Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Виждаме нов Слави Трифонов - помъдрял и консенсусен, посочи тя

Доц. Наталия Киселова: Няма да има достатъчно подписи за референдумите

Въпросът на ИТН е допустим на ръба, смята специалистът по конституционно право

Снимка: Лора Търколева

"Няма да има достатъчно подписи, за да се сигне до обсъждане. Тази фрагментация на политическия ни живот, това отдръпване от избирателна активност и политическа дейност въобще прави хората по-пасивни. Ако това е целта -  да ги събудим, е добре, но не мисля, че ще бъде възможно". Това прогнозира пред БНР доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право. 

Освен това, според нея, не може да няма кворум за участие и колкото и да са участвали в референдум, да бъде задължителен. Това не е допустимо и отива отвъд разбирането ни за съвременна демокрация, изказа мнението си тя в интервю за предаването "Преди всички".
Два от референдумите се отнасят или за запазване на лева, или за отлагане на еврото - тях ги слагам в патриотичния сектор, посочи доц. Киселова. Според нея референдумът на ИТН за свикване на ВНС е доста по-различен

"Може да има странична цел - или да удари този на "Възраждане" и на журналистите от "България 24", или завинаги да прекъсне разговора за президентска република".
Според нея обаче целите са много по-прагматични:

"Първо - партията да напомни за себе си. На следващо място - да покаже, че има експертен, интелектуален капацитет да изнесе сериозен дебат. Или да се опитат да влязат отново в парламента, ако не успеят - поне да получат 1% на следващите избори, за да получават субсидиране. Те са добри в това да правят шокиращи неща и да обръщат вниманието върху себе си".

Доц. Киселова коментира и вчерашната пресконференция на ИТН: 

"Виждаме един нов Слави Трифонов. Той изглежда помъдрял, изглежда по-консенсусен и отворен към журналистите. Кое направи впечатление - тези хора не знаят какво искат, освен да обърнат внимание върху себе си. Да се каже, че всяка партия щяла да си каже, след като народът реши, ми се струва, че е в нарушение на Конституцията. Дебатът за свикване на ВНС се предшества от проект. Не може ти да предизвикваш партиите, които по принцип не са за промяна на формата на управление, даже обратното. Партиите са си заявили позициите и няма какво да ги питаш".
Има 2 варианта за водене на битка, отбеляза специалистът и обясни: 

"В единия командирът казва "Напред!", а в другия - "След мен!". В момента ИТН казва "Напред" на хората, но не им дават посока. Зрелите политици са тези, които знаят посоката и казват "Аз ще ви поведа! След мен!". 

Част от въпросите на патриотичния сектор не са допустими - за ЛГБТ пропагандата и за развитието на енергетиката, смята доц. Киселова. Според нея въпросите за еврото, при които се иска отлагане, са допустими

Въпросът на ИТН за референдум е допустим на ръба, каза специалистът по конституционно право и обясни:

"Във внесените мотивите има аргументация, че хората по принцип трябва да бъдат питани. Това не са аргументи за това, че е необходима промяна на формата на управление".
Доц. Наталия Киселова коментира и ключовите промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор: 

"Имаше няколко различни идеи, които са противоречиви като философия. Те не бяха обсъдени заедно, а поотделно. Беше приет проект на "Възраждане", който предвижда част от прокуратурата, в случая НСлС, да може да разследват главния прокурор, неговите заместници и председателите на върховни съдилища". 
Имахме усилия да се разтегли процедурата и затова се създаде впечатление, че има приет текст, но става дума за нещо по-различно, изказа мнението си тя. По думите й не е проведено гласуване. Днес депутатите биха могли да гласуват, посочи тя, но добави, че според нея това няма да се случи. 

"Имаме един приет механизъм на първо четене, ако имаме и втори - това ще означава сериозна работа за това коя от двете процедури да се възприеме", коментира специалистът по конституционно право. 

