Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 и 2 февруари - Дни на предизвикателствата

Момчил Дамянов
Снимка: Ани Петрова

Дни на предизвикателствата ще се проведат за 17-и пореден път на 1 и 2 февруари. Пред БНР планинският водач Момчил Дамянов разказа какво включва програмата:

"В първия ден ще има каузи, ще имаме гости от ПСС, с които ще има беседа и дискусия, бегачески мероприятия. По-сериозното е последният филм в края на вечерта - едно спускане от Гашербрум II. Нямаше как да не се сетя за Боян Петров и неговите 8-хилядници". 



Билетите вече са в продажба. Те могат да се закупят онлайн, а също и на място преди откриването. Специални гости на събитието ще са екстремният скиор и гид от Шамони Гийом Пиерел и французинът Тиери Рено, планински водач с дългогодишна кариера.

"Присъствието на двамата водачи ще има екологична нишка, защото те работят в Шамони. Работата в Алпите на планинския водач е тясно свързана с ледниците. Те много страдат от това, което се случва в момента. От една страна те намаляват. От друга страна през лятото стават много трудно проходими. /.../ Третата причина е, че едни скали, които вечно са били замръзнали, поне от 40 хил. години, изведнъж започват да се размразяват. Това причинява невероятни срутвания по стените в Алпите. Процесът е скорошен, от 30 години е започнал да се вижда ясно, и неговата скорост се увеличава", разказа Момчил Дамянов в предаването "Хоризонт до обед". 

Той бе категоричен, че българската планинарска общност има много изявени скиори и катерачи: 

"Въпросът е, че тук много трудно се случват нещата. Ние сме с едни 200 години назад общо в културата. Когато се обяви нещо - някакъв подвиг или постижение, продължават коментарите да са "Този какво прави там? Защо го прави? Това са рискове. Само спасителите да ходят да го спасяват", т.е. много по-трудно преминават тези неща. Във Франция, Швейцария, Италия тези неща се приемат с голяма радост и висока оценка".

Близо 10 филма ще бъдат показани в рамките на програмата на Дни на предизвикателствата. Досега те не са показвани на голям екран в България. Филмите разказват за различни дестинации и истории на хора. 

Момчил Дамянов предупреди хората да внимават в планината, защото в момента ситуацията е много сложна:



"Имахме много топъл декември и начало на януари без сняг. Въпреки това отдолу имаше една покривка, която стана чист лед. Върху тази ледената покривка сега падна сняг. Лавинната опасност е много голяма. Като добавим и много силните ветрове преди седмица - моят съвет е да се ходи само на места, на които са сигурни, че не падат лавини. Има такива места, може да се намерят. Никакви импровизации да не се правят, защото в момента планината е доста сериозна във високата си част". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енергийния регулатор..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14