в 09:39
Бисерка Бенишева

Бисерка Бенишева: Има преструктуриране на европейското политическо пространство

Има преструктуриране на европейското политическо пространство . Резултатите от европейските избори определят политиките и приоритетите на съюза за следващите 5 години. Как ще се договорят лидерите по стратегическия дневен ред на съюза за следващия институционален период има много по-голямо значение от предварително договорения пакет с имена..

публикувано на 18.06.24 в 09:09
яз. Голям Беглик, Родопите

Контролирано изпускане на водата от язовири в община Батак

От днес започва контролирано изпускане на водата от язовирите на територията на община Батак. За 9 часа е насрочено началото на дейностите от язовир "Голям Беглик". Другите четири язовира ще бъдат изпускани до четвъртък, 20-ти юни, превантивно, уточниха от общината

публикувано на 18.06.24 в 08:52

Спад в безработицата през май... с 0,24%

Спад в безработицата с 0,24 процента през май, спрямо април отчита Агенцията по заетостта. Равнището достига 5,4 на сто във възрастовата група 16 – 64 години.  С регистрация в бюрата по труда са били малко над 154 000 души - с  6700 по-малко спрямо предходния месец.  Новорегистрираните са 18 300, а започналите работа - с 1000 по малко...

публикувано на 18.06.24 в 08:39
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: И на тези избори се купуваха гласове. МВР е с широко затворени очи

Купуването на гласове на тези избори беше факт . Това се вижда от официалните данни на ЦИК за активността и гласуването в определени секции. Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му, "има много конкретни данни за гласуването по секции" и той може да предостави анализ по темата...

публикувано на 18.06.24 в 08:39