Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водната криза във Великотърновско се върти в омагьосан кръг

4
Вълчовският ръкав на язовир "Йовковци"
Снимка: Здравка Маслянкова

12 насели места в област Велико Търново са на воден режим. Те се водоснабдяват от местни кладенци и извори и с липсата на валежи, кризата за тази група селища, ще се задълбочава. Това е основно проблемът за община Павликени, където водопроводната мрежа е подменена, но няма какво да тече по нея. В община Свищов, където през лятото традиционно се обявява бедствено положение, заради безводието, проблем се оказва състоянието на ВиК мрежата. Не е по силите на общините да се справим с проблемите, алармират общинските кметове. 

Безводието е проблем във Великотърновска област, който се изостря, особено в общините Павликени и Свищов. В Караисен излизаха на протести, блокираха пътища. В Българско Сливово и Совата две лета живееха в бедствено положение:  

„По 36 часа няма вода“. „Нито можем да се изперем, нито можем да се изкъпем“. 

„40 дена без вода, това е невъзможно“. „Вода от чешмата наливаме, от една селска чешма, но и тя привършва. Лоша работа. Тубите мъкнем“. „То не е само тази година, миналата година беше още по-зле, капка не капваше от чешмата“. 

С финансиране от Министерството на регионалното развитие за Българско Сливово подмениха довеждащия водопровод и загубите по мрежата рязко намаляха, заяви кметът на община Свищов Генчо Генчев и откроява основния проблем – състоянието на водопроводната мрежа. Кризисното свищовско село в момента е Козловец: 

„Село Козловец е с регистрирани над 15 аварии за една седмица, доставя се вода за няколко часа, през останалото време са по три, четири, пет дена без вода. С Илиян Илиев, управител на ВиК „Йовковци“, разговаряхме за дадения проблем, но не виждаме светлина в тунела. Проблемът при нас не са водоизточниците. Ние просто не можем да доставим водата до абонатите“ .  

Кметът на Свищов Генчо Генчев

Решението е оценено на 4 милиона лева, които нито община Свищов има, нито водният оператор.  

„Ние търсим възможности от Министерството на регионалното развитие с директно целево договаряне да осигурим финансови източници, за да можем да подменим довеждащата инфраструктура, и където можем, с наши сили и с общи усилия да подменим ВиК мрежата вътре в населените места“, посочи Генчев. 

Най-трагично е положението в община Павликени, където в момента на воден режим са селата Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка и Димча. Водоснабдяването е от местни водоизточници, които пресъхват. През лятото частично беше решен проблемът на Батак, Лесичери и Караисен като местните хора събраха пари, общината също плати и държавното дружество „Напоителни системи“ пуснаха каналите, които вдигнаха нивото на местните водоизточници. Стигна се до парадокса – сменена водопроводна мрежа за милиони, по която няма какво да потече до чешмите на хората. Вариантите за решение са два – или проучвания и сондажи за нови водоизточници, или язовир „Александър Стамболийски“, който се използва за напояване и производство на електроенергия, да стане питеен, коментира кметът на община Павликени Емануил Манолов: 

„Ако се мине на вариант водоснабдяване за питейни нужди от язовир „Стамболийски“, този процес ще отнеме поне 10 години. При хидрогеоложките проучвания много по-бързо ще се направи оценка на качеството на водата, на дебита, и ако задоволява нуждите, тогава вече община Павликени ще пристъпи към възлагане на проектиране на довеждащи водопроводи, които ще отведат водата от новите водоизточници до съществуващите помпени станции сега“. 

Кметът на Павликени Емануил Манолов

Тази седмица община Павликени предстои да сключи договор с фирма, която да направи сондажните проучвания за нов водоизточник за Долна Липница. На 26 януари започва работа по допълнителното водоснабдяване на Върбовка, което е най-засегнатото от безводието павликенско село. Там Регионалното министерство осигурява половината финансиране. Роботи се по още проекти, поясни Емануил Манолов: 

„Имаме договор за проектиране за подвяна на цялата водоснабдителна мрежа на град Бяла черква. Имаме договори, тече проектиране на подмяна на тласкателен водопровод от друг водоизточник в землището на Стамболово с достатъчен дебит и добро качество към село Дъскот и ще се направи байпас да захрани и село Лесичери“. 

Общините са активни, но трябват време и пари, казват кметовете на Свищов и Павликени. „Но и държавна подкрепа и политическа воля“, коментира Дилян Млъзев, кмет на община Елена. На воден режим в Еленския Балкан е крайна част от града, селата Майско, Буйновци, Раювци и Средни колиби. В Еленско е питейният язовир „Йовковци“, но населените места до него са с отделни водоизточници. Във ВиК сектора е хаос, коментира Дилян Млъзев:  

„Не е ясно какво се случва с възможностите за кандидатстване за местни водоснабдявания и за подобряване качеството на питейната вода. Във ВиК сектора е огромен хаос. Ние имаме проекти, които са жизнено необходими, например за село Майско, където проблемът с питейната вода е изключително остър. Намерили сме решение, просто ни трябва малко повече политическа воля и малко повече средства и възможности за инвестиция“. 

В Елена има още едни сериозен проблем - няма пречиствателна станция. 

„Проблемът с пречиствателната станция и довеждащият колектор на град Елена също е огромен и не е по нашите сили. Не зная до кога ще сме изправени пред заплахата от наказателна процедура за агломерациите, които нямат пречиствателни станции. Този проблем в един момент ще стане много остър и не зная кое правителство ще има възможност да се справи с него при положение, че в момента буквално се пропилява време и не се работи нищо в тази посока“, коментира Дилян Млъзев.  

ВиК холдингът е нереботеща формула за водните проблеми на общините, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев:  

„Един милиард лева стоят затворени във ВиК холдинга, който се оказа, че е една банка, която предоставя заем на дружествата, а тези средства могат да бъдат изразходвани именно там, в общини, в населени места, където има проблем. Няма за кога да чакаме“.  

Кметът на Елена Дилян Млъзев и областният управител Георги Гугучков

60% от Великотърновска област и габровската община Дряново се водоснабдяват от язовир „Йовковци“. Нивото е спаднало, но в язовира има 69 милиона кубически метра вода, които при годишно потребление от 20 до 25 милиона кубически метра вода, са напълно достатъчно за две години без капка дъжд, увери областният управител Георги Гугучков. Притеснението е за населените места с подземни водоизточници: 

С оглед това засушаване, което е в момента, аз не съм голям оптимист, че ще има нормално водоподаване в много населени места. Към днешна дата 12 населени места в областта са на воден режим. Предполагам, че и тази година ще се търси някакво решение чрез напоителните канали , които са покрай тези населени места, да се заплатят определени количества вода от язовир „Александър Стамболийски“. Идеята язовир „Александър Стамболийски“ да се превърне в язовир, която ще се използва за водоснабдяване на тази останала част от територията на областта, която не е свързана към язовир „Йовковци“, не е умряла, работи се по нея, първи стъпки са направени. Няма да се откажем“. 

Грубите разчети показват, че идеята язовир „Александър Стамболийски“ да стане питеен, ако проучванията докажат, че водата му е годна за това, последващото строителство на пречиствателна станция и на водопроводи, ще струва над два милиарда лева, които не е ясно от къде ще се намерят.  

Водната криза се задълбочава, а наесен са местните избори и темата вода е задължителна разменна монета при тях.  

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковите файлове. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес обмисля да остане ли в испанската политика

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще престане да изпълнява обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали иска да остане на политическия фронт, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Санчес е заявил това в писмо в профила му в социалната мрежа "Екс". Премиерът на Испания направи това смайващо изявление, след като вчера испански..

публикувано на 25.04.24 в 07:51