Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС планира нов пакет от санкции срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз планира нов пакет от санкции срещу Русия в навечерието на годишнината от инвазията на Москва в Украйна. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението си в Киев. Тя пристигна днес по-рано на официално посещение заедно с половината Европейска комисия.

На пресконференция след като разговаря с украинския президент Володимир Зеленски Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел заедно с партньорите си от Г-7 ще въведат допълнителен таван на цените на руските петролни продукти.

Мярката ще бъде част от десетия пакет от евросанкции, като се очаква по думите ѝ да се приеме до 24 февруари, когато се навършва една година от руската инвазия в Украйна. 

Съществуващите санкции според Фон дер Лайен "подкопават" руската икономика и я "връщат назад с едно поколение", като изчисленията ѝ показват, че сега съществуващата горна граница на цената на петрола струва на Москва около 160 милиона евро дневно.

След срещата си с председателят на Еврокомисията Володимир Зеленски призова за повече санкции срещу Москва, като отбеляза, че скоростта на санкционната кампания на ЕС срещу Русия трябва да бъде увеличена.


Фон дер Лайен пристигна днес по-рано в Киев заедно с половината Европейска комисия. Очакват се срещи с представители на украинското правителство, а за утре е планирана реща на върха ЕС-Украйна.

Сред основните теми са европейската военна и хуманитарна помощ за Киев, както и членството на Украйна в Европейския съюз. 



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34