Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още двама полицаи от Мемфис бяха освободени от задълженията си след смъртта на Тайри Никълс

Тайър Никълс бил бит, след като е спрян за проверка на 7 януари, умира в болница 3 дни по-късно
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още двама полицаи от американския град Мемфис бяха освободени от задълженията си след смъртта на Тайри Никълс, който почина след арест, при който органи на реда са използвали насилие.

Общо седем полицаи са освободени от длъжност във връзка със смъртта на Никълс, в това число петте, които са уволнени и изправени пред обвинения в убийство, съобщава Си Би Ес. Всички те са били отстранени на 8 ми януари при започването на разследването ден след ареста. Възможно е да бъдат повдигнати и нови обвинения.

Единият от обявените нови отстранени полицаи според властите е участвал в първоначалната пътна проверка и е използвал електрошоково оръжие.

Видео от ареста и побоя над Никълс бе пуснато в общественото пространство в петък и сцените с полицейска бруталност доведоха до протести в различни точки на страната. 29-годишният мъж-афроамериканец е починал след като е бил спрян от полицаите в Мемфис на 7ми януари след съмнения за безразсъдно шофиране. Той умира три дни по-късно.

Петимата полицаи участвали в задържането и обвинени в убийство също са афроамериканци. Полицият, извършил първоначалната пътна проверка е бял. Идентичността на седмия полицай не е обявена.

Междувременно в понеделник адвокатите на семейството на Никълс поставиха под въпрос действията на властите и като попитаха “защо белият полицай намесен в това брутално нападение бе (досега) закрилян от очите на обществото и…от достатъчно (ниво на) отговорност".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великотърновски храм, строен от Колю Фичето, очаква ремонт

Великотърновският храм "Св. св. Кирил и Методий", който е национален паметник на културата, е в много тежко състояние и чака ремонт. През това време десетки миряни даряват труда и парите си, за ремонт на църковния покрив.  Църквата в квартал "Варуша", носеща името на славянските първоучители, е строена от майстор Колю Фичето и след нея той..

публикувано на 03.05.24 в 09:32

Мария Матеева-Казакова: Трябва да се молим за Възкресението на България!

" Изправени сме пред поредни сериозни избори, които за съжаление се оказват много по-дълбоки , защото българската демокрация натрупа много грехове за последните 35 години".  Това коментира пред БНР политологът д-р Мария Матеева - Казакова. И продължи:  " Може би е време да помислим сериозно дали не трябва да кажем "Вън търговците от храма" ,..

публикувано на 03.05.24 в 09:12

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", вече е 59-а

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на България, "Репортери през граници" посочва..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Награждаване на изпълнителите в класацията БНР Топ 20

Тази вечер Българското национално радио ще връчи наградите на изпълнителите в класацията БНР Топ 20.  Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20 Продуцентът на класацията и музикален редактор в програма "Хоризонт" Здравко Петров сподели: "Ежегодните годишни награди на класацията "БНР ТОП 20" включват шест..

публикувано на 03.05.24 в 08:50

Обущарят Трайко Миладинов: Ремонти в политиката няма

Обущарят Трайко Миладинов смята, че има шанс в ремонтите - не само на обувките, но и на човешките взаимоотношения. Като че ли обаче не беше много сигурен за ремонтите в политиката: "Когото и да избереш - по-лоши идват, по-добри не идват. Само гледат интереса и това е. Как да се ремонтира - уж към нови, към ново, а пак сме си на това дередже...

публикувано на 03.05.24 в 08:49

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето (обновена)

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

обновено на 03.05.24 в 08:37

Иван Сунгарски: Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си

Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си . Това каза пред БНР Иван Сунгарски - народен представител от СДС в 37-ото и 38-ото Народно събрание.  "Винаги има надежда, когато имаш нагласата да се вгледаш в себе си. Надявам се, че тази бездуховност, тази безотговорност на хората, които имат отговорността да управляват тази държава,..

публикувано на 03.05.24 в 08:21