Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Санремо” 2023 започва на 7 февруари

С песента Brividi  (Тръпки), дуетът Махмуд – Бланко спечели фестивала „Санремо” миналата година. С нея, те ще открият 73-то му издание, което ще се състои от 7 до 11 февруари. Това ежегодно музикално италианско събитие  привлича целият свят със своята музика, модни явления и шоу с продължителност от близо 5 часа на вечер.  

Дните до началото на „Санремо”, се броят чрез  телевизионен клип:  артистичният  директор на фестивала Амадеус заедно с Джани  Моранди, който ще му бъде помощник-конферансие, тичат облечени  като лекоатлети по улици и алеи из интересни от туристическо естество за Италия места. Увличат хора със себе си да бягат заедно с тях към „Санремо”, броейки оставащите до началото му дни. И докато за Джани Моранди не е проблем да прави кросове, защото спортува, за Амадеус това е непознато усилие, но с чувство на хумор  с изтъкнатия певец  създават добро настроение. Така се очаква да бъде и на сцената на театър „Аристон”. На нея ще им партнират през отделните фестивални вечери: Киара Ферани  – една от най-популярните в света италиански блогърки и  съпруга на италианския рапър Федец, Франческа Фаняни  – телевизионна журналистка, Паола Егону – настоящата най-силната волейболистка на Италия  и  актрисата Киара Франчини.  

Конкурентите на 73-ия „Санремо” са 28. Шест от тях са от  „Sanremo giovani” – фестивалът на младите, който се проведе отделно с победител Джанмария. Те ще се състезават наравно  с опитните изпълнители и ще представят нови песни. Сред тях са Елоди, Джанлука Гриняни, Марко Менгони, Ултимо,  Ана Окса и Джорджа, които се завръщат на песенното състезание след 20 и повече години. Ана Окса го спечели  през 1989 г.  в дует с Фаусто Леали с песента „Ti lascerò”. Триумфира сама десет години след това с „Senza pietà” -  Безмилостно, тя  дава сърце и устни на любимия. Джорджа спечели  през 1995 г.  с „Come saprei” – Как може да знам – човекът който си и  да открия твоите фантазия.  Две песни, които остават не само в историята на фестивала!

Запазва се  традицията за дуетни кавър изпълнения  не само на италиански хитове също в състезателната надпревара на четвъртата фестивална вечер: Джорджа ще пее с Елиза, Ултимо с Ерос Рамацоти ще предложи  коктейл от песни на Ерос Рамацоти,  Марко Менгони с британския госпъл хор  Kingdom Choir ще представи хита на The Beatles "Let it be” и все в тази оригинална посока.

Всички конкурсни песни на „Санремо” ще бъдат оценявани от пресцентъра му, от музикални радио  и телевизионни специалисти, от интернет жури, от телевизионните зрители и от жури на общественото мнение. Победителят ще бъде излъчен от изпълнителите класирани на първите пет места след ново гласуване на всички тези журита.

Гостите на фестивала също са от международна класа. Чрез тях, ще се получи прелюдия между класическата естрадна италианска песен и нейните осъвременени стилове.  На сцени извън театър „Аристон” – едната на круизен кораб край Санремо, а друга на един от градските му площади,  ще имат концертни изяви Пиеро Пелу, Франческо Ренга, Акиле Лауро, Федец и др. Пред публиката в театър „Аристон”  ще пеят  американската поп и хип-хоп група  Black Eyed Peas, легендата Пепино Ди Капри, групата I Pooh, Масимо Раниери победител през 1988 г с „Perdere l’amore” - Да загубиш любовта и да ти се прииска да замеряш с камъни съдбата, станала световен хит, Албано, който със съпругата си Ромина Пауър спечели Санремо през 1984 г. с „Cisarà” – „Ще бъде” , актуалнa и в настоящите времена песен: „кажи ми че след цялото това желание за мир, ще има един по-добър свят”…

 Сценографията в театър „Аристон”,  ще е отново много оригинална. Сцената ще наподобява храм, защото исторически театърът е храмът на фестивала и на популярността на италианската песен. Ще бъде ефектно осветен, като от него по традиционната стълба на музикалното събитие ще слизат изпълнителите. Над 2000 зрители на вечер ще могат да се потопят в неговия маратон и шоу oт 20,30 до към 2 часа след полунощ местно време, платили абонамент за петте вечери  между 670 и 1300 евро. За останалите любители на фестивала, първи канал (RAI1) на обществената телевизия , ще излъчва директно мащабното музикално събитие  и за Евровизия.  

Куриоз е, че победители на „Санремо” са били много добри певци, но песните им се забравят веднага, a други  станаха световни хитове. Например,  през 1992-а година спечели Лука Барбароса с „Porta mi a ballare” – „Заведи ме да танцувам” – песен, която не остави следа,  докато групата Måneskin през 2021 година с  „Zitti e buoni”, завладя не само „Санремо”, но и света, накара го и да танцува, което не се бе случвало от времето на Доменико Модуньо. Една закачлива съпоставка в очакване на тазгодишния победител и на групата Måneskin  , която ще е специален  гост на 73-ия Санремо на 9 февруари.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36