Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"След края на историята" с Александър Сивилов: Забравеният Сталинград

доц. Александър Сивилов
Снимка: Стоп кадър

Преди 80 години, на 2 февруари 1943 г., завършва Сталинградската битка. Това е едно от най-кръвопролитните сражения в историята на човечеството. В същото време то обръща хода на войната и довежда до победата на СССР и Западните съюзници в нея.

Въпреки че за сблъсъка е писано и говорено много, повечето хора не знаят, че то е планирано от германското командване като спомагателно. Основната цел на кампанията на Вермахта през 1942 г. е преодоляването на Кавказ и превземането на нефтените находища в Баку. Немските войски са разделени на две групи. Основната „А“ е тази, която се насочва на юг. Втората „Б“ има за цел да стигне до Сталинград и същевременно спомагателна функция да защитава северния фланг на другата групировка.

Градът на Волга е с голямо значение поради няколко причини. На първо място се намира най-близо до немските позиции и неговото превземане би прекъснало напълно корабоплаването по реката. Към 1942 г. тя е една от основните транспортни артерии на СССР. На север по нея се движат големи количества нефтени продукти, идващи от пристанищата на Каспийско море. На юг отиват оръжия, храна и подкрепления за войските, които се сражават на подстъпите на Кавказ. Другата важна причина градът да бъде определен за важна цел е чисто пропагандното му значение. През 1941 г. Вермахтът не успява да превземе нито Ленинград, нито Москва. Оказва се, че огромната победа, която трябва да е короната на „светкавичната война“ се изплъзва от ръцете на Хитлер. Поради това градът, който носи името на Сталин получава и съвсем друго значение. Успехът там би бил черешката на тортата в голямата кампания от 1942 г., като същевременно би улеснил напредването на войските към Баку неимоверно. Освен това там са разположени и някои от най-големите индустриални мощности в южните части на СССР. Тяхното спиране би довело до проблеми със снабдяването на цялата Червена армия.

Въпреки че сраженията на подстъпите към Сталинград започват още през юли истинската градска война настъпва в края на август.

Огромен проблем за защитниците е големият брой цивилно население, което бяга от немските войски и се стича в регионалния център. Евакуацията е слаба, като съществува и теорията, че от Москва искат по този начин да мотивират войниците, които се сражават на отбранителните линии.

Един от най-покъртителните примери е на съветския 1077 зенитен артилерийски полк. Той е съставен предимно от жени доброволци. Разполага с три батареи и на 23 и 24 август те посрещат настъпващите машини на 16 танкова дивизия на Вермахта, които са подкрепени от самолетите на 4 въздушен флот. Момичетата защитават Тракторния завод, който е един от най-важните райони в града. Сражението е неравно. Германците са потресени когато превземат позициите и разбират, че са се сражавали срещу девойки на 18 – 20 години. Загубите за танковата част в това сражение са огромни – 83 машини. Това е само началото. Херман Гьоринг обещава на командващия 6-та армия, генерал Паулус, че самолетите му ще изравнят града със земята и другите войски ще влязат безпроблемно. Тежките бомбардировки на централните части избиват десетки хиляди жители и бежанци. Падналите сгради се превръщат в барикади и укрития за защитниците от 62 и 64 съветски армии. Техническото и количественото превъзходство на германците се изгубва в руините на града. Съветските войски се бият за всеки етаж и всяка сграда, а през нощта успяват да преминат по подземните тунели и канализацията и често излизат в тила на противника. Командирите на Вермахта не са виждали подобно нещо. Често те не могат да използват тежка артилерия и авиация, защото съветските части копаят окопите си и правят укритията си на 10-20 метра от противника.

Напредването на времето и отказа на германското главно командване да изтегли войските си играе в полза на СССР. През лятото на 1942 г., евакуираната съветска индустрия започва да работи отново. Към фронта потичат танкове, оръдия и всякакво друго въоръжение. Освен това, съветското командване решава да подготви контраудар. Планирана е операция „Уран“, която започва на 19 ноември 1942 г. Войските на Югозападния, Сталинградския и Донския фронт успяват да обкръжат групировката на генерал Паулус. Херман Гьоринг обещава на Хитлер, че германската авиация ще снабдява армията в Сталиград с всичко нужно. Реалността се оказва коренно различна. Германските войници са изоставени на произвола на руската зима и настъпващата Червена армия. Независимо, че на Паулус е присъдено маршалско звание и според кодекса на честта той трябва да се самоубие, командирът се предава на съветските войски на 2 февруари. Сражението завършва с огромни жертви и от двете страни. До днес се водят спорове за това колко са военните, които умират там. От страна на Германската армия и съюзническите войски най-ниската цифра е 600 хиляди общо. За съветските сили това също е най-малкото възможно количество на загиналите и изчезналите. Цивилните жертви са оценявани в различните изследвания между 100 до 300 хиляди души.

