Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК обяви хронограмата на изборите

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия оповести сроковете за различните дейности, свързани с парламентарните избори на 2 април.

До 5 февруари посланиците ни трябва да поискат от приемащите държави разрешение за провеждането на изборите, ако такова се изисква, а още утре Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на секциите извън страната, включително реда и организацията за гласуване на българските граждани зад граница. 

Крайният срок, в който партии и коалиции ще подават заявления за регистрация за участие в изборите, е 17 ч. на 15 февруари. Инициативните комитети ще се регистрират в РИК до 17 ч. на 20.02.23. Регистрацията на кандидатските листи в районните комисии ще се извършват до 17 ч. на 28.02.23. 

На 01.03.23. в ЦИК ще се изтегли жребият с поредните номера, под които регистрираните формации ще фигурират в бюлетината.

Откриването на предизборната кампания е в 00.00 ч. на 03.03.23., а краят и е 24.00 ч. на 31 март.  Съставите на секционните избирателни комисии ще бъдат назначени не по-късно от 7 март, а тези в чужбина - до 20 март. 

На 11 март окончателно ще се определят местата в държавите, в които ще се образуват секциите извън страната и броят на избирателните секции във всяко място. Самите секции се образуват със заповед на ръководителя на посолството или консулството до 14 март.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка удари Габрово, Севлиево и околните села

Градушка удари Габрово, Севлиево и селата в района. Както в късния следобед вчера, така и днес се изля силен дъжд, придружен с гръмотевици. На места ледените късове са големи колкото череши, свидетелстват жители на севлиевски села. 

публикувано на 04.06.24 в 18:55
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо

Социалният министър очаква безработицата да спадне до 4%

През тази година се очаква нивото на безработица в България да намалее до 4 процента, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77 на сто. Това е посочил служебният социален министър Ивайло Иванов при разговора си с директора на Международната организация на труда Жилбер Хоунгбо в рамките на 112-ата сесия на Международната конференция на..

публикувано на 04.06.24 в 18:51
Брюксел, 4 юни 2024 г.

Земеделски производители протестират в Брюксел срещу политиките в околната среда и земеделието

Земеделски производители от няколко европейски страни пристигнаха с трактори в Брюксел, за да протестират срещу политиките на Европейския съюз в областта на околната среда и земеделието. Акцията обаче не беше подкрепена от основните земеделски браншови организации в ЕС, които заявиха, че тя не отразява проблемите на техните членове. Фермерският..

публикувано на 04.06.24 в 18:30

Кметът на Босилеград е избран за седми пореден мандат

Владимир Захариев, който е кмет на Босилеград от 2001 година, е избран за седми породен мандат, сочат окончателните резултати от проведените през уикенда местни избори в Сърбия.  За Захариев и оглавяваната от него листа са гласували почти 93% от избирателите. Предстои свикване на общинската скупщина и полагане на клетва на избрания за нов..

публикувано на 04.06.24 в 18:23

Богомил Манчев: Регионът на въглищните централи трябва да бъде обезпечен с перспективни работни места

" Много закъсняхме с популизма си относно въглищната енергетика и не направихме достатъчно необходимо за този регион. Трябва да побързаме, за да може регионът да бъде обезпечен с перспективни работни места за тези хора, а не да им обясняваме, че трябва да копаят въглища до 2100 г. и да няма никакъв проблем. Не, има проблем, когато горим въглища..

публикувано на 04.06.24 в 18:22

Украйна иска още системи Patriot от съюзниците

Русия атакува с крилати ракети град Днипро в Централна Украйна. Местните власти твърдят, че ракетите "Искандер-К" са били прехванати, но фрагменти от тях все пак са поразили жилищен район, предават "Ройтерс" и АФП. Ранени са били осем мирни жители, сред тях едномесечно бебе. Десетки жилища са с избити прозорци и други щети. Късно вчера..

публикувано на 04.06.24 в 17:57
Росен Йорданов

Росен Йорданов: Ефектът от говоренето на президента е талибанизиране на обществото

Човек, който системно толерира разделението в обществото, е трудно да бъде квалифициран като държавен глава . ... Когато говориш по този начин, настройваш емоционално една група от обществото срещу друга. Обществото се талибанизира, Това е ефектът - настройване на хората един срещу друг . Коментара направи пред БНР психологът Росен Йорданов, който..

публикувано на 04.06.24 в 17:38