Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Образът на Москва не е само и единствено лош, той има много аспекти"

Германският журналист Вернер Ланге: Никой в Европа няма идея как реално да върнем мира

"България все още не е укрепнала и стабилна демокрация, която да не се отклонява встрани"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато западните съюзници обсъждат и решават за засилване на военната подкрепа за Украйна, 11 месеца след началото на войната разследване на германския вестник "Ди Велт" разкри, че България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година. Според изданието зад тайната стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев.  

Какъв отзвук предизвика публикацията на Запад, защо точно в този момент се появява и има ли разследването потенциал да промени представата за България като близка до Москва страна?

Темата коментира пред БНР германският журналист и медиен наблюдател Вернер Ланге, който следи и българския политически живот.  

Г-н Ланге, през последните дни виждаме открити действия и призиви от страна на Запада за засилване на военната подкрепа за Украйна, как на този фон в момента звучат в същия този Запад разкритията за българско тайно въоръжаване на Украйна? 

"Много пъти преди това са публикувани статии по тази тема, но това беше първият материал, който обобщава какъв е случаят с България и как правителството на страната е знаело много добре какво прави. 

Тези факти се приемат положително. Повечето журналисти са на мнение, че Украйна трябва да се подкрепя. И в тази връзка преобладава реакцията, че българите знаят и правят това, което е важно в момента."  

Както и "Ди Велт" посочва – България е възприемана по-скоро като близка до Москва – след тази статия ще се промени ли това мнение и усещане за страната ни? 

"Това класифициране кой е близък и кой не до Москва го имаше и при нас, в Германия във времената на комунизма. За хората от тогавашната ГДР – Източна Германия се казваше, че са близо до Москва, а съответно за тези от Западна Германия, че са по-далеч. Нито едното е вярно обаче, нито другото. Образът на Москва не е само и единствено лош, той има много аспекти

Ако България поддържа позиции близки до Москва, то би било естествено да си помислим, че не знаем много неща за нейната история. Защото не винаги е било нещо ужасно, когато си имал приятелски отношения с Москва. Само в днешните времена това е особено трудно." 

Имате ли обяснение защо точно сега се появи тази публикация? 

"Навсякъде в Европа се водят дискусии на тема как да върнем отново мира, но никой няма истинска идея как това може реално да се случи. Единствената идея е да се предоставят оръжия. Студената война обаче не беше прекратена чрез оръжия, а чрез идеи. Откъде обаче наистина идват идеите? Можем ли да загърбим тревогите за днешното време и да се концентрираме само в мисли за бъдещето – не, решенията трябва да се вземат днес и сега. 

Има две събития, които са ключови за появата на статията. Първото е смяната на досегашния министър на отбраната Кристин Ламбрехт. Тя беше твърде колеблива и не просто не беше харесвана, а много журналисти и политици я критикуваха именно заради нейната несигурност – тя не искаше да изпрати тежко въоръжение на Украйна.  

Второто нещо са големите срещи на НАТО и въпросът какви оръжия трябва да получат украинците и от кои държави. Всички тези фактори оказват влияние, а всеки журналист има усет кога неговата тема ще привлече най-сериозно внимание. Той чака този момент, за да получи това внимание, когато всички очи са вперени в срещата на съюзниците в базата "Рамщайн" и в смяната на военен министър в Германия. А колегата от вестник "Ди Велт" е свършил чудесна работа. Той е разследвал темата в продължение на месеци. Предал е за публикуване вече готовата си статия и неговата работа е високо оценена."  

Значи казвате, че няма никаква политическа причина за публикуването на тази статия, нито идея тази статия да се използва за вътрешна употреба? 

"Има журналистическа причина. Никой политик не може да казва на някой журналист кога и какво да пише. Това е редакционно решение на вестника и на самия журналист. Той, като автор, представя идеята си и плана за нейната реализация на редакционна среща, а темата му е, че България в миналото вече е подкрепяла Украйна с оръжие – нещо, което до този момент не сме мислили, че тя прави. Това пасва идеално на този момент и съответно от редакцията му казват – прави тази история. Толкова просто и ясно е всичко – свободни медии." 

