Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пилигрими и циници: моята молитвена закуска

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Сигурно сте чули, скъпи съучастници, че главният прокурор беше на пилигримско посещение в Съединените щати, за да вземе участие в т.нар. Молитвена закуска.

Пилигримите, това са пътуващи богомолци, тръгнали към някоя светиня, за да ѝ се поклонят. Обикновено ги рисуват с пилигримска тояжка и кратунка за вода.

Нашият главен прокурор отиде в Щатите без тояжка, дори без бухалка, само по гола кратунка без каскет, за да блести като златно кубе на катедрала.

Старият мислител и дипломат Хенри Кисинджър има една известна максима: Интелектуалците са цинични, а циниците никога не са построили катедрала, казва той. Тука има заигравка с киниците - сократовска школа философи, които действително не са строили катедрали, защото са философствали още в Старата ера, когато никой още не е строил такива църковни имоти.

Хенри Кисинджър, като някакъв Оскар Уайлд, обича да говори с афоризми. Бай Кисинджър е цяла епоха в американската дипломация. Водил е например Стария Буш на поклонение при Мао в Китай. Буш тогава бил посланик в Китай, но фактически всички врати му отварял Кисинджър, който бил много о̀правен по комуникациите. Това е било преди около 50 зими.

Джордж Буш Старши в мемоарите си споделя един анекдотичен разговор от срещата си с Мао. Китайският ръководител вече бил доста стар и казал, че краката вече не го държат, но главата още е наред. Буш го попитал каква е тайната на това дълголетие на разсъдъка. Мао отговорил: слушам съветите на доктора!

Това пък било закачка с мигач към Кисинджър, който е доктор по философия.

Кисинджър, тоя свидетел на епохата, още е жив, вече на 99 години, Господ здраве да му дава и кристално ясен разсъдък, защото още го виждам сегиз-тогиз да раздава геополитически акъл по CNN. Примерно какво да се прави в Украйна или в Сирия. При него журналистите ходят като на поклонение, защото старият Кисинджър сам по себе си представлява една малка катедрала, а не ботуш.

Пилигрими са наричали също и едни от първите бели заселници в Северна Америка - отците пилигрими, които основали Плимутската колония, днешния град Плимут, Масачузетс. Те пък били религиозни дисиденти, недоволни от политиката на Англиканската църква.

Тия дни с една манекенка дисидентка станахме рано-рано да си направим молитвена закуска.

Тя тази манекенка е политически бежанец, избяга от Путинова Русия, защото не е съгласна с т.нар. СВО - специална военна операция в Украйна.

И с правосъдната реформа в Руската федерация не е съгласна моята приятелка, както и с равнището на свобода на изразяване. Там такава правосъдна реформа направиха, че и на нашия пилигрим Гешев да му падне каскетът. Има например такъв и такъв член, че който нарече войната - война, ужким дискредитира армията и разпространява фалшиви новини. И за това се полага строго наказание.

Тука, вика манекенката, в България свободата е по-голяма, а свободата е най-голямото човешко благо, както е казал Дон Кихот!

Отварям фактологична скоба - никъде в романа “Дон Кихот” няма фраза, че “свободата е на върха на копието”. Ето тази популярна максима всъщност е напълно фалшив цитат, а не да наречеш войната с нейното грозно име.

Скочихме значи с манекенката да правим закуска - и тук настана объркване, защото на руски думата закуска означава мезе. Тяхното сутрешно хранене се нарича по друг начин, а пък мезето знаете за какво се използва.

Както се казва - някои мезят от мъка, други от радост, а трети още от молитвената закуска, което е жив цинизъм.

Който мези от сутринта остарява като ботуш, не като катедрала!

Ох, викам, г-це манекенка, никак не е християнска тая работа, ала нали за свобода се борим, като в поезията и делото на Христо Ботев и Мигел де Сервантес.

Какво да се прави - закусихме с разни мезета и каквото Господ дал. И почнахме да пеем хайдушки и рицарски песни рано-рано.

Христо Ботев пишел стихотворения, да речем “Моята молитва”, по механите и кръчмите, когато си постоплел пръстите. Понеже със замръзнали пръсти под воя на ветровете нищо не можеш да напишеш, ако ще да си най-големият поет. И не се занимавал с молитвени закуски, защото свободата не иска пилигрими, иска Караджата.

Пилигрими, пилигрими,

катедрали и циници.

Говори ми, говори ми

на закуска със мекици.

Твойта лъскава кратунка

е кубе на катедрала.

И се правиш на маймунка,

за реформа полудяла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане", рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата.

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите . Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11.00 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18