Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев с отчет за работата на служебния кабинет: Заварихме държава на пауза

Днес, 19 януари, в Министерски съвет се провежда отчет на служебното правителство.
Снимка: БГНЕС

В рамките на публичния отчет на свършеното от служебното правителство премиерът Гълъб Донев посочи, че това е най-дълго управлявалото временно правителство, без 100 часа кредит на доверие.

Като изпълнени задачи бяха посочени овладяването на енергийната криза и липсата на природен газ, справяне с безпрецедентната мигрантска вълна, овладяване на инфлационните процеси.

Работата на служебния кабинет продължава по процедурата за присъединяване към Шенгенското пространство.

Гълъб Донев посочи, че овладяването на кризите е факт, благодарение на екипната работа министрите.

"Заварихме държава на пауза, в която връзките за взаимодействие между институции бяха прекъснати. Постигнатият напредък за подобряване на комуникацията и координацията в системата на изпълнителната власт е невидим, но не бива да се подценява, защото от него зависи ефективността на управлението".

В рамките на мандата до тук правителството е решило проблема с т.нар. златен гьол.

Вицепремиерът и МВР Иван Демерджиев посочи:

 "При опазването на обществения ред там участваха 2147 служители на "Жандармерията". Може да си представите какъв ресурс отдели държавата, за да може веднъж завинаги тази конфликта ситуация да бъде разрешена. Може би знаете, но това е вторият по големина пункт в света и най-големият в Европа. Така че управлението на този пункт е изключително тежко. Аз мисля, че ние се справихме. Овладяхме тази криза, не позволихме да се повтори и предприехме действия в развитие, насочени към прекратяване на дейността на т.нар. златен гьол, където години десетки милиони са прибирани от частни дружества, а поводите и начините, по които са разходвани след това са общо взето публична тайна".

В отчета се посочва разрешена енергийна криза и доставки на газ, наваксано изоставане по изграждането на интерконектора с Гърция.

Енергийният министър Росен Христов:

"Оздравихме "Булгаргаз" – от губеща компания завършва годината с над 20 милиона печалба. И в момента сме осигурили напълно доставките на газ 2023 г. и цялата инфраструктура за 2024 г."

"Понеже някои хора ни призоваваха – отидете там да спите на Ревитуса, не, ние не ходихме да спим Ревитуса, ние не спяхме денонощно, работихме като отбор, използвахме всички дипломатически усилия, за да постигнем това споразумение – България вече да има осигурени слотове за години напред", допълни вицепремиерът Христо Алексиев.

Той отчита и постигнати ниски цени на горивата в България.

"България има най-ниските цени на горивата в цяла Европа, не само в Европейския съюз."

Като успех бе посочен и фактът, че "Лукойл Нефтохим" вече плаща данъците си в България, а парите ще са за компенсации.

"Първата програма, която ще внесем в сряда в Министерския съвет, е за компенсиране на цените на картите за учащи, деца до 10 години, пенсионери."

Икономическият министър Никола Стоянов допълни:

"Успяхме наистина, поне ако хората по джоба си още не са усетили, че цените намаляват, то поне със сигурност са усетили, че вече спряха да се повишават".

Справянето с безпрецедентната мигрантска криза е друг акцент от отчета.

МВР министърът:

"Доверие и взаимодействие между двете държави (България и Турция – б.р.) за мен е ключово, като ние се постарахме, и мисля, че успяхме и Гърция да привлечем в този процес. И така своеобразно двете държави България и Гърция да се превърнат в мост между Европейската комисия и Турция".

От 40 законопроекта по Плана за възстановяване и устойчивост, внесени в Народното събрание, са приети само два, отчете вицепремиерът Атанас Пеканов.

Заместник-министъра на финансите Росица Петкова обяви, че миналата година завършва с двойно по-нисък бюджетен  дефицит.

"Дефицитът на начислена основа за 2022 г. съгласно прогноза на Министерството на финансите се очаква да бъде в размер от около 2,9% от брутния вътрешен продукт при предварително заложен 6% от БВП и дава стабилна перспектива в процеса на присъединяване на България еврозоната."

Министерството на финансите работи и по подготовката на законопроекта за въвеждане на еврото в България.

Докато служебното правителство се отчиташе за свършената работа, бурният вятър в столицата откачи от покрива на сградата на Министерския съвет парче ламарина и се наложи намесата на екип на пожарната. По този повод премиерът Гълъб Донев отбеляза:

"Вероятно ще чуем хапливи коментари за това, че сме хвалили в продължение на повече от три часа, три часа и десет минути, докато бурният вятър навън едва не е отвял покрива на Министерския съвет. Искам да кажа обаче, че това не са хвалби, това са реални резултати", каза Донев и се обърна към министрите:

"Благодаря ви, че сме правителство на действието в екип".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Акцентът е върху стоките с повишено потребление преди..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47