Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Съединените щати имат възможност да прекратят конфликта в Украйна, но не го правят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Кремъл заявиха, че Съединените щати имат възможност да прекратят конфликта в Украйна, но не го правят. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Джо Байдън може да даде съответните указания на Киев и всичко да приключи, но в момента от Белия дом не искат да го направят.

По време на ежедневния си брифинг за пресата Песков отбеляза, че Белият дом по-скоро проявява нарастващ интерес към доставката на оръжия за Украйна.

Забележките на Песков се отнасят до най-новите декларации за военна помощ от американското правителство и неговите съюзници. По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че на Украйна ще бъдат предоставени 31 бойни танка "Ейбрамс" (Abrams).

Междувременно руският президент  Владимир Путин обвини "неонацистите в Украйна", че извършват престъпления срещу мирни граждани.  Руският лидер говори по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

Путин заяви, че "неонацистите в Украйна" са извършили "престъпления срещу цивилни" и "етническо прочистване".

"Забравянето на уроците от историята води до повторение на ужасни трагедии", посочи Путин в писмо по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. "Всеки опит за ревизия на приноса на страната ни за Великата победа всъщност означава оправдаване на престъпленията на нацизма“ и "отваря пътя за възраждане на неговата смъртоносна идеология", написа още Путин.

На 27 януари 1945 г. съветската Червена армия освобождава концентрационния лагер Аушвиц.

В реч по същия повод украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че "безразличието и омразата" все още убиват хора, без да назовава пряко руското нашествие в Украйна. 

От Киев призоваха ЕС да включи "Росатом" в санкционния си списък, но Унгария блокира подобно решение заради АЕЦ "Пакш", която планира да разшири с помощта на Русия.

Брюксел удължи до края на юли санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер. На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им бъдат повдигнати обвинения, а следващия месец ще бъдат изправени пред съд. В изявление на..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на полицията са претърсили помещенията на мола.  Заради сигнала, подаден на електронна поща, се наложи..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храмът във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от национално значение.  Това е важно, за да може по-бързо да бъдат намерени нужните четири милиона лева за..

публикувано на 29.03.24 в 16:55

Омбудсманът възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу намерението на Министерството на образованието и науката да въведе такса за повторно явяване на матура за повишаване на оценката.  Идеята е залегнала в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.  За повишаване на оценката от матурата ще се плаща..

публикувано на 29.03.24 в 16:34
Герхард Шрьодер

Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за спиране на войната с Украйна

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна.  Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция трябва да подновят опитите да се намери примирие между Русия и Украйна.  Герхард Шрьодер все още..

публикувано на 29.03.24 в 16:33

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27