Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пилигрими и циници: моята молитвена закуска

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Сигурно сте чули, скъпи съучастници, че главният прокурор беше на пилигримско посещение в Съединените щати, за да вземе участие в т.нар. Молитвена закуска.

Пилигримите, това са пътуващи богомолци, тръгнали към някоя светиня, за да ѝ се поклонят. Обикновено ги рисуват с пилигримска тояжка и кратунка за вода.

Нашият главен прокурор отиде в Щатите без тояжка, дори без бухалка, само по гола кратунка без каскет, за да блести като златно кубе на катедрала.

Старият мислител и дипломат Хенри Кисинджър има една известна максима: Интелектуалците са цинични, а циниците никога не са построили катедрала, казва той. Тука има заигравка с киниците - сократовска школа философи, които действително не са строили катедрали, защото са философствали още в Старата ера, когато никой още не е строил такива църковни имоти.

Хенри Кисинджър, като някакъв Оскар Уайлд, обича да говори с афоризми. Бай Кисинджър е цяла епоха в американската дипломация. Водил е например Стария Буш на поклонение при Мао в Китай. Буш тогава бил посланик в Китай, но фактически всички врати му отварял Кисинджър, който бил много о̀правен по комуникациите. Това е било преди около 50 зими.

Джордж Буш Старши в мемоарите си споделя един анекдотичен разговор от срещата си с Мао. Китайският ръководител вече бил доста стар и казал, че краката вече не го държат, но главата още е наред. Буш го попитал каква е тайната на това дълголетие на разсъдъка. Мао отговорил: слушам съветите на доктора!

Това пък било закачка с мигач към Кисинджър, който е доктор по философия.

Кисинджър, тоя свидетел на епохата, още е жив, вече на 99 години, Господ здраве да му дава и кристално ясен разсъдък, защото още го виждам сегиз-тогиз да раздава геополитически акъл по CNN. Примерно какво да се прави в Украйна или в Сирия. При него журналистите ходят като на поклонение, защото старият Кисинджър сам по себе си представлява една малка катедрала, а не ботуш.

Пилигрими са наричали също и едни от първите бели заселници в Северна Америка - отците пилигрими, които основали Плимутската колония, днешния град Плимут, Масачузетс. Те пък били религиозни дисиденти, недоволни от политиката на Англиканската църква.

Тия дни с една манекенка дисидентка станахме рано-рано да си направим молитвена закуска.

Тя тази манекенка е политически бежанец, избяга от Путинова Русия, защото не е съгласна с т.нар. СВО - специална военна операция в Украйна.

И с правосъдната реформа в Руската федерация не е съгласна моята приятелка, както и с равнището на свобода на изразяване. Там такава правосъдна реформа направиха, че и на нашия пилигрим Гешев да му падне каскетът. Има например такъв и такъв член, че който нарече войната - война, ужким дискредитира армията и разпространява фалшиви новини. И за това се полага строго наказание.

Тука, вика манекенката, в България свободата е по-голяма, а свободата е най-голямото човешко благо, както е казал Дон Кихот!

Отварям фактологична скоба - никъде в романа “Дон Кихот” няма фраза, че “свободата е на върха на копието”. Ето тази популярна максима всъщност е напълно фалшив цитат, а не да наречеш войната с нейното грозно име.

Скочихме значи с манекенката да правим закуска - и тук настана объркване, защото на руски думата закуска означава мезе. Тяхното сутрешно хранене се нарича по друг начин, а пък мезето знаете за какво се използва.

Както се казва - някои мезят от мъка, други от радост, а трети още от молитвената закуска, което е жив цинизъм.

Който мези от сутринта остарява като ботуш, не като катедрала!

Ох, викам, г-це манекенка, никак не е християнска тая работа, ала нали за свобода се борим, като в поезията и делото на Христо Ботев и Мигел де Сервантес.

Какво да се прави - закусихме с разни мезета и каквото Господ дал. И почнахме да пеем хайдушки и рицарски песни рано-рано.

Христо Ботев пишел стихотворения, да речем “Моята молитва”, по механите и кръчмите, когато си постоплел пръстите. Понеже със замръзнали пръсти под воя на ветровете нищо не можеш да напишеш, ако ще да си най-големият поет. И не се занимавал с молитвени закуски, защото свободата не иска пилигрими, иска Караджата.

Пилигрими, пилигрими,

катедрали и циници.

Говори ми, говори ми

на закуска със мекици.

Твойта лъскава кратунка

е кубе на катедрала.

И се правиш на маймунка,

за реформа полудяла.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден национален протест срещу войната по пътищата в 20 населени места

Пореден национален протест срещу войната по пътищата се провежда днес в 20 населени места в цялата страна. Недоволството е организирано от близки на загинали при катастрофи. Предвиждат се блокади на главни пътни артерии. Вече 21 дни хората протестират заради войната по пътищата и почитат паметта на загиналите в нощта срещу 8 май Ани и Явор...

публикувано на 28.05.23 в 12:27
Служебният премиер на Гърция Йоанис Сармас преди първото заседание на временния кабинет, Атина, 26 май 2023 г.

В Гърция ще се сдобият с парламент за един ден, утре се разпуска, насрочват се нови избори

Днес новоизбраните гръцки депутати полагат клетва. Създава се парламент за един ден. Утре той ще бъде разпуснат ,за да се насрочат извънредни парламентарни избори. Днес гръцките депутати, избрани на вота на 21 май, ще положат клетва в присъствието на президента. Законодателното събрание ще бъде разпуснато утре, за да се насрочат извънредни парламентарни..

публикувано на 28.05.23 в 12:05

Следващата седмица правителството ще предложи на НС удължаване на Бюджет 2022

Премиерът Гълъб Донев обяви, че следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване на Бюджет 2022. Той увери, че пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме. В интервю за Нова телевизия Донев коментира, че от ротация на управлението сме се оказали в ротация на скандали: "Този политически..

публикувано на 28.05.23 в 11:57
Деница Сачева

Деница Сачева: За да има редовно правителство, трябва да се излъчат взаимноприемливи експерти

"За да има редовно правителство, то трябва да бъде стабилно. Не може да се даде цялата власт на 37 души, колкото са депутатите на ПП. ... Ние сме 69 народни представители, ПП-ДБ са 64. За да може да има стабилно мнозинство, то трябва да подкрепя политики и действия на изпълнителната власт, които да са обществено полезни и приемливи за каузите и..

публикувано на 28.05.23 в 11:08
Никола Минчев

Никола Минчев: Резултатите за държавата стоят преди политическото дълголетие

" Резултатите от гледна точка на развитието на държавата са на първо място пред някакво политическо дълголетие . Изобщо не може да става въпрос за сравнение. Има нужда от редовно правителство. Тази политическа нестабилност струва страшно много на България ." Това каза пред БНР Никола Минчев, заместник-председател на Народното събрание и..

публикувано на 28.05.23 в 10:40

Учение за подготовка в случай на земетресение се провежда в София (видео)

Мащабно учение за действия при евентуално земетресение се провежда днес в София. Учението е по идея на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и на главен комисар Александър Джартов, директор на пожарната. Целта на учението е да се провери как се изпълняват плановете за действие при земетресения, готовността на кризисния щаб, органите и..

публикувано на 28.05.23 в 10:29
Иван Костов

Иван Костов: Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено

" Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради това, че се случи рискът да бъдат допуснати политически грешки - да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел. Вярно е,..

публикувано на 28.05.23 в 10:04