Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова: Държавата не е пиарско занимание

Калина Андролова
Снимка: Ани Петрова

Водачите на ПП, момчетата от Харвард, са хора, които се движат успешно в живота благодарение на законите на маркетинга. Един от фундаменталните закони на маркетинга е, че не става дума за конкуренция между продуктите на пазара. А става дума за манипулиране на възприятията. Истина и възприятие на истината са две ралични неща. Идват избори и Кирил Петков отново започна с фразите от сорта: "Справихме се с корупцията, затова паднахме. Сега трябва да обединим всички добри сили". Тоест политическото фентъзи продължава, а порастването не се е състояло. Управляваха ни хора, които използват изразните средства и фентъзи емоции от света на Хари Потър – вие сте лошите, ние сме мъдростта и светлината.

Статията в Die Welt е видимо пожелана от самите Асен и Кирил и е твърде смешно натруфена в очите на всички, които преживяхме политическия период, описан пред чуждата медия. Народът добре знае, че България изнасяше боеприпаси и оръжия за Украйна през посредници. По тази тема Корнелия Нинова беше многократно атакувана. Каримански дори обяви в телевизионен ефир, че всички от кабинета "Петков" са имали споразумение за износа на оръжие, но са обсъждали, че трябва да опаковат ситуацията "маркетингово" за пред народа. Американски медии публикуваха статии, в които се изразяваше безпокойство, че може би служебните кабинети на Радев ще спрат тази практика след падането на кабинета "Петков". Притеснението им явно е било неоснователно.

Ако има нещо ново в статията на Die Welt, то е че Кирил и Асен са представени като спасителите на Украйна, като борци с прокремълските политици в България и като хора, осигурили изобщо трасе към Украйна. Публикацията идва като противотежест на грубите скандали с Gemcorp и Nexo, след обвиненията за руски следи, както и след фактите, че газът, доставен от посредници и обявен за "неруски", се оказа просто по-скъп руски газ. Видимо статията има за цел да изпере и подсуши имиджа на Кирил и Асен пред американския фактор. Но тук проблемът не е толкова в пускането на пиарска статия. Става дума за безцеремонната употреба на изкривявания, неистини и хиперболи в хода на пиарските еквилибристики на Асен и Кирил. Двамата действат като търговци при лични продажби. Те считат, че всеки един проблем в държавата може да се реши чрез вербално замотаване, чрез украсяване на фактите. Кирил и Асен са убедени, че мегаломанските изявления могат да създават обществено влияние. Всъщност обидно подценяват интелигентността на българина. Българинът се доверява бързо, не защото е наивен, а защото обича протестния вот. Той много обича да наказва тези, на които най-много се е възхищавал.

Статията в Die Welt е един силно преувеличен разказ за значението на Асен и Кирил. Но по-важното е друго. Западът дава оръжие на Украйна, но малко говори. Повече дава, по-малко говори. Особено се пазят европейските държави. Все пак Русия няма да си смени географското положение. Да се хвалиш по време на война, че ти си имал решаващо значение в чуждия военен конфликт, показва държавничество от детска книжка. Трябва да си политически неподготвен, за да подминеш и факта, че три четвърти от българските избиратели не одобряват изпращането на оръжие за Украйна. А още по-неприемливо за българина е не толкова, че ще дадем оръжие. Колкото това да скачаме най-първи от всички. Не Франция, която е ядрена сила. Не Германия, която има десетки американски бази на територията си. Не Турция, която е втората по големина армия в НАТО. Не Италия, която няма проблем да изпрати ПВО, собствено производство. Странно е най-бедната страна в Европа, най-зле въоръжената, най-близо стоящата до Русия да се държи толкова несъответно на възможностите си. Кирил и Асен са представени като герои, затова че са скрили решенията си от българските граждани. Разбирате ли каква възхвала на демокрацията в стила на Еразъм е това?! И ако приемем, че всичко това е вярно, и Кирил и Асен са осигурили тайно такава решаваща помощ за Украйна съвсем в началото, защо Дмитро Кулеба се наложи да дойде в София и да търси помощ от българското правителство? Асен и Кирил някаква нарочна фалшива роля ли му бяха дали?! Държавата беше отвлечена от самовлюбени фантазьори.

Ще цитирам една констатация от статията: "Кабинетът на Петков успява за часове да намери втечнен газ от САЩ, а в следващите седмици свързва страната с Гърция и договаря газ от Азербайджан". Първо, никакъв газ не е намерен от САЩ, а само инцидентни танкери с LNG, за който се кълняха, че ще е четири пъти по-евтин, а се оказа по-скъп. Второ, Кирил договори 2/3 от азерския газ по текущи цени на газовите борси в Европа, които нямат нищо общо с цените по оригиналния ни договор. Така за периода до въвеждането на интерконектора купувахме газ на усреднена цена, която беше 4 пъти по-висока от оригиналната цена по договора ни с азербайджанската компания. Къде тук е великата победа? Щото за икономиката ни определено е загуба. Апропо, и с този газ е пълно хранилището в Чирен и никой не смее да тегли от там количества както са по план, че цената на газа ще скочи драстично. Тоест за тези шест-седем месеца управление на кабинета "Петков" българските граждани почувстваха много осезаемо политиката на ПП: и вълкът гладен, и агнето изядено! Вече ни омръзна ПП така да маскират истината, че тя да изглежда тъкмо обратното на повредената от тях действителност.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната програма за редките болести е безнадеждно остаряла

Между 6 и 7 000 са редките заболявания, описани до момента. Откакто разполагаме с новите генетични анализи, годишно се описват около 250 нови генетични болести . Това каза в интервю за БНР проф. Даниела Авджиева-Тзавелла,  ръководител на Клиниката за лечение на деца с генетични заболявания към Специализираната болница за активно лечение по..

публикувано на 29.02.24 в 09:31

Ново гражданско движение ще се бори срещу Зелената сделка и разрастването на конфликта в Украйна

Кузман Илиев представи  ново гражданско движение, което носи името "България може".  "Гражданите има нужда се събудят и да натиснат българските политици - да им припомнят, че трябва да са отговорни към съдбините на страната, защото моментът е исторически", посочи той пред БНР.  " Това е ход, продиктуван от спешната нужда да защитим..

публикувано на 28.02.24 в 18:05

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30