Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роми нападнаха горски служители край Дупница

Снимка: БГНЕС

Пореден опит за саморазправа от страна на потенциални нарушители осуетиха служители от Горското стопанство в Дупница. които са нападнати от роми в близкия кв. "Гиздова махала", съобщават от Югозападното държавно предприятие. Двамата горски успяват да се измъкнат и да сигнализират полицията и компетентните органи. Така предотвратили саморазправата Още от кореспондента Кирил

Инцидентът станал около 23.00 часа предната вечер. Горските служители В.Б. И В.В. дежурят в района на разклона за сметището на град Дупница, когато забелязват фарове на приближаващи се автомобили. Автомобилите, идващи от "Гиздова махала", спират на около 500 метра.

Група лица с челници и без автомобили, се насочва към автомобила, в който са двамата служители. Приближавайки на около 100-150 метра, става ясно, че групата е от над 50 души. Разделят се на две, като едната част от хората започват да тичат към служебния горски автомобил, а другата група прави опит да препречи пътя на автомобила в посока ж.к. "Бистрица".

Двамата служители успяват да се измъкнат от направения капан и да сигнализират компетентните органи.

Районът е с висока концентрация на нарушения по Закона за горите. Имало е и предишни случаи на отправени заплахи за саморазправа с горски стражари в района. Такива ситуации пречат на служителите да изпълняват задълженията си.

В тази връзка на 11-ти януари тази година в писмо до РУП - Дупница е предоставен списък с имена на системни нарушители, многократно залавяни в момент на незаконна сеч на дървесина и е поискано съдействие за предотвратяване на подобни опити за саморазправа. Вероятно заради това ромите са решили да си отмъстят на горските, като им устроят засада по време на дежурство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Вълчев, консул на България в Истанбул

В Турция подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения

Изборните книжа и машините за гласуване вече са получени и подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения. Това съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев във връзка с предстоящите избори за членове на Народно събрание и Европарламент в неделя. Общо 166, или малко над 20 процента от всички избирателни секции..

публикувано на 06.06.24 в 05:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия също може да доставя далекобойно оръжие в някои региони на света

Удари по Русия с участието на западните страни означават пряката им намеса във войната в Украйна и Москва ще реагира. Тя също може да доставя далекобойно оръжие в някои региони на света. Това каза руският президент Владимир Путин на среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург: "Ако някой мисли, че е възможно да се доставя такова оръжие в..

публикувано на 06.06.24 в 04:29
Снимката е илюстративна.

Четирима души загинаха, след като пътнически и товарен влак се сблъскаха в Чехия

Четирима души са загинали, а 26 са били ранени, след като пътнически влак се е сблъскал с товарен влак в Чехия късно снощи, съобщава Ройтерс, като цитира управителя на административната област. Катастрофата е станала в град Пардубице, който е на 120 км източно от столицата Прага и е част от главния железопътен коридор в тази част на страната. Двете..

публикувано на 06.06.24 в 04:19

YouGov: "Реформирай Обединеното кралство" се доближава до консерваторите

Крайнодясната партия "Реформирай Обединеното кралство" на популиста Найджъл Фарадж вече се доближава на два пункта от консерваторите, според последното проучване на YouGov за "Скай нюз". Последното ексклузивно седмично проучване, проведено в понеделник и вторник, преди първия пряк телевизионен дебат между Риши Сунак и Киър Стармър, дава преднина на..

публикувано на 06.06.24 в 04:09
Завод

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите изтребители Ф-16

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите Ф-16. Споразумението за това е било подписано от производителя "Локхийд Мартин" и българското предприятие по време Международното изложение "Хемус 2024" в Пловдив. Подчиненото на Министерството на икономиката предприятие "Авионамс" ще изпълнява три от общо шестте проекта по индустриално сътрудничество...

публикувано на 05.06.24 в 22:12

Путин: За Русия е без значение кой ще спечели изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време на 27-ия Международен икономически форум в Санкт Петербуг, че Москва "не се интересува" кой ще спечели изборите в Съединените щати, предаде Ройтерс. "За нас крайният резултат няма голямо значение", отбеляза Путин, добавяйки, че не вярва, че ще има много големи промени в политиката на..

публикувано на 05.06.24 в 21:39
Вон Гетинг, първи министър на Уелс

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие в парламента

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие, гласуван в парламента на тази част от Обединеното кралство. В парламента на Уелс, който е известен още като Сенед, 29 депутати гласуваха в подкрепа на предложението за недоверие към Вон Гетинг, срещу 27 против. Гетинг, който е от Лейбъристката партия, е първи министър едва от..

публикувано на 05.06.24 в 21:28