Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза: По-добра реколта и балансирани цени на зърното през тази година

Снимка: БГНЕС

По-добра реколта и балансирани цени на зърното през тази година. Това прогнозира главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов, който очаква, че това ще регулира и цените на храните на пазара.

Оптимистичните прогнози за цените на основните храни идват от благоприятните прогнози на борсовия пазар – около 320 долара за тон.

Очаква се реколта между 5 и 6 процента по-голяма, отколкото през миналата година, посочи Васил Симов:

„Количеството, произведено зърно в света, включително и за Европа, се очаква реколта по-голяма от миналогодишната. Въпрос вече на каква цена ще се продават произведените зърна, лично аз съм оптимист поне по отношение на прогнозите, които излизат до момента, ако наистина си свършим добре работата на полето, то не може да се очаква някакво рязко поскъпване. Казвам рязко, което е значително по-високо от размера на инфлацията“.

Цените на борсовия пазар у нас се регулират на нивата от януари миналата година и при благоприятни международни и климатични условия не се очакват дефицити на пазара, каза още Васил Симов:

„В момента имаме прекрасна реколта от пшеница, брашно, така че хлябът е осигурен. Има прекрасна реколта от царевица, прибрана, от там се произвеждат фуражи за производство на месо, на мляко, така че и там не очаквам дефицити. Колкото до слънчогледа, нашето родно производство на слънчоглед