Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се празнуват едновременно Рождество и кръщението на Христос?

Ритуалът се провежда само на територията на днешните Израел и Йордания

Известна е карикатурата, на която тримата влъхви се оплакват, че са се изморили за един месец поне четири пъти да изминат маршрута до Витлеем, понесли едни и същи подаръци. И действително, в прочутата катедрала, която се смята втората по значимост християнска светиня в света, на 19-и януари се чества последното Рождество Христово за годината. То е ръководено от Ерусалимската арменска патриаршия и се отбелязва по специфичен начин само на територията на днешните Израел и Йордания и силно се отличава от всички познати варианти на празника.

Литийно шествие тръгва призори от арменската църква в Стария град на Йерусалим. Разстоянието до Витлеемската катедрала е малко повече от 9 километра. Някога се е изминавало пеша. Начело крачи Йерусалимският арменски патриарх, с много интересна мантия. Тя се пази и е изложена за разглеждане в новооткрития музей на арменците, но на Коледа и Великден патриархатът я облича. Според преданието, е ушита от копринената палатка, в която е спял Наполеон, когато е покорил Яфо. Арменските монаси са поели задължението да се грижат за болните от холера (според някои източници - чума) френски войници, а великият завоевател, с група офицери, ги изоставил, бягайки на малка яхта към Франция. Как празнуват арменците на Светите земи, разказва брат Гурион - началник на канцеларията на арменската патриаршия в Йерусалим.

"Нова година, Коледа и Богоявление честваме заедно, на 18 и 19 януари. Всяка от шестте деноминации, които първи са приели християнството, има свое кътче в двата големи храма на Светите земи – на Божи гроб и Витлеем. На арменците принадлежи точно частта от катедралата Рождество Христово, където е звездата. Затова, дори в обикновените дни, когато има опашка от богомолци да й се поклонят, арменците минават, без да чакат. Но на 19-и януари сутринта на това място се провежда служба. Пристигат арменци от Израел и от Йордания и сънародници от цял свят.

Защо всъщност сливаме три празника: Рождество Обрезание Господне и Богоявление? Според нас, това е оригиналната дата на Рождеството. До IV век цялото християнство е чествало Рождение господне на 6-и януари. Въпреки че в Римската империя приели християнството, мнозина продължават да празнуват и езическия празник на слънцето 24 и 25 декември. Отбелязвано било с надбягвания на колесници. Тогава католическата църква решава да премести празнуването на Рождеството и да слее двата празника, за да изтрият от съзнанието на хората, поклонението на празника на Слънцето. За арменската църква това не е било нужно. Само при нас се празнуват едновременно Рождество и епифаня (кръщаването на Христос). И католиците, и православните са разделили тези два празника по чисто технически причини. Защо ние го правим? Когато Христос навършва 30 години, отива при Йоан. Според еврейската традиция, човек не може да проповядва, преди да е достигнал до солидната (тогава) 30-годишна възраст. Преди това е трябвало да мине ритуално пречистване и посвещаване от уважаван член на обществото. (Значи Христос е успял да бъде проповедник само три години и четири месеца!) Мястото на Кръщението съвпада с мястото на река Йордан (малко преди да са влее в Мъртво море), свещено и за евреите. Смята се, че там, след 40-годишно бродене в пустинята, те са навлезли в Обетованата земята, обещана им от Бог. Намира се не далеч от Йерихон. Почитат го поклонници от двете страни на реката и само едно въженце маркира държавната граница.

В края на молитвата във Витлеем, участниците се изкачват на арменската камбанария и на терасата на арменската част на покрива на катедралата. Оттам се разкрива невероятна гледка към пустинята. В далечината проблясва Мъртво море и мястото на кръщението. Някога мъжете са се спускали пеша до него. Жените и инвалидите са били качване на коне, магарета или камили и е трябвало по пътя да стигнат преди края на деня. По това време на годината денят е кратък... Въпреки че сега автобуси чакат да отведат всички, има ентусиасти, които продължават традицията на скоростния поход през силно пресечената, пустинна местност.

По-късно след обед, ритуалът на реката Йордан не е хвърляне на кръст или танци във водата. Обикновено не е топло, но всички мъже от общността, които пред изминалата година са навършили 30 години, влизат за масово ритуално кръщение. Това е знак, че са навлезли в зрялата си възраст. Всички те са облечени в бели, дълги ризи. Кошулите се изсушават, без да се перат и това ще бъде дрехата, в която ще бъдат облечени на погребението си."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20