Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йерик Бариеквист: Надявам се България и Румъния да влязат по-бързо в Шенген

Снимка: Ангелина Пискова

Шведските социалдемократи ще се борят присъединяването на България и Румъния към Шенген да стане приоритет на шведското председателство. Това каза пред "Хоризонт" евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Йерик Бариеквист. Това е най-голямата политическа сила в шведския парламент, макар че не е част от управляващата коалиция на кралството. 

Евродепутатът казва още, че Швеция няма да се опитва да налага на България да оказва военна помощ на Украйна, но ще работи страната ни да не се противопоставя на такива решения. 

Премиерът Кристершон каза, че подкрепя България и Румъния за присъединяването им към Шенген, но не каза дали това ще бъде приоритет на шведското председателство. Ще бъде ли все пак? 

Надявам се да бъде. След като сме гласували "за" тук, в парламента, а и аз самият твърдо подкрепям тяхното присъединяване, се надявам то да стане приоритет. Защото смятам, че ще бъде чудесно, ако този въпрос бъде решен. 

Като най-голямата партия в шведския парламент предвиждате ли инициатива, с която приемането на България и Румъния в Шенген да влезе в дневния ред на вашето председателство? 

Да, ние ще следим много внимателно шведското председателство. Макар правителството да не е социалдемократическо, ние ще проучваме много сериозно какво прави то при преговорите и по важни въпроси като разширяването на Шенген. 

Какъв конкретен съвет бихте дали на шведския кабинет? 

Да направят това подредено, но и разбира се, възможно най-бързо.  Смятам, че е важно да постигнем свободно движение в колкото е възможно повече разумни страни-членки. 

Всички обаче знаем, че проблемът е в Съвета на ЕС. Виждате ли начин да се повлияе на Австрия и Нидерландия да оттеглят ветото си? 

Когато някой поема председателството, както в случая Швеция, тя ще има пълната картина и ако, дай Боже, направи това свой приоритет, ще види и как би могло да се подходи, за да може Австрия и Нидерландия да оттеглят ветото си. Има и страни, с които обикновено имаме доста добри контакти, което пък би улеснило нещата и би помогнало да осъществим напредък по въпроса. 

Смятате ли, че тези две страни по-скоро решават вътрешни проблеми с налагане на ветото си? 

Не съм много запознат с вътрешната им политика, но бих казал, че твърде често точно тя създава проблеми в по-широката европейска политика. Може и в случая да е така, но наистина не съм сигурен. 

Все пак има три доклада на Комисията и три резолюции на Европейския парламент, които потвърждават готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенген. Това не би ли могло да се използва от шведското председателство? 

Да, това ще е един от аргументите, които ще използваме, докато проучваме как Швеция дава приоритет на важни въпроси, в т.ч. и на този. 

Лично вие имате ли някакво послание към Нидерландия и Австрия във връзка с ветото им срещу България и Румъния? 

Надявам се тези две страни да станат част от Шенген колкото е възможно по-бързо. Надявам се проблемите, които Австрия и Нидерландия виждат в това отношение, да бъдат разрешени, така че да свалят ветото си. 

Като основен приоритет Швеция посочи продължаването на помощта за Украйна, в т.ч. и военна. България не показва особена склонност към нея. Ще се стреми ли председателството да повлияе на такива страни-членки като нашата и Унгария в тази насока? 

Когато си председател, се опитваш да откриеш допирните точки, за да вървиш напред. Важно е да увеличим помощта си за Украйна. Смятам, че шведското председателство ще се опита да намери начини поне да накара България да не се противопоставя на такива бъдещи решения, но тя е тази, която ще реши дали да оказва по-сериозна помощ. 

Българските социалисти имат малко по-различна позиция по въпроса от останалите членове на вашата група. Обсъждате ли тези различия? 

Не, по такива въпроси обикновено не провеждаме много дискусии - когато става дума за политика за сигурност и как различните страни гласуват по въпроси за отбраната и сигурността. Украйна обаче беше и ще бъде дълго време приоритет. В този конфликт ние трябва й да дадем всякаква възможна подкрепа - гражданска, икономическа и военна. Но не можем да си позволим да се провалим и в други отношения, като например, как да решим климатичните въпроси и това, което сега се появи - енергийната криза. Тези проблеми ние трябва да решим заедно, защото ако не успеем да доставим енергия на гражданите си в Европа, ще имаме огромни проблеми. Тези въпроси трябва да бъдат приоритет не само на шведското, а и на следващите председателства. 

Имате предвид вероятно излизането от изкопаемите горива... 

Да, трябва да излезем от изкопаемите горива, за да оправим климата, както и от руските, за да спрем подкрепата за икономиката на Русия възможно най-бързо. След това трябва да им намерим заместител, така че нашите граждани да не мръзнат и да работят. 

Виждате ли възможност войната в Украйна да приключи в близко бъдеще? 

Бих искал възможно най-бързо Украйна да спечели войната и да постигнем траен мир. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП - ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението...

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

ЦИК заличи партия "Атака" за изборите на 9 юни

ЦИК заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9-ти юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от службите за сигурност и правителството. Те бяха предупредени, че авангардни изследвания в..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция, където беше посрещната с тържества и призив за мир по време на игрите в Париж. Огънят премина 5200..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана. "Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р..

публикувано на 26.04.24 в 10:01