Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Започваме да чистим фасадите в София, нека разграничаваме графитите от вандализма

Георги Георгиев
Снимка: Евелина Стоянова

Столична община предприема нова инициатива за създаване на места за стимулиране на графити изкуството. Заедно с това вече са разработени и нови правила срещу драскането по фасади и обекти. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви, че въвеждат нова политика за почистването на града.

„Трябва да разграничаваме графитите от вандализма. Лицето на града, особено в централната градска част, е съсипано от вандалски набези. Имаме много оплаквания от граждани“

Започваме със система от правила, обяви той.

графити

„Първата част от тях е свързана с надграждането на възможностите за работа на графити артистите“.

Обособяват се първите 4 пространства за съвременно градско изкуство. Те ще се намират в пространството под "Моста Чавдар", подлезите на естакадата около гара "Подуяне" по протежение на бул. "Ботевградско шосе", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ "Топлоцентрала" и свободна стена в парк "Студентски“.

Оределените места са съгласувани с главния архитект на София Здравко Здравков и обсъдени с представители на общността на графити творците.

Освен това се въвежда бърза и лесна процедура за изрисуване на фасадите. Това ще се случва след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство.

почистване на фасади в София

Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане. Екипите на Столичния инспесторат вече са почистили над 7000 кв.м, подчерта Георги Георгиев.

„Увеличаваме капацитета и създаваме специално звено, което да разполага с ресурси и да почиства фасади на храмове, училища и обществени сгради. Собственици на частни сгради също ще могат да търсят помощ от Столичния инспекторат“

„За начало ще се почистят Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата.

Предвидените глоби за нарушителите са в размер от 100 до 2000 лева.

Главният архитект на София Здравко Здравков подчерта, че много често се нанасят непоправими вреди на паметници на културата, върху които се драска.

„Целта ни е да изчистим града  и да опазим културното наследство, но да се даде ясен знак, че този ефект няма да бъде толериран. Ще проявим механизми на контрол“

Иво Пенов от Столичния инспекторат посочи, че тази протекция ще предпази сградите от повторни надрасквания и ще улесни почистването им, ако има такова. Той очаква дълготраен ефект.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53