Всеки, който е извън събранието, е очаквал да има стремеж депутатите да се обединят около идеи и законопроекти, каза доц. Киселова. По думите й обаче тъй като блоковете бяха доста рехави и се създаваха временни мнозинства - "това даде възможност за задачи, които едва ли са си формулирали в самото начало, като започваше този парламент, да бъдат постигнати". 

Това време за търсене на мнозинство за съставяне на правителство беше използвано за временни решения - всеки да си направи предложения и като дойде време за предизборна кампания, като знаме да си го изведат, коментира тя. 

Тази процедура ако не бъде доведена до край, "Възраждане" ще поддържат тезата, че те са предложили по-добър вариант, отбеляза доц. Киселова. 

Според нея всеки проект може да бъде критикуван като философия или изработка

"Разговорът е много по-сериозен, отвъд този законопроект. Трябваше да бъде направена по-сериозна оценка на законодателството за мястото и ролята на главния прокурор не само в наказателния процес, но и в други нормативни актове".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Костов

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт

"Президентът Румен Радев узурпира власт   със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна". Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г., и припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3-ти ноември и втори път на 9-и декември -..

публикувано на 27.03.23 в 13:01
Снимката е илюстративна

Сигнали за бомба в училища в София, Варна и Бургас

Сигнали за поставени взривни устройства са получени по имейл в най-малко 16 училища в София. На места учебните занятия са прекратени и полицията претърсва сградите. До момента няма намерено нищо притеснително.  Сигналите са подадени в училища по имейл в няколко столични квартала. Най-много са получените сигнали в училища в кварталите "Хаджи..

публикувано на 27.03.23 в 12:29
Никълъс Михайлов и  Йордан Киров

БДЖ награждава учениците, предотвратили железопътна катастрофа с бързия влак Варна – София

Професионалната гимназия по жп транспорт „Никола Вапцаров“ в Горна Оряховица е единственото училище в България, където се изучават само специалности, свързани с железниците . Четири са защитените специалности, по които учат стотина ученици в редовна и индивидуална форма на обучение. Училището предлага дуална форма на обучение и учениците в 11-и и..

публикувано на 27.03.23 в 12:27
Росица Матева

До днес избирателите с трайни увреждания могат да подават заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия

Хората с трайни увреждания ще могат да гласуват на изборите на 2 април в 240 подвижни секции. Днес изтича срокът за подаване на заявления за включване в тях, напомни говорителят на ЦИК Росица Матева: "Тези избиратели, които имат трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборно помещение и са пропуснали да подадат заявление за..

публикувано на 27.03.23 в 12:26
Лъчезар Близнаков, главен инспектор от Пътна полиция

Наредбата за контролните точки разширява възможностите за отнемане на шофьорската книжка

Наредбата за контролните точки, която беше публикувана в Държавен вестник, разширява възможностите за отнемане на шофьорската книжка на водачи извършили нарушения. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция. Нарушенията, които водят до най много тежки катастрофи у нас са тези, за които се увеличава броят на отнетите..

публикувано на 27.03.23 в 12:19
Димитър Маринов

Димитър Маринов: НЗОК е предложила промени за рецептите с лекарства, които не зачитат правата на пациентите

Димитър Маринов: НЗОК е предложила промени за рецептите с лекарства, които може навредят на пациентите Да отпадне правото на пациента да получи само част от предписаните по Здравна каса лекарства, а аптеките да бъдат задължени да отпускат или цялата терапия, или да не отпускат никакъв медикамент. Тази промяна може да залегне от 1 април в..

публикувано на 27.03.23 в 12:16
Пламен Димитров

КНСБ иска ръст на доходите за всички в бюджетната сфера с 10% от 1 юли

КНСБ настоява за ръст на доходите за всички работещи в бюджетната сфера с 10 процента от 1 юли 2023 година, за да се компенсира прогнозираната инфлация до края на годината. Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира, че ако за една или за няколко години не се спазват 3 процента бюджетен дефицит, няма да се наруши дългосрочната фискална..

публикувано на 27.03.23 в 12:05