Мисля, че и двамата знаем отговора, но все пак… Има ли вариант да платиш на вестник "Ди Велт", за да публикува статия за теб, да платиш, за да се направи разследване в твоя полза и въобще да си "купиш" подобна публикация? Възможно ли е? 

"Вестник "Ди Велт" е сред най-важните и авторитетни консервативни вестници в Германия. Със сигурност има тенденция тези консервативни политики да бъдат подкрепяни със статии. Но идеята, че републиканците или торите или френските консерватори имат влияние над този вестник – е немислимо. Това е невъзможно. Да, разбира се, че те разговарят помежду си, но да им правят нещо като пиар акция – немислимо. Издателят на "Ди Велт" е Аксел Шпрингер. Това е най-голямата издателска къща в Европа. Тя държи новинарски марки като "Билд", определян като част от т.нар. булевардна преса. От друга страна издават и "Ди Велт", който е висококачествен консервативен вестник. Изключително независим. Неговата цел не е да генерира печалби, а напротив – имат правото да получават пари от концерна "Шпрингер", откъдето много пъти са настоявали, че това е тяхното висококачествено издание, което поддържат. 

Кой и с какво ще плати на подобен многомилиарден концерн? Това е невъобразимо."  

Защо България още не е в Шенген и не е в Еврозоната, а вместо това е в спирала от избори, политическа криза и неразбирателство между политическите сили? 

"Трябва да имаме предвид три неща. Първото е, че България все още не е укрепнала и стабилна демокрация, която да не се отклонява встрани, а да върви в една посока. Второто - игрите около Шенген, в които България е въвлечена. Впрочем по-рано самата тя игра такава игра със Северна Македония. Но сега мисля, че това не е честна игра от страна на Австрия и Нидерландия, които са против приемането на България в Шенген. Третото е влизането в еврозоната. Българската валута е стабилна, тя е вързана за еврото. Страната има чудесни перспективи за влизане в еврозоната. България е уважаван партньор и страна в Европейския съюз. От друга страна трябва много да внимавате заради необичайната политика, която водят политиците в България. Те не информират хората, не им обясняват какви са техните идеи или предложения, а вместо това създават интриги.

Ако електротехниците, лекарите, инженерите или таксиметровите шофьори работеха като тях, животът ни всеки ден щеше да е под заплаха. А в действителност България има много високообразовано население. Когато българите отидат да учат в чужбина, те стават много търсени и желани. Също така много българи, които живеят в чужбина, казват, че са напуснали страната, защото тези интриги им лазят по нервите и просто не са издържали."  

На прага сме на поредни предсрочни избори, какви са прогнозите ви – ще доведат ли до решение на политическия пъзел или ще произведат още от същото? 

"В демокрацията глупостта не е забранена. Винаги има хора, които си играят с човешката глупост, както и такива, на които им липсва демократична култура и адекватно обоснована воля за вземане на решения. Грешно е когато хората казват, че в политиката нещата са прости и че именно по този начин се прави политика. Политиката не е шоу. Тя е дипломация и който не осъзнава това и не я прилага така, той просто не може да си държи езика зад зъбите. Има твърде много хора, които с удоволствие правят скандали. Тези хора също са избиратели и те изпитват удоволствие от това да развалят нещо. Но политиката трябва да е конструктивна. Това, което чувам, е че някои парти искат да работят заедно, а също така, че популистките партии вече нямат толкова силна подкрепа в обществото. Не мога да дам прогноза, чакам с нетърпение да видя какво ще се случи. Мога да кажа, че въпреки всичките избори през последните години България показа, че страната не е в обществена криза, а само политическа. Това показа, че българите са способни на демокрация."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33