Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представител на компанията

"Локхийд Мартин": Вече започна процесът по производство на българската партида изтребители

Ф-16 от конфигурацията Блок 70/72 излиза от завода в Грийнвил, Южна Каролина, 21 ноември 2022 г. Машината е предназначена за Бахрейн.
Снимка: Локхийд Мартин

Можем да кажем, че вече започна процесът по производство на българската партида изтребители, каза пред Нова телевизия Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа на компанията "Локхийд Мартин". 

"Ф-16 се произвежда повече от 40 години в нашите заводи, така че не е нещо ново за нашата компания. Тази седмица имахме тестови успешен 50-минутен полет, така че този модел вече лети и ще произведем доста от него до 2025 г.  Още шест държави искат F-16. Двама от пилотите ни с прякори Сирената и Професионалистът пилотираха изтребителя, а това е крайъгълен камък в това, което правим. Те дадоха много добра оценка за състоянието им", заяви Лин.

В края на миналата година парламентът одобри придобиването на още осем нови изтребителя Ф-16 Блок 70 и оборудване за тях. 

"Българският изтребител вече е на производствената ни линия, в момента тече основният монтаж. Все още нямаме и осемте изтребителя, които са поръчани в първата партида, засега на линията е само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети следващата година", каза Джонатан Лин. Той добави, че доставките се изпълняват по вече договорения механизъм, конкретните дати са записани в договора между американската и българската държава. Работим по това да ги имате около 2025 г., посочи представителят на "Локхийд Мартин", цитиран от БТА.

Като отбеляза, че F-16 се произвежда вече няколко десетилетия, Лин добави" "През годините го надграждахме, усъвършенствахме го и влизайки в ерата на Блок 70-72 направихме подобрения, които качват качеството на изтребителя към поколение 4+". 

"Новата радарна система е с изцяло електронно сканиране, която наподобява радарната система на Ф-35 – така че извадихме някои уроци и технологии, които сме взели от петото ни поколение изтребители и сме ги пренесли в четвъртото", каза Лин, като обясни, че това е 4+. Вълнуващо е, че България ще има такава технология в своите изтребители, смята той. 

Второто нещо е автоматична система за избягване на сблъсък, която спасява живота на пилотите. "Това, което тази технология реално прави – да кажем пилотът изгуби съзнание или по някаква причина загуби възможност да пилотира изтребителя, тогава софтуерната технология се намесва и стабилизира машината", обясни Джонатан Лин. 

Той съобщи, че няколко наши пилоти се обучават в момента в тренировъчния център в Аризона. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там. Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в бълтарски ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург. През 2020 и 2021 година, фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг. Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси. Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на Министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46