Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Антонова: Много трудна мисия е да отстояваш ценностите на обществената медия

Весислава Антонова
Снимка: Надежда Чипева

Днес честваме 88-та годишнина от създаването на БНР. Много трудна мисия е да отстояваш ценностите на обществената медия, заяви пред БНРВесислава Антонова, която е член на Националния съвет по журналистическа етика и преподавател в УНСС. Тя е била част от екипа на програма „Хоризонт“.

„На БНР не му е никак лесно в днешната медийна среда. По тялото на радиото има доста рани през последните години. То премина през много кризи“

Най-важните медии на пазара в едно демократично развито общество са обществените, посочи тя.

„Те задават високия стандарт и имат мисията да са проводници на културен, задълбочен и смислен диалог. Те са тези, които задават посоката. Ако в обществените медии нещо не е наред, това отива надолу по веригата към частните. Обществените медии са двигателят“.

Те са ориентир за хората, потънали в море от информация, която в голямата си част е некоректна или пропагандна. 

Трябва да се изработи по-устойчив и предвидим модел на финансиране на медиите, който да им гарантира независимост, посочи Антонова.

„Докато държавата се бави с тези процеси, в тялото на радиото са текли ретроградни процеси. Ако не се инвестира в професионалното развитие на журналистите, това е пагубно. По този начин се инвестира и в аудиторията“.  

В началото 2022 година ЕК даде старт на Европейски законодателен акт за свободата на медиите, напомни Антонова.

„Даде се старт на обществена дискусия. Тя трябваше да се случи и в България. Необходимо беше да я поведат обществените медии. Това един неслучил се важен дебат“

В България липсва специализирана и задълбочена журналистика по определени теми, отчете тя.

„Някой задава този стандарт. Все по-малко се поощряват журналистическите анализи и разследвания. Когато те липсват, липсва и доверието на аудиторията“

Хората имат нужда от БНР, заяви още Антонова.

Появяват се все повече журналисти, които не служат на обективната журналистика, а на партийна пропаганда, посочи тя.

„Това изобщо не е оправдано в обществените медии“. 

България е избрала отдавна своята посока и ценностен модел, обясни журналистът.

„Ние сме държава с евроатлантическа ориентация. Имаме определени ангажименти и всички отклонения от тях показват, че някой работи в ущърб на интересените на държавата и обществото. Някои от тях присъстват и в ефира, или са канени да говорят в него. За да има силни обществени медии, трябва да привлечем хората на своя страна. Да ги научим да им вярват и да ги искат

Цялото интервю на Георги Марков с Весислава Антонова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05