Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Страхливците нямат място в българската политика

Във връзка с домашното насилие най-важният закон е Наказателният кодекс, каза социологът

Снимка: Ирина Недева

"Всички партии се спасиха. Това е много страшен фемонен. Това означава, че хората се страхуват да заемат позиция, че изборите са му целта - да се докопаме до кокала е по-важно от решаването на изключително важни проблеми. Страхливците нямат място в българската политика".

Това заяви пред БНР социологът Алексей Пампоров относно неприетите поправки в Закона за домашното насилие. 

ГЕРБ се разцепи по този въпрос, там имаше различни позиции, посочи той, но добави, че големият проблем е, че "над 80 депутати се изплашиха и не влязоха в зала". 

Най-важният закон е Наказателният кодекс, категоричен бе Алексей Пампоров в интервю за предаването "Хоризонт до обед" и обясни: 

"Целият проблем с домашното насилие в България е, че това се третира като нещо, свързано с частното право и ако ви набият, вие сами трябва да се оплачете, и ако не се оплачете - нищо не може да се случи. Имаме случаи, при които смазвани от бой жени или възрастни хора отказват да подават жалби, стига се до смъртни случаи. В деня, в който стана този инцидент, син уби баща си и партньор намушка жена си. В един и същи ден имаме два случая с убийство, свързано с домашно насилие, и казваме "В България няма проблем" - напротив - имаме сериозен проблем".

Според него този отпор от страна на политическите партии по въпроса е заради некомпетентност, непознаване на проблема и предразсъдъци:

"Това е некомпетентност и опит да се показват мускули. Законопроектът на БСП не беше никак лош, но другите, опонентите им, гласуваха срещу него, защото е на БСП".

По думите му обаче законопроектът на БСП не е бил доизкусурен. Той посочи, че има нужда от кризисни центрове във всеки областен град, но:

"Това беше страхотно, което БСП предлага, но то изобщо не беше съобразено със Закона за социалните услуги. Начинът, по който беше предложено и формулирано, демонизирането на НПО-тата - отдавна е доказано, че е много по-ефикасно за държавата и общините да се извършват делегирани услуги. Вместо да поддържате огромен щат от държавни и общински служители, да делегирате това на НПО-та и частни фирми да изпълняват с по-добра, засилена супервизия. Сега Законът за социалните услуги въвежда такава супервизия и намалява възможността за злоупотреби". 

Според социолога другият законопроект по темата - този на "Демократична България", е бил идеално направен и е съответствал на всички разпоредби и норми, които се изискват. 

"За да може да се предприемат адекватни действия, трябва да се покаже системност. Не може да се покаже системност, ако няма регистър. Регистърът беше ключово важно", коментира Пампоров. 

Друго важно нещо в закона беше да се разшири обхватът на жертвите, подчерта още той и обясни:

"Ако твой сегашен интимен партньор започне да те тормози, да те малтретира, да те обижда, да се отнася зле с теб, не може срещу него да бъдат предприети никакви действия по Закона за домашно насилие, ако не живеете заедно в едно домакинство - това е безумие. Ако не споделяте веднъж дневно хранене и общ бюджет - край, вие нямате домашно насилие. Това е правен абсурд". 

Относно случая с лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и сина му, Пампоров изказа мнение:

"Той инкриминира сина си. Прокуратурата на база на това, което той обяви в медиите, може да се самосезира. Това са недопустими изказвания срещу правата на гражданите. По-странното е, че към момента прокуратурата във Варна очевидно не действа по въпрса. Нямаме задържане на някой, който призовава към насилие".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуствен интелект в образованието?

Ивайло и Мирела са ученици в 12 клас в Природо-математическата гимназия в Ловеч. Вече са изпробвали уменията на ChatGPT. "Използваме го за задачи по математика. Учудващо си реши задачата с една грешка в началото, но като му кажеш какво е сгрешил, си го поправя и си решава задачата. Когато се задава въпрос на български, малко греши.  Бърка доста на..

публикувано на 20.03.23 в 11:12

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има..

публикувано на 20.03.23 в 09:28

Инж. Ирена Колева: Стойността на радон трябва да влезе в техническия паспорт на сградата

"Много би ми се искало стойността на радон да влезе в техническите паспорти на сградите ". Това заяви пред БНР инж. Ирена Колева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя е категорична, че качеството на сградите у нас не е високо, дори при луксозното строителство : "Не мога да кажа, че има сграда, в която аз съм влизала, и..

публикувано на 16.03.23 в 11:53

Расте броят на възрастните, желаещи да ползват домашен социален патронаж

Предизвикателство за общините е да не изоставят нито един човек , който има необходимост от подкрепа с топла храна, подчерта пред БНР Росица Димитрова, съпредседател на комисията за социална политика на НСОРБ, директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново. " Да не утежняваме техния бюджет, който е оскъден ...

публикувано на 16.03.23 в 11:12
Соня Спасова

Соня Спасова: 60% от хората плащат кеш закупените онлайн стоки

Около 60% от хората, закупили стока онлайн, плащат в брой на място, след като я получат , посочи пред БНР Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център.  По думите й хората не трябва да се притесняват от плащането с кредитна или дебитна карта . Много от чуждите търговци предлагат основно такова разплащане. При него има допълнителни..

публикувано на 16.03.23 в 09:46
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Падане на валутния борд и заем от МВФ са равни на финансов Армагедон за България

"В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца , като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена..

публикувано на 16.03.23 в 08:01
София Владимирова

София Владимирова: Ако журналистът няма позиция, интервюто може да го дадем и на изкуствения интелект

"Допустимо ли е спортен журналист да бъде свален от ефир, защото е изразил политическа критика към правителството? Не е ли това право на свободно изразяване на всеки човек? Ние казваме ли,  приемаме ли като общество, че журналистът няма право на собствено мнение , няма право на политическа критика? Аз такова нещо не приемам. Очевидно такова нещо не..

публикувано на 15.03.23 в 09:50