Днес политиците са забравили тази история. Събитията от последната седмица ни показват, че отново на почти същите места едни срещу други ще се изправят германските срещу руските танкове. Градове вече започнаха да изчезват. Лицето на днешната война е изключително страшно, защото се унищожават два братски народа. Украйна е превърната в изкупителната жертва на съревнованието между Изтока и Запада, а уроците на историята явно нямат никакво значение.

Най-тъжното е, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която десетилетия гарантираше мира на нашия континент, буквално изчезна след санкциите на Запада срещу Русия. Докога ще позволим на политиците да вдигат ставките на напрежението? Докъде може да стигне то? Просто трябва да се обърнем назад и да видим как преди 80 години, при Сталинград са умирали съветски момичета и млади германски танкисти и никой от тях не искал да бъде там и да воюва. Ще позволим ли на историята да се повтори?!

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Даниела Попова: Здравословни храни, но не от нашите ширини, могат да ни вредят

Преди летния сезон все повече хора се питат "Как да отслабна" и всеки иска да отслабне бързо и лесно. Експертите съветват, че е най-правилно това да стане чрез здравословно хранене и спорт. Оказва се обаче, че и зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози .  Много често се сблъскваме с..

публикувано на 24.03.23 в 15:41

Д-р Цветомила Дудевска: Има ръст на случаите на туберкулоза след пандемията

На 24 март от 1996 г. насам се отбелязва Световният ден за  борба с туберкулозата. Първата у нас специализирана болница за активно лечение на белодробни болести - в Троян, организира Десетдневка на отворените врати и безплатните прегледи за туберкулоза ще продължат до края на месеца. Безплатни прегледи за туберколоза в цяла България..

публикувано на 24.03.23 в 09:42

Пекари от Добричко работят на минимална печалба, за да не поскъпва хлябът

С масовото покачване на цените на хранителните продукти за българите става все по-трудно осигуряването на достатъчно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци на трапезата. Потребителите са особено чувствителни спрямо цената на хляба, особено след като се лансира идеята за връщане на ДДС на хляба. На този етап няма обективни причини да се..

публикувано на 24.03.23 в 08:38

Горски специалисти очакват по-големите глоби и повечето сигнали да намалят нарушенията в горите

Десетократно увеличените санкции за незаконен дърводобив в горите ще има респектиращ ефект, но проблемите с ниската събираемост на глобите остават. Липсва и методика, която да разграничава административното нарушение от престъплението. Така специалисти коментират промените в  Закона за горите. Отчита се положителният ефект от електронното..

публикувано на 24.03.23 в 07:05

Съюзът на птицевъдите предупреждава: 2,5 милиона яйца от Украйна може да се появят на пазара като български

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна , които обаче още не са на пазара.  Това съобщи пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, който изрази опасения от премаркирането на яйцата като български. "Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа..

публикувано на 23.03.23 в 07:53
Даниел Парушев

Даниел Парушев: Един път завинаги трябва да се затвори темата с обновяването на общежитията

От 1 март в Софийския университет "Св. Климент Охридски" наемите за студентските общежития са повишени с 40% . 24 лева без консумативите е сумата, която към днешна дата заплаща един студент, като преди това е била 18 лв. Останалите висши училища в страната към момента са запазили цените си. Това обясни пред БНР Даниел Парушев, председател..

публикувано на 21.03.23 в 10:35
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща

Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща . За съжаление, това остава невидимо за по-голямата част от хората. В обществото се възприема като натоварваща професия, която е трудно да се практикува.  Това коментира пред БНР Миряна Сирийски - програмен директор на Фондация "Светът на Мария".  "Ти всъщност си ориентиран около..

публикувано на 21.03.23 в 